Szijjártó Péter: A nukleáris energiakapacitás egyenlő a szuverenitásunkkal

2022. szeptember 26. 15:07

Magyarország nem támogat semmit, ami közvetve vagy közvetlenül veszélyeztetné a Paksi Atomerőmű építését – jelentette ki Szijjártó Péter magyar a külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának hétfőn.

2022. szeptember 26. 15:07
null

Szijjártó Péter a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Közgyűlésének plenáris ülésén szólalt fel Bécsben. Hangsúlyozta, hogy miközben az Európai Unió a recesszióba tart, nagyon komoly energiaellátási gondokkal küzd, nem létezik energiapiac. Az energiaárak jelenleg az égbe szöknek, miközben a kelet-nyugati ellátási láncok megszakadtak.

Ebben a helyzetben megnövekszik a nukleáris energia jelentősége”

– szögezte le Szijjártó Péter, majd kiemelte, világossá kell tenni, hogy nukleáris energia nélkül nincs biztonságos energiautánpótlás, nincs megfizethető energia Európában.

Állítása szerint a nukleárisenergia-kapacitások csökkentik a függőséget a teljesen energiafüggő környezetben. Ezért lehet azt mondani, hogy

a nukleáris energiakapacitás egyenlő a szuverenitásunkkal.

A külügyminiszter leszögezte, Magyarországnak több mint 40 éves nagyon pozitív tapasztalata van a nukleáris energia felhasználása terén.

Kiemelte, az energia előállításának ez a formája olcsó, fenntartható, ami nélkül elképzelhetetlen lenne elérni vágyott célokat. Úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió szankciókat léptetett életbe a háború miatt, de a szankciók első csomagja nagyon világosan kimondta, hogy a nukleáris energia nem esik hatálya alá.

Sajnálatos módon egyesek az Európai Unióban, túlteljesítve az elvárásokat, különböző akadályokat gördítenek a nukleáris beruházások elé”

– nyomatékosította.

A magyar diplomácia vezetője leszögezte, világossá kell tenni, megfontolunk minden brüsszeli intézkedést, a nemzeti exporthatósági tevékenységet, európai banki műveletet, amelyek gátolják a nukleáris erőművünk építését, amit szuverenitásunk elleni támadásként értékelünk.

A biztonságos energiaellátás kérdését a szuverenitás kérdéseként értelmezzük”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter elmondta, Magyarország azért döntött a nukleáris atomerőmű megépítése mellett, hogy biztosítsa az energiaellátását. A két új reaktor megfelel a legszigorúbb normáknak a biztonság terén. Szijjártó szólt arról, hogy Ausztria Magyarország szomszédja, már csak ezért is figyelni kell a biztonságra.

Ez egy nemzetközi projekt, amelyet a Rosszatom vezet, de amerikai, francia és német cégek is részt vesznek benne, ideértve az alvállalkozókat is”

– állította. 

Hozzátette, a projekt megkapta a végleges építési engedélyt: a magyar várakozások szerint az első betonelemeket jövő ősszel fektetik le.

A létesítmény várhatóan 2030-ban lesz üzemképes”

– ismertette.

A beruházással évente 70 millió tonna szén-dioxid kibocsátást takarít meg az ország. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy

jogunk van ezt az erőművet felépíteni, már csak azért is, mert az energiamix összeállítása a nemzeti fennhatóság alá tartozik.

Emlékeztetett, nincs uniós szankció a nukleáris energiára, ezért is akadályozni az ilyen beruházásokat az uniós szabályok megsértését jelenti.

Ismerve az energiaellátás terén megmutatkozó válság fényében Magyarország kérvényt nyújtott be a jelenlegi nukleáris reaktorai élettartamának a meghosszabbítására.

Reméljük, hogy az EU intézmények tárgyszerűen fogják ezt elbírálni, mindenfajta ideológiai, politikai megközelítés nélkül”

– szólt Szijjártó Péter, majd felidézte, hogy az EU újabb szankciós csomagot készít elő. Ebben a kérdésben Magyarország számára van egy vörös vonal.

Nem fogjuk és soha nem is tettük, hogy támogassunk olyat, ami veszélyeztetné energia utánpótlásunkat, közvetve vagy közvetlen formában”

– jelentette ki.

Ezért nem is támogatja Magyarország a műszaki, építési és informatikus szolgálatások szankcióját. Ennek nincs orosz vagy akár ukrán aspektusa, csak a magyar nemzeti érdek. Ez pedig az, hogy szavatolja az energia biztonságos ellátását Magyarországon.

Mindent megteszünk azért, hogy befejezzük a nukleáris erőművet a lehető leggyorsabban, hogy beépüljön energiamixünkbe és energia hálózatunkba”

– közölte a tárcavezető, aki szerint Magyarország támogatja a NAÜ törekvéseit, nevezetesen azt, hogy az energiaforrások egyenlőséget élvezzenek Európában, hogy az atomenergia ne legyen diszkriminálható politikai alapon, és Magyarország szabadon használhassa a nukleáris energiát.

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sorted87
2022. szeptember 26. 18:52
Igazi energetikai szakértő lehet ez a nyomorult. Ja nem! Az átlag napi 24 órás energiafogyasztás hány százalékát termeli ki az összes működő és üzemben lévő erőmű Magyarországon?
zoizit
2022. szeptember 26. 18:04
Előbb kellett volna , -22-24 volt az eredeti időpont. Lázárnak igazat adok ebben...
tintapaca
2022. szeptember 26. 17:04
A stratégiai kérdés az energia szuverenitás. Amit a hatvanas években - a Szovjetúnió nyomására -, feladtunk, bezártuk a szénbányáinkat, a bicskei hőerőmű torzója a mai napig áll, Inota is, valamint áll Szászhalombattán a háromkéményű erőmű, amit olajra terveztek. Eredetileg csak olajra lett volna szükségünk, de behúztak bennünket a gáz csőbe. Hofi már akkor megmondta, hogy ez csapda. Az úgynevezett Kádár-kockákban nem olt hideg, amikor a cserépkályhákban fával és szénnel fűtöttek. Ha már így alakult, sürgősen ki kell aknázni a hazai gazdag földgáz és olajmezőket a Dