Szakaszolás a történelemben – Hozzászólás a Gerő–Romsics-vitához

2012. július 12. 19:25

Nem áll meg Gerő bírálóinak azon állítása, hogy Gerő tendenciózus ollózással, egyedi mondatok kiragadásával fogalmazta meg a bírálatát, hogy ugyanis ez a módszer relativizálja a végső értékítéletet.

2012. július 12. 19:25
Kovács M. Mária

A vita nem légüres térben zajlik. Az éledező Horthy- és Prohászka-kultusz, a szoborállítási tervek és a tananyagviták közepette nemcsak a média és a politikai pártok, hanem a helyi közösségek, a »civilek« is komoly érdeklődéssel követik a történészek mondandóját, érveket és ellenérveket keresnek ahhoz, hogy a nyilvános köztéri kultuszokkal kapcsolatban döntéseket hozzanak utca- és iskolanevekről, szoborállításokról.(...)

Érzésem szerint Romsics ebben a szövegben önmagának állított csapdát. Azokat, akik az antiszemitizmusban általa és Ablonczy által egyenesen »bűnösként« elmarasztalt államférfi szobrának felállítása ellen tiltakoztak, »szélsőséges« jelzővel illeti. Ablonczy méltatásául azt emeli ki, hogy »végső értékítélete« »mértéktartó« és mentes »minden« szélsőségtől. Ebben a konstrukcióban tehát nem önmagában a „bűn” természete jelöli ki az utókor végső értékítéletét, hanem az, hogy a  »bűn« elkövetőjével kapcsolatosan milyen széles a létező nézetek, vélemények skálája. A történésznek ezt a skálát kell alapul vennie, és a középpont felé kell törekednie.

Romsics értékelése, amelyben a Horthy-korszakot »közepes, vagy annál valamivel jobb« osztályzattal illeti, hasonló szemlélettel íródott. Nem áll meg Gerő bírálóinak azon állítása, hogy Gerő tendenciózus ollózással, egyedi mondatok kiragadásával fogalmazta meg a bírálatát, hogy ugyanis ez a módszer relativizálja a végső értékítéletet.”

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GáborGábor
2012. július 13. 10:17
és ezek "papagálykommandózzák" a jobbosokat??? én már megszámolni sem tudom hány - újabb és újabb - rágcsáló tűnik fel a csatornákból "Galamus-csoport" álnéven, hogy mosdassák ezt a szerencsétlen szerecsent, akinek már a vezetékneve is áruló, akarom mondani árulkodó... de szerencsére annyira színvonaltalanul próbálják védeni a védhetetlent, hogy ezzel éppen az ellenkező hatást váltják ki, tovább növelve az ÁSZ indexet, értd: "ántisémitizmus mutatót"... komolyan ennyire ostobák, vagy, ha nem akkor mi céltól vezéreltek vajon az elvtársak és elvtársnők???
states
2012. július 13. 08:16
Nem lehet már újat mondani erről az emberi hulladékhalmazról, amelyik a rendszerváltás óta mérgezi a hazai közéletet az antiszemitizmus napirenden tartásával, és rágalmazza, megbélyegzi vele az országot és a mérsékelt jobboldalt külföldön. Miközben mindenki számára világos, hogy valójában a saját rasszizmusuk, magyargyűlöletük motiválja őket, túl természetesen a bolsevizmus évtizedeiben megszállt politikai, gazdasági, kulturális, oktatási területek, a befolyási övezeteik megtartásán. A 2 évvel ezelőtti bukta után pedig különösen fenyegetve érzik még a Rákosi- és a Kádár-rendszerben gyökerező kiváltságaikat, monopóliumaikat, így aztán a Washington-Brüsszel-tengelyt működtető internáci hálózat azonnal maximális üzemmódba kapcsolt 2010 májusában. Az Orbán ellen szervezett puccsuk ugyan megbukott, de egy pillanatra sem tettek le róla, amíg az újat szervezik, addig is szárazon tartják az antiszemitizmus vérvádjának puskaporát. A networknek ugyanis ez az éltető eleme.
Krupp Skya
2012. július 13. 07:41
Galamus, Szerintem a 22.000 milliárd a bizonyíték, hogy jó úton jártok, a csőd felé.
Atisz
2012. július 13. 07:17
Már önmaga is bocsánatot kért, miért kell mindig a későn érkezőknek megpróbálni menteni a menthetetlent?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!