A szuverén nemzetállamoknak védekezniük kell a multikkal szemben – William Dalrymple brit történész a Mandinernek

2022. július 28. 05:50

A nemzeti kormányoknak aggódnia kellene a multik befolyása miatt – mondja a Mandinernek a ma kezdődő MCC Feszten előadást tartó brit történész, William Dalrymple. Interjúnk.

2022. július 28. 05:50
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Miért jön el az MCC Fesztiválra?

Mindig élveztem Magyarországra jönni, és a fesztivál újra kiváló alkalom erre.

Előadásának címe az, hogy „Bigtech versus a szabad világ”. Hol kezdődött a küzdelem?

Az előadás a legújabb, Kelet-Indiai Társaságról szóló könyvemen fog alapulni, melynek címe The Anarchy. A brit Kelet-Indiai Társaság a világ első multicége volt, ami rátette a kezét egész Indiára, háborúzott Kína ellen, és ópiumot adott el a kínaiaknak. És ez nem állam volt, nem ország, hanem egy vállalat. Működése igen szörnyű példája a nagy multinacionális vállalatoknak, mint ma a Google vagy az ExxonMobil.

Közvetlen kapcsolat van a Kelet-Indiai Társaság és a mai multicégek között?

Szerintem igen. Bár mint azt a Guardianban írtam, az olyan mai vállalatok, mint a Google, az ExxonMobil, a Wallmart és mások minden hatalmuk ellenére sem érik utol befolyásban és kegyetlenségben a katonai erőt is alkalmazó, egykori Kelet-Indiai Társaságot, ami elfoglalta egész Dél-Ázsiát. Ezzel együtt a nemzetek kormányainak aggódniuk kellene az ilyen multik hatalma miatt.

Nem aggódnak eléggé?

Nem. Szerintem elfelejtettünk aggódni az ilyen vállalatok hatalma miatt. A politikai törvényhozás és a döntéshozatal a szuverén, demokratikus nemzeteknek a feladata, nem a multicégeké, amelyek ellen szerintem védekeznie kellene az államoknak.

Ázsia-szakértőként hogy látja: hanyatlik a Nyugat?

Ez nem kérdés. A történelem nagy részében a világ két legnagyobb gazdasága India és Kína volt. Európa a középkor végéig relatíve szegény volt, aztán ez változott. Most, a gyarmati kor utáni időkben Kína és India újra elfoglalja majd az őt megillető helyet a világ színpadán. India lassabban, de ugyanolyan hatalmas lesz, mint Kína. Európa relatíve hanyatlani fog, persze nem leszünk szegények, de másodlagos szerepünk lesz. Az Európai Uniónak lényeges szerepe van abban, hogy megvédje Európa helyét a világban. Ezért is sajnálom, hogy a hazám kilépett az EU-ból, kár a Brexitért. Nagyon fontos változás, hogy Kína katonailag és gazdaságilag is felzárkózik. Ez egy új éra kezdete. Kína egy totalitárius diktatúra, szóval veszélyes időket élünk. A kínai katonai technológia ugyanakkor utoléri a nyugatit, változik a világ hatalmi egyensúlya. A hidegháborúéhoz hasonló időszakba lépünk.  

A járvány visszafogta a globalizációt, és mindenki arra törekedett, hogy a stratégiai ágazatok otthon tevékenykedjenek.

A járvány hosszú távú hatását még nem ismerjük. A kelet emelkedik, India lassabban, mint Kína, de fel fog emelkedni a következő harminc évben.

Miről szól majd a következő könyve?

Arról, hogy miként hatott az indiai kultúra a világra. Kevesen tudnak az indiai kultúra globális hatásáról, pedig fontos. Egy másik panelben az MCC Feszten beszélni fogok az indiai spiritualitásról, elvégre a buddhizmus és a hinduizmus is erősen hatott a világra.

William Dalrymple (1965) nemesi származású skót történész és művészettörténész, akinek élete és munkássága megoszlik az Egyesült Királyság és India között. A szakmai sikereit megalapozták a Cambridge-i Egyetemen (Ampleforth College és Trinity College) végzett tanulmányai. Azóta több elitegyetemen, így a Princeton, Brown és az Oxfordi Egyetemen is tanított az elmúlt években. Számos kiemelt díjban is részesült. Olyan lapokba ír, mint a The New Yorker, a The New Stateman, a The Guardian és a The New York Review of Books. Politkailag mainstream liberális nézeteket vall. Magyarul is megjelent a A sah visszatér. Háború Afganisztánért (1839–1842) című kötete, melyben elemzi a britek növekvő érdeklődését Afganisztán iránt a 19. század folyamán, illetve a „nagy játszmát”, vagyis a Nagy-Britannia és Oroszország között a térség feletti befolyásért vívott erőegyensúlyi versenyt. Kitér a britek kritikus hibáira: arra, hogy a britek naivan ítélték meg a helyiek viselkedését; rosszul mérték fel a háború költségeit; illetve elirányították erőforrásaikat a törzsi vezetők megtámogatásától egy professzionális állandó hadsereg felépítése felé, miközben egyedül az előbbi taktika tudta biztosítani a viszonylagos stabilitást. A szerző, ahogy napjainkban bebizonyosodott, helyesen vont párhuzamot az amerikaiak afganisztáni jelenlétével és annak lehetséges végkifejletével. A könyv kapcsán az afgán és az amerikai kormányzat is felkérte szakmai tanácsadásra. Tizenegy kötetéből a legutolsó, a The Anarchy: The relentless rise of the East India Company című könyve is díjat nyert, ebben a brit Kelet-Indiai Társaságot mutatja be, és von párhuzamot a mai Bigtech-világ, a multicégek és a társaság között. Szerinte az ilyen cégek túlzott hatalma aláássa a szabadságjogokat.

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsui
2022. július 28. 18:36
"A járvány visszafogta a globalizációt, és mindenki arra törekedett, hogy a stratégiai ágazatok otthon tevékenykedjenek." Ennyi propagandisztikus hülyeség egy mondatban covidworld-ről... A Big Pharma hisztériabizniszéről... Ez súlyos!
Láncfűrészes Attasé
2022. július 28. 13:13
Pont a nemzetállamok képtelenek megbirkózni ezzel, mert a felszalámizott államocskák helyi döntéshozóit megeszik a lobbisták. De meg lehet nézni, mi folyik Kipcsakországban a multiktol való megvédés címén.
Hajnóczi Kristóf
2022. július 28. 11:22
Kicsit más. Én úgy tudom, a Holland Kelet-Indiai Társaság volt az első multi, és Batáviát (ma Indonézia) ők hozták össze a fapapucsoknak. Nekik is volt állami felhatalmazásuk, pénzük meg hadseregük. Az angolok csak lemásolták.
szemlelo
2022. július 28. 10:12
Vicces, de Parkinson is a Kelet-Indiai Társaságot hozza fel példának ahhoz az állításához, hogy "minden nagy szervezet akkor kezd felbomlani, amikor a méretéhez és jelentőségéhez méltó székházat építtet magának."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!