Átadták a Mindszenty-emlékérmeket

2014. november 03. 11:32

Bolberitz Pál egyetemi tanár, a Szent István Akadémia elnöke, Horváth János közgazdász, az Országgyűlés volt korelnöke és P. Ferencz B. Ervin ferences szerzetes kapott idén Mindszenty-emlékérmet, amit Lezsák Sándor adott át az Országházban hétfőn.

2014. november 03. 11:32

Bolberitz Pál egyetemi tanár, a Szent István Akadémia elnöke, Horváth János közgazdász, az Országgyűlés volt korelnöke és P. Ferencz B. Ervin ferences szerzetes kapta meg idén a Mindszenty József egykori esztergomi érsekről, hercegprímásról elnevezett elismeréseket, amelyeket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adott át az Országházban hétfőn.

 
Lezsák Sándor köszöntőjében kiemelte: a társaság felelőssége és feladata, hogy más intézményekkel, szervezetekkel, alapítványokkal, közösségekkel, valamint a római katolikus egyházzal együtt mindent megtegyenek, hogy Mindszenty gondolatai még erősebbek legyenek, köztünk éljenek. Szerte az országban, a Kárpát-medence magyarlakta területein, Nyugat-Európában és a tengerentúlon is tapasztalható, hogy Mindszenty gondolatai jelen vannak – jelentette ki.
 
Az Országgyűlés alelnöke a Mindszenty Társaságról azt mondta: „a keresztény Magyarországot szolgáljuk valamennyien”. Köszönetet mondott a társaság tagjainak az elmúlt években végzett munkájukért, és emlékeztetett, hogy erőfeszítéseik eredményeként diákoknak nyújthattak anyagi támogatást.
 
Az emlékérem átadása után az ünnepség résztvevői levonulnak a Parlamentnek ahhoz a terméhez, ahonnan 1956. november 3-án este Mindszenty József rádióbeszédet mondott.
 
A 2004-ben alakult Mindszenty Társaság célja Mindszenty József emlékének ápolása, a volt főpap történelmi életművének megismertetése a közvéleménnyel, a bíboros teljes életútja feltárásának támogatása, továbbá boldoggá avatásának szorgalmazása. Lezsák Sándor arra kérte a díjazottakat, hogy javasoljanak egy-egy fiatalt, akit a társaság anyagilag támogat majd.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. november 09. 17:42
Ezt talán kérdezd meg Erdő Pétertől. Ő egyházjogász és majd elmondja neked, hogy miért is ne? De megkérdezheted Lezsák Sándort is.
Sulammit
2014. november 09. 17:42
Azért írtam ezt, mert, ha engem érdekelne, biztos megkérdezném, mondjuk Erdő Pétert, mert ő közelebb van.
Sulammit
2014. november 09. 17:42
Azért van némi különbség, hogy Egyház, egyesület vagy társaság. Nem gondolod? Szerintem, - de nem értek hozzá, ha ehhez Erdő Péter engedélye szükséges, akkor azt biztos megkapta. Elképzelhetetlennek tartom, hogy, ha az ő jóváhagyására szükséges, akkor azt ne kérték volna ki az alapítok. A Magyar Kurír azt írja, hogy "szervezetekkel, alapítványokkal, valamint a katolikus egyházzal együtt" A boldoggá avatásért is munkálkodnak, "boldoggá avatásának szorgalmazása" Diákok támogatása is a céljuk. Amit "sikeresen" elkaszált illetve hátráltatott az, akinek szorgalmaznia kellett volna, - köszönjük Emesének - Somorjai Ádám OSB-nek.
Sulammit
2014. november 09. 17:42
FO-GAL-MAM SINCS!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!