Együttes ülést tartott a német és a francia parlament

2013. január 22. 20:07

Együttes ülésen emlékezett meg kedden Berlinben a német és a francia törvényhozás alsóháza, azaz a Bundestag és a nemzetgyűlés a német-francia együttműködés alapját megteremtő Elysée-szerződés aláírásának ötvenedik évfordulójáról.

2013. január 22. 20:07

A berlini Reichstagban – a Bundestag épületében – tartott ülésen részt vett mintegy 400 francia és több mint 600 német parlamenti képviselő, Angela Merkel német kancellár, Joachim Gauck német szövetségi elnök, Francois Hollande francia államfő és a két kormány csaknem összes tagja.

Az ülésen elfogadott nyilatkozat szerint a német-francia együttműködésnek továbbra is az európai egység eszméjét kell szolgálnia, és az uniós integrációt nem szabad gazdasági ügyekre korlátozni. Mindenekelőtt a válságot leginkább megszenvedő fiatal nemzedékek előtt kell új perspektívát nyitni a dokumentum szerint.

Norbert Lammert, a Bundestag elnöke az ünnepi ülést megnyitó beszédében kiemelte, hogy ötven évvel a két nép háborúskodásait barátsági megállapodással felváltó szerződés aláírása után megszokott, de korántsem magától értetődő, hogy jó a német-francia viszony, ezért a háborút csak történelemkönyvekből ismerő generációknak is őrizni kell a megbékélés szellemét.

Angela Merkel kancellár beszédében egyebek között hangsúlyozta: a német-francia barátság az Európai Unió fejlődését is meghatározza. A két nép kapcsolatának utóbbi fél évszázada az egész közösségnek megmutatta, hogy a béke és a szabadság a legsúlyosabb válságok megoldásához is erőt ad, ha van elég bátorság a viszonyok megváltoztatásához.

Francois Hollande francia elnök megtiszteltetésnek nevezte, hogy felszólalhat a német parlamentben. Kiemelte, hogy Németország és Franciaország különleges felelősséget visel Európában a történelme, földrajzi elhelyezkedése és gazdasági ereje miatt. A két ország alkotja az uniós „integráció motorját” – mondta Hollande. Hozzátette: a német-francia barátság nyitott kapcsolat, nem mások kizárását jelenti, „de nekünk kell megmutatni, hogy merre vezet az út”.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2013. január 22. 23:00
Ezek akkor fognak megbékélni egymással valójában, mikor mi a Románokkal meg a Tóthokkal!
ottapont
2013. január 22. 22:11
Vannak közös érdekeik. Úgy könnyű!
Soma
2013. január 22. 21:53
"Mindenekelőtt a válságot leginkább megszenvedő fiatal nemzedékek előtt kell új perspektívát nyitni a dokumentum szerint." --- Minden együttes ülésnek van terméke. Ez figyelemreméltó. Van olyan érzésem, hogy az öregeknek lesz rossz, a fiataloknak meg nem lesz jobb. „de nekünk kell megmutatni, hogy merre vezet az út”. --- Most éppen Maliba.
Akitlosz
2013. január 22. 21:42
S ha másoknak nem tetszik az az őt, amit ők mutatnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!