Magyar ezredes: Az ukránok már elvesztették személyi állományuknak és fegyverzetüknek a 60-80 százalékát

2022. július 22. 16:19

Az NKE Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője szerint már megkezdődött az elfoglalt déli területek oroszosítása.

2022. július 22. 16:19
null

Oroszország újabb megyéket akar elfoglalni, miközben az ukrán hadsereg az Amerikától kapott rakétavetőkben bízik – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének vezetője az infostart.hu-nak.

A korábbi, 1500 kilométeres arcvonal leszűkült, de szűkülnek az orosz haderő lehetőségei is – kezdte a hadi helyzet ismertetését Resperger István ezredes. „A szárnyakra az oroszok nem csoportosítottak nagy erőket. Csak 5-10 kilométerenként van egy-egy zászlóalj harccsoportjuk, ami alakulatonként 1000-1500 embert jelent. Herszonnál az oroszok védelmi állásokat építettek ki és minden eszközzel lövik az ukrán erőket, illetve Mikolajiv városát. Rakétacsapásokkal próbálják akadályozni az ukránok ellenlökéseit – közölte a szakértő.

A frontvonal középső részén, a Donbaszban, az oroszok még egy nyolcezer négyzetkilométeres terület megszerzésért küzdenek. Jelentős az erőfölényük mind létszámban, mind pedig tüzérségi eszközök tekintetében. Velük szemben 8-10 ukrán dandár védekezik, egységenként 3000 fővel.

Ezért új erőket, főleg tartalékos területvédelmi dandárokat vontak előre az arcvonalba” – mondta Resperger István. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője azt is elmondta, hogy

Elmesélte, hogy behúzták az orosz kábeltévét, bevezették az orosz SIM-kártyákat és a rubelelszámolást. „Olyan hivatalnokokat is keresnek, akik a közigazgatásban hajlandók együttműködni az oroszokkal. Ez a politikai cél” – hangoztatta Resperger István.

Az ezredes szerint ebben a helyzetbena béketárgyalásnak akkor lesz esélye, ha mindkét fél reálpolitikusként viselkedik, és befejeződik a Donbaszban a donyecki erők felszámolása.

Akkor várható egy nagyobb hadműveleti szünet orosz részről is, hiszen logisztikailag a személyi állományt, a technikát, a lőszert fel kell tölteni. Ezt követően lehet esetleg fegyverszünetről, a tűzszüneti vonalról, fogolycserékről, a hallottak átadásáról egyeztetni. A béke még ennél is messzebb van” – hangoztatta Resperger István.

Nyitókép/illusztráció: Anna Opareniuk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Innogreen23
2022. július 24. 08:51
Hetek, hónapok óta minden értelmes ember tudja, hogy ukrajnának vége Persze vannak pozícióban lévő hasznos hüjjjjék aki posztolják a fizetett lázálmaikat, de max a vércukrunkat tudják felnyomni, a sok sületlen baromságukkal. Ukrajna Orosz búzaföld lesz, ahol ér vmit a termőföld. A többi része pedig roncstelep. A peremországokból a vereség után az amik kitakarodnak. Elkezdik ezek az országok a nemzeti haderejüket felfejleszteni. Hozzáteszem önerőből ha az isten hozzásegít pl minket is. Mert itt majd nem lesz nyugati adakozás. Csak méregdrága harceszköz. Reméljük a Magyar gyárakból kerülnek ki ezek az eszközök és nem a nyugat zsebét tömjük.
Himalája
2022. július 23. 09:48
Hogy mit is akarnak az oroszok? Az oroszok általában tartják magukat a terveikhez. Illene azt felidézni, az ukrajnai invázió előtt tervük ez volt: https://www.portfolio.hu/global/20211222/putyin-elkuldene-magyarorszagrol-az-amerikai-katonakat-517320 Ez csak egy kis részlet a tervből : "Az orosz kormány nyilvánosságra hozta a NATO-val kötendő új szerződés javaslatának vázlatát, amely kizárná a keleti terjeszkedést és a katonai tevékenységet a volt szovjet tagköztársaságokban. Az orosz tervezet szerint emellett többek között Magyarországot is el kéne hagyniuk az amerikai katonáknak - számolt be az Axios."
nempolitizálok
2022. július 23. 09:44
Ebben van valami, mert tegnap óta az ukrán vezetés már behívhatja a valamikor afganisztánban szolgáló nyugdíjasokat is. Ezek pár tízezer fő.
nuknuk
2022. július 23. 09:41
MIÉRT nem jó Ukrajnának a semlegesség? Az USA keveri itt a szart az ukránok meg lenullázzák magukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!