Petícióban tiltakozik Orbán Viktor tusványosi beszéde ellen az MTA több tagja

2022. július 28. 09:57

Szerintük az emberi faj egységes, ezért a fajok keveredése biológiailag hibás, az ezekre történő politikai hivatkozás pedig történelmileg kudarcos. Nem olvasták az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, úgy tűnik.

2022. július 28. 09:57
null

A Magyar Tudományos Akadémia hatvanhét tagja peticíóban szólalt fel Orbán Viktor tusványosi beszéde ellen. Kijelentették, hogy a miniszterelnök emberi fajokról való beszédrésze hibás: „Az emberi faj egységes, ezért az emberi fajok, illetve keveredésük felvetése biológiailag eleve hibás, az ezekre történő politikai hivatkozás pedig történelmileg kudarcos, katasztrófák sorát okozó eszmerendszert idéz fel.”

Hozzátették, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy

A tiltakozók között szerepel Lovász László, Ferge Zsuzsa, Rainer M. János, Pálinkás József, Radnóti Sándor, Vicsek Tamás és Szathmáry Eörs is.

Röviden megjegyzem

Bár úgy tűnik, hogy az MTA tagjai szerint nincsenek, viszont még az ENSZ által elfogadott Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatában (a hivatalos fordításban) is többször emberi fajokat emlegetnek.

(a hivatalos fordításban) is többször emberi fajokat emlegetnek.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 333 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GéKI
2022. július 29. 12:11
„Az emberi faj egységes, ezért az emberi fajok, illetve keveredésük felvetése biológiailag eleve hibás..." A ma élő emberek a Homo sapiens („értelmes ember”) faj, ezen belül a mai ember (Homo sapiens sapiens) alfaj tagjai. A Homo sapiens másik alfaja a kihalt Homo sapiens idaltu volt. A körülbelül 28 000 évvel ezelőtt kihalt neandervölgyi embert (Homo sapiens neanderthaliensis) is a Homo nem egyik fajaként írták le, később alfajra módosították a besorolást. Ma már tudjuk, hogy sem a neandervölgyi ember sem a gyenyiszovai ember nem halt ki, hanem génjei beépültek a mai ember génjeibe. Az európai ember génjeibe a neandervölgyi, az ázsiai emberekébe pedig a gyenyiszovói. Tehát nem teljesen vagyunk egységes faj. Mondjuk ezt egy MTA - tag tudósnak, nem feltétlen kell tudnia... vagy esetleg mégis...?
GéKI
2022. július 29. 11:55
Miután a Hegedűs visszavonult az állításától... akkor most egy halk koppanás hallatszik!...bár lehet, hogy... csatanás! "Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak, Nagyot koppan akkor, azután elhallgat"
vajda
2022. július 29. 06:11
"Szerintük az emberi faj egységes, ezért a fajok keveredése biológiailag hibás, az ezekre történő politikai hivatkozás pedig történelmileg kudarcos. Nem olvasták az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, úgy tűnik." Nem lehet véletlen, hogy ehhez a szösszenethez senki sem adta a nevét. Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata második cikkében ugyanis a race angol kifejezés szerepel. Az angolban a faj a species, a race pedig alfajt, fajtát jelent. Az emberi faj számtalan fajtát foglal magába: bőrszín, nyelv, nemzetiség, felekezet, és még számtalan más szempont szerint csoportosíthatjuk az amúgy egységes faj egyedeit. Csoportosíthatnák őket az intelligencia hányados nagysága alapján is.
KBA98
2022. július 28. 16:38
egyszóval: a nyilatkozatot a volt, mszmp írta alá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!