Egy év újra a tálibokkal

2022. augusztus 26. 12:01

Kormányozni most sem tudnak, értékrendjük ma is szuperkonzervatív: gyorsan elrohant egy esztendő, a 2021 augusztusában újra hatalomra jutó tálib mozgalom a napokban ünnepelhette a győzelem első évfordulóját. Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő írása.

2022. augusztus 26. 12:01
null
Wagner Péter
Wagner Péter

A szerző a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa

 

A nemzetközi közösség torkán azóta sem ment le a gombóc, a reálpolitikai érdekek tárgyalást, a kapcsolatok fenntartását követelik, az értékelvű külpolitikai normák – különösen a Nyugat esetében – viszont nehezen birkóznak meg azzal a ténnyel, hogy a funda­mentalista mozgalom és úgy általában a konzervatív afgán társadalom többsége számára sokadlagos szempontot jelentenek az emberi jogok, a szólásszabadság vagy a nők jogai.

A tálibok erővel uralkodnak a világ egyik legszegényebb, legelmaradottabb országán,

legitimitásukat az erőszak és a társadalom értékrendjének alapos ismerete adja, hiszen közülük származnak. 

A 20. században, illetve az utóbbi negyven évben az erőszak részben abból fakadt, hogy az elit a társadalom számára túlzott gyorsasággal akarta modernizálni az országot. A tálibok nem követik el ezt a hibát, és így nem is kell belesétálniuk a kommunista rendszert és a liberális demokráciát építő elitek csapdájába, miszerint gyors modernizáció csak külső erőforrásokból lehetséges, ami pedig intenzív külső – régen brit, majd szovjet, legutóbb pedig amerikai – befolyást is jelent.

A tálibok 1994 és 2001 közötti uralmát jellemző idegengyűlölet és vallási fundamentalizmus páriastátuszt, majd az Egyesült Államok beavatkozását eredményezte. Még fő szponzoraik, Szaúd-Arábia és Pakisztán is kihátrált mögülük. 

A hatalomba való visszatérésük óta eltelt év tapasztalatait nézve viszont kijelenthető, hogy a tálibok tanultak a múltból. Kormányozni most sem tudnak, értékrendjük ma is szuperkonzervatív (lásd a lányok oktatását),

az afgán hétköznapok brutális túlélési reflexeit az uralmukban is megjelenítik,

de a nemzetközi legitimitás és kapcsolatok jelentőségét felismerték.

 

Lazítás tálib módra Kabul visszafoglalása után

 

A kapcsolat folyamatos a nemzetközi közösséggel, a múlt hónapban Üzbegisztánban volt nagy nemzet­közi konferencia, ahol a mozgalom képviselői az amerikai delegációval külön is találkoztak. Az EU diplomatái visszatértek Kabulba: a képviselet épületét azok a tálibok őrzik, akik egykor háborúztak a nyugati diplomaták ellen.

A táliboknak még sokat kell tenniük, hogy hitelesek legyenek a nemzetközi közösség szemében:

hazugságaik ma is számosak.

Megígérték, hogy az új tanévben a lányok járhatnak iskolába, majd a tanévnyitó napján eltiltották őket. Az Al-Káida vezérét úgy lőtte ki Kabulban a CIA augusztusban, hogy két nappal korábban a tálib kormány ügyvivő belügyminisztere egy tévéinterjúban kijelentette, hogy a terroralakulatnak nincs szervezett jelenléte az országban – ráadásul Ajman az-Zavahiriék a családja házában laktak.

A nemzetközi közösségnek elsősorban a terrorizmus és a migráció miatt kell továbbra is foglalkoznia Afganisztánnal. Az Al-Káida mellett mindenféle közép-ázsiai, pakisztáni és indiai terrorszervezet is menedéket élvez az országban, annak ellenére hogy a tálibok ígéretet tettek az amerikai kivonulásért cserébe ezek felszámolására.

Egyedül az Iszlám Állam helyi csoportjával szemben nincs kegyelem,

és bár az nem veszélyezteti a tálibok uralmát, a jelenléte erősödik az országban.

A migráció másfajta probléma. Eddig egyetlen afgán kormány sem tudta ellenőrizni az ország határait, és ez a táliboktól sem várható. A polgárháborús állapotok folyamatos kivándorlást eredményeztek az utóbbi negyven évben, de a tálibok rendfenntartása azt hozta magával, hogy az ENSZ becslése szerint

az erőszakos incidensek száma 82 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

Egy Világbank által készített anyag szerint sok helyen azért tudnak iskolába járni a gyerekek – hatodik osztályig a lányok is –, mert végre biztonság van vidéken.

Az ukrajnai háború idején az Afganisztánra irányított figyelem gyorsan gyengül. A tavaly sokak által vizionált kínai befolyásszerzésnek sincs nyoma, Pekingnek ott van Tajvan és a gazdasági lassulás problémája. A közép-ázsiai ország az elkövetkező években sem fog felvirágozni: groteszk módon az lesz a siker jele, ha a tálibok stabilizálni fogják a hatalmukat. 

 

(fotó: Mandiner archív)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2022. augusztus 26. 14:31
Minálunk szerencsére nem tért vissza a csőcselék 12 év után a hatalomba, kormányozni ők sem tudnak...
nempolitizálok
2022. augusztus 26. 14:01
Jó és? Minek engedték be az USA-t.
Bástyaelvtárs
2022. augusztus 26. 13:39
Ez a foto a fiúkról... ez akar a fidesz kormany is lehrtne :)) Vilagnézetileg már nincs nagy különbseg....
Majdmegmondomén
2022. augusztus 26. 13:36
Hagyjuk már ezt a baromságot! Mikor leszünk már annyira civilizáltak, hogy nem szólunk bele más kultúrákba, nem visszük oda a demokráciánkat és nem hagyjuk, hogy a mi kultúránkba bárki beleszóljon? (Még a liberálisok sem!!!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!