Meghekkelték Elon Musk műholdas rendszerét

2022. augusztus 13. 18:17

Feltörték a Starlink-műholdakhoz kapcsolódó rendszert, ám a SpaceX állítólag már bezárta a kiskaput.

2022. augusztus 13. 18:17
null

A Lennert Wouters nevű belga kutató egy Las Vegas-i konferencián mutatta be, hogyan sikerült feltörnie az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX rendszerét. A támadó – aki nem a rendszerben lévő adatok megszerzése miatt követte el cselekményét – egy 25 dolláros, vagyis kb. 9500 forintos szerkezettel jutott be a Starlink rendszerébe. Ezt ő maga építette meg a webről megrendelt eszközökből.

A hibák után kutató szakember, a KU Leuven cég munkatársa a Githubon közzétett dokumentációban részletesen is bemutatta, milyen rést talált a Starlink rendszerében, és hogy az milyen támadásokra alkalmas. Állította, hogy a hiba tetszőleges kódfuttatást is lehetővé tesz, amivel további károk okozhatók.

Wouters közölte a problémát az amerikai űrvállalattal, amely kiadott egy szoftverfrissítést, megoldva a problémát és bezárva a kiskaput. 

Nyitókép: Paul Hennessey/AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2022. augusztus 13. 22:44
Az a gond, hogy ennek a veszélyes tetűnek műhold rendszere van.
Paplacs
2022. augusztus 13. 22:38
Nagy cucc. A Log4j -ben asszem, épp tavaly találtak egy rést, ami a kezdetektől benne volt. Pedig az már vagy 30 éves.
figyelő4322
2022. augusztus 13. 20:09
Valóban, vannak ilyen becsületes hekkerek. Néha a 'saját szakállukra' dolgoznak, és ha komolyabb hibát találnak a rendszerben, tudatják a céggel. Azok pedig megjutalmazzák, néha jól fizető állást is adnak nekik. Én magam is ismertem egy ilyen fiatalembert, egy érdekes hapsi volt, a sógorom mutatta be. Ránézésre, külsőre elég igénytelen volt, és első benyomásom az volt, hogy elég buta, állandóan elakadt a társalgásban. Még szerencse, hogy már előre megmondták, kivel van dolgom. Különben kissé ütődöttnek gondoltam volna. A feleségem meg egyáltalán nem hitte el, hogy a hapsi valóban nem buta.
zrx8
2022. augusztus 13. 19:34
"a KU Leuven cég" a Leuven-i katolikus egyetem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!