Most akkor beszéljünk egymással?

2021. június 02. 14:23

A beszélgetések, a párbeszéd szigetei süllyednek el sorban, ahogy durvul a kampány.

2021. június 02. 14:23
null
Skrabski Fruzsina
Skrabski Fruzsina

Elindítottam a hivatalos Facebook-oldalamat hobbiból, hogy lássam: hányan néznek? Kik néznek? Mire van igény? Jók a számok: elértem egy hónap alatt félmillió embert. A videóimat megnézték tízezren, volt olyan bejegyzésem, amit százezren olvastak. A langyosokat, unalmasokat kiköpi az Isten, szól a mondás; de a közösségi médiában tényleg kiköpnek: meg se rágnak, oda se szagolnak, ha nem villantasz valamit, nem provokálsz. Próbálok önazonos eszközökkel figyelmet kelteni. Például megdicsérek másokat, és van, hogy ezek a mások éppen baloldali emberek vagy újságírók. (Az egyébként külön érdekesség, hogy régi Magyar Nemzet­esként sok ilyen baloldalinak mondott figura barátom ma is, csak épp áttolódtak Gyurcsány ölébe. Fészkelődnek is. Kellemetlen.)

Az egyik trükköm, hogy megosztok, elismerek egy-egy jó cikket odaátról. Ezen négyszemközti beszélgetéseken rendesen ki szoktak akadni a fideszes barátaim. Azt gondolják, hogy ellenük lövök a kultúrharcban, mert felemelem az ellenséget, az ő narratívájukat viszem tovább. Azt hiszik, hogy naiv és buta vagyok, aki kognitív disszonanciában szenved, és még mindig a bel-pesti értelmiség kegyeit lesi. Pedig nem vagyok se buta, se naiv – legfeljebb optimista és kitartó.

A legutóbbi dokumentumfilmemben, a Traumáinkon innen és túlban olyan embereket mutattam be, akiknek nehéz gyerekkoruk volt – és mégis normális munkájuk, családjuk lett. Azt próbáltam bebizonyítani, hogy nincs eleve elrendeltség: ha bántalmazó szülők mellett nőttél fel, attól még lehet, hogy soha nem verekszel, és az alkoholista szülők gyereke se lesz automatikusan alkoholista. Jordan Peterson kanadai pszichológus szerint a többség meghaladja a szülői mintákat, mert a jó uralkodik a rossz felett. Nos, ez motivál! Hiszek abban – és a mikrokörnyezetemben látom is –, hogy attól még, hogy mindkét politikai csoport patás ördögnek látja a másik vezetőjét, mi, hétköznapi emberek beszélgethetünk egymással! Nem hiszem, hogy azért kerülne újra Gyurcsány a hatalomba, mert megdicsértem egy Index-interjút. Viszont azt látom, hogy ha nem is tömegesen, de van arra igény, hogy meghallgassuk a másik oldalt. Ilyen interjúk vannak a Mandinerben, Bayer Zsolt legutóbb így beszélgetett Schiffer Andrással, és ilyen volt a Partizán Fürjes Balázzsal vagy Gajdics Ottóval készült interjúja.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NNzsu
2021. június 03. 17:12
Ez így van! Felkészültség fontos, de nem a témában, hanem felkészültség a váratlan és degenerált szituációkra. Ezekkel ugyanis ilyesmire kell készülni permanensen. Az értelmiségi 444 és társai, Soros egyetemi tanárok és társaik, indextelex stb pedig hazugság és rágalom hadjáratot csinál. Erre kell felkészülni és lecsapni magas lóról ezeket a primitív és üres fröcsögéseket. Nem kell szó nélkül hagyni és nem kell lesüllyedni az ő szintjükre. Egyszerűen csak keményen helyretenni, mint Doktorminiszterelnökúr legutóbb a Parlamentben a primitív bunkó, degenerált és elmebajos "színészt" a "Jákobot" :-)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!