Trump: Háborúznánk, ha nem én lennék az elnök

2018. szeptember 27. 07:11

Amerika háborúban állna, ha nem ő az elnök, ahogyan a szíriai Idlíb tartomány elleni offenzíva elmaradását is csak az ő egyik tweetjének köszönheti a világ – hívta fel a figyelmet Donald Trump.

2018. szeptember 27. 07:11

Donald Trump szerint ha nem őt választották volna meg az Egyesült Államok elnökének, háború lenne Észak-Koreával. Erről az amerikai államfő az ENSZ New York-i épületében tartott sajtótájékoztatóján beszélt szerdán. Trump kijelentette: elődje, Barack Obama nagyon közel állt ahhoz, hogy háborút indítson Észak-Korea ellen. Közölte: annak ellenére, hogy a Phenjan elleni amerikai szankciók továbbra is hatályban vannak, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megállapodásra akar jutni kettőjük jó kapcsolata miatt. „Jó kapcsolatunk van. Ő kedvel engem, én kedvelem őt, kijövünk egymással. Ő meg akar állapodni, én is meg akarok állapodni”. Leszögezte, hogy nem fog „határidős játékot” játszani az észak-koreai atommentesítésre vonatkozóan. „Nem játszunk ilyet. Nem számít, ha két évbe, három évbe vagy öt hónapba telik” az atommentesítés.

Az amerikai külügyminiszter szerdán a CBS televíziónak adott interjúban azt mondta: lehetséges, hogy már októberben sor kerül egy újabb csúcstalálkozóra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között, de valószínűbbnek tartja, hogy inkább október után.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea vezetője június 12-én találkozott először egymással Szingapúrban. Bár a találkozón Kim Dzsong Un ígéretet tett arra, hogy dolgozni fog országa atomfegyver-mentesítésén, elemzők szerint kötelezettségvállalásai és tettei még messze elmaradnak „a teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan” leszereléstől, amelyet az Egyesült Államok követel Phenjantól. „Ez el fog tartani egy ideig” – mondta Pompeo. „Trump elnök tisztában volt ezzel és tisztán látta ezt már a kezdetektől fogva” – tette hozzá.

Életmentő Tweet

Donald Trump amerikai elnök New York-i sajtótájékoztatóján szerdán azt is kijelentette, neki köszönhető, hogy elmaradt a szíriai Idlíb tartomány elleni offenzíva. Az amerikai elnök szerint egy Twitter-bejegyzése hatására hiúsult meg a támadás. Az ENSZ épületében tartott hosszas sajtótájékoztatóján az elnök kifejtette: nagyjából egy hónapja, egy politikai gyűlésen az egyik támogatója hozta fel Idlíb témáját. Trump szavai szerint a nő közölte vele, hogy az irániak, az oroszok és a szíriaiak körbevették a tartományt, meg fogják ölni a testvérét és több millió embert azért, hogy megsemmisítsenek 25-30 ezer terroristát. 

Trump azzal folytatta: addig nem hallott Idlíbről, de miután a New York Timesban is megtalálta a történetet, szeptember 4-én a Twitter mikroblogon figyelmeztette Oroszországot, Iránt és Szíriát, hogy „óriási humanitárius hibát követnének el, ha részt vennének ebben a potenciális tragédiában”. Egyúttal utasította külügyminiszterét, Mike Pompeót és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy ne engedjék az offenzívát elindulni. Trump úgy fogalmazott, neki köszönhető, hogy a támadás elmaradt. Senki sem fogja ezt elismerni, de „az emberek tudják, és több szíriai köszönetet mondott” neki.

Idlíb ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő szeptember 17-én Szocsiban, többórás tárgyalás után megállapodott egy demilitarizált ütközőövezetet létrehozásáról a kormánycsapatokat és a Damaszkusz ellen harcoló erőket elválasztó demarkációs vonal mentén. A megállapodás értelmében orosz és török katonák közösen járőröznek a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből kivonják a radikális ellenzék, egyebek között az Idlíb nagy részét ellenőrző Hajat Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezetet vezető Dzsabhat Fatah es-Sám (korábbi nevén az an-Nuszra Front) iszlamista csoport fegyvereseit. Október 10-éig Erdogan javaslatára az övezetből ki kell vonni a nehézfegyvereket, a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket is.

