Orbán Moszkvában: Normalizálni kell az európai-orosz viszonyt

2016. február 17. 12:46

Orbán Viktor miniszterelnök az orosz-magyar kapcsolatokról elmondta: „ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem”. Vlagyimir Putyin szerint „Magyarország egy nagyon régi és megbízható partner”, egyben kifejezte: bízik benne, hogy az egy éve megtárgyalt tervek tovább alakulnak és fejlődnek.

2016. február 17. 12:46

Magyarország az európai-orosz és a magyar-orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta őt Moszkva melletti novo-ogarjovói rezidenciáján. A szűkkörű megbeszélés első, sajtónyilvános perceiben a magyar kormányfő megköszönte az orosz elnöknek azokat az erőfeszítéseket, amelyeket „a nehéz időszakban is tett az orosz-magyar barátság érdekében”. „Talán szerénytelenül hangzik, de azt mondhatjuk, hogy ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem” – fogalmazott Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin a magyar kormányfőt üdvözölve elégedettségét fejezte ki az orosz-magyar kapcsolatok minőségével kapcsolatban. Az orosz elnök viszont elismerte, hogy csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom. „Elégedettek vagyunk az ismert problémák és a kereskedelmi forgalom csökkenése ellenére, elégedettek vagyunk a kapcsolatok jellegével” – mondta Putyin. Az orosz elnök Magyarországot hazája „régi és megbízható partnerének” nevezte.

Nagyon számítunk arra, hogy azok a tervek, amelyekről egy évvel ezelőtt magyarországi látogatásom során beszéltünk, előrelépnek a megvalósítás felé” – tette hozzá. A megbeszélés ezt követően zárt körben folytatódott. A szűkkörű egyeztetést plenáris tárgyalás követi, majd sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.

Szijjártó és Seszták is Orbánnal tartott

Az Oroszországba látogató magyar delegációnak tagja több kormánytag is, így Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Orosz részről az államfőn kívül jelen van mások mellett Szergej Lavrov külügyminiszter, Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Jurij Usakov elnöki tanácsadó.

A Kreml előzetes tájékoztatása szerint a felek megvitatják a kétoldalú együttműködés erősítésének lehetőségeit: a napirenden a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei, az energetika és a magasan fejlett technológia alkalmazása terén megvalósítandó közös projektek előmozdítása, a kulturális együttműködés szerepel.

Összesen 222 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zőldsas
2016. február 17. 17:36
Az fikázó urak vajon voltak a 80.as években a SzU-ban és voltak a 95-ig tartó időben Oroszországban és voltak napjainkban ugyan ott? Na akkor láthatták, hogy Putyin miért olyan népszerű hazájában.
moricka13
2016. február 17. 16:52
Vajon, Gyurcsány Toto kutyája szóba jött-e, vagy él-e még?
kálmi
2016. február 17. 16:38
Láttam a sajtótájékoztatót. Minden alkalommal meg kell állapítanom, hogy hosszú évtizedekre visszamenően sem volt Magyarországnak ilyen értelmes rátermett miniszterelnöke, mint Orbán Viktor. Vág az esze, remekül fejezi ki magát, világosan fogalmaz, Magyarország szempontjait tartja szem előtt és ezt bátran ki is fejezi mindenhol ahol megjelenik. Sokszor elgondolom, hogy a gyűlölői belegondoltak már abba a hatalmas teherbírásba testileg de főleg szellemileg, hogy egyik nap Mongóliában, másik nap Thaiföldön, rá egy hétre a Parlamentben reggel, délután Prágában, rá egy napra Moszkvában Putyinnal, másnap Brüsszelben a siserahaddal szemben. Ezt csak egy rendkívül jó képességű ember tudja megcsinálni. Nem véletlenül útálják az ellenzék vezetői és azok tábora.
cerberus
2016. február 17. 16:24
Mielőtt jönnek a fuvolások, itt van egy pár adat. " 29. März 2015 Erdgasbezugsquellen Deutschlands Die inländische Förderung nahm um 13,6 Prozent auf 99,5 Mrd. kWh ab. Aufgrund des insgesamt gesunkenen Aufkommens blieb der Anteil der Förderung in Deutschland jedoch mit zehn Prozent stabil. Die Erdgasimporte Deutschlands gingen um 11,1 Prozent zurück; wichtigstes Lieferland blieb Russland. Der Anteil russischen Erdgases am deutschen Aufkommen stieg leicht von 37 Prozent (2013) auf 38 Prozent. " Érdekes,hogy a németek az orosz gázimportjukat 2014 ben 1 %-al emelték 2013-hoz viszonyítva. Szóval senki se üzleteljen az oroszokkal csak ők ! Nincs szükség Déli-áramlatra, ha a németek megkapják a saját olajukat! https://de.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream#/media/File:Nordstream.png http://www.dieeuros.eu/local/cache-vignettes/L309xH222/pipeline2-712fc.jpg Azért van aki nyer az embargoból is: http://goo.gl/yIks0K Igen, az USA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!