(MTI)

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
terra
2018. szeptember 27. 13:07
Meghallgattam most délelőtt az M1-en Trump ENSZ-ben előadott beszédét és megtapsoltam. Ajánlom mindenkinek, hogy hallgassa meg.
NewHorizon
2018. szeptember 27. 12:36
Itt egy figyelemre méltó idézet Trump keddi (september 25), az ENSZ közgyűlésén tett beszédéből: “Az Egyesült Államok a latin-amerikai partnerekkel is együttműködik a szuverenitás fenyegetéseivel az ellenőrizetlen migráció ellen. Az emberi küzdelem, az embercsempészet és az emberkereskedelem iránti tolerancia nem humánus. Ez egy szörnyű dolog, ami folyik, olyan szinten, amit senki sem látott ezelőtt. Nagyon, nagyon kegyetlen. Az illegális bevándorlás alapja a bűnöző hálózatok, kegyetlen bandák és a halálos kábítószerek áramlása. Az illegális bevándorlás kihasználja a kiszolgáltatott lakosságot, kemény munkát okoz a polgároknak, és a bűnözés, az erőszak és a szegénység ördögi körét hozta létre. Csak a nemzeti határok fenntartásával, a bűnözői bandák elpusztításával tudjuk megtörni ezt a ciklust, és megalapozni a jólétet. Elismerjük minden nemzetnek a jogát ebben a teremben, hogy saját nemzeti érdekei szerint állítsák be saját bevándorlási politikájukat, ahogyan más országokat is arra kérünk, hogy tartsák tiszteletben saját jogunkat, hogy ugyanezt tegyük - amit csinálunk. Ez az egyik oka annak, hogy az Egyesült Államok nem fog részt venni az új ‘Globális Megállapodás a Migrációról’. A migrációt nem egy olyan nemzetközi testületnek kell irányítania, amely a saját állampolgáraink számára elszámolhatatlan. Végső soron a migrációs válság egyetlen hosszú távú megoldása az, hogy segítsen az embereknek abban, hogy reményteljesebb jövőt építsenek saját hazájukban. Állítsák fel újra országukat.” Forrás (Trump teljes beszéde): https://nationalpost.com/news/world/trump-un-speech A közgyűlés (orrukat fenthordott, de a U.S. belföldi helyzetről nem valami behatóan tájékozott) résztvevői kinevették, amikor beszédét többek között a következőkkel kezdte: “Kevesebb mint két év alatt az én adminisztrációm jobban teljesitett mint bármely más adminisztráció hazánk történelmében.” Viszont nem volt röhögcsélés a továbbiak hallatára: “Mindannyian itt képviselői vagyunk egy különleges kultúrának, egy gazdag történelemnek és egy népnek, amelyet a közös emlékezet, hagyományok és értékek kapcsolnak össze, mint sehol máshol a világon. Ezért fogja Amerika mindig választani a függetlenséget és együttműködést a globális kormányzás, az irányítás és uralom felett. Tiszteletben tartom minden nemzetnek a jogát ebben a teremben, hogy saját szokásait, hiteit és hagyományait kövesse. Az Egyesült Államok nem fogja megmondani senkinek, hogy hogyan éljen, dolgozzon vagy milyen hitet válasszon.”
56október
2018. szeptember 27. 10:07
Nyugi Donald. Fogsz te is.
terra
2018. szeptember 27. 09:15
Az európai ballibek azért gyűlölik Trumpot, mert az USA nem hajlandó tovább játszani a Nagy Liberális Testvér szerepét és nem nyújtja nekik a megszokott védőernyőt és elvbaráti segítséget, amihez hozzászoktak. Trump meghirdette az "Amerika az első" doktrínát, nem valami liberális világeszmét akar védeni a libsi világ csendőreként, hanem az amerikai polgárok érdekeit és nem viszi bele az USA-t fegyveres konfliktusokba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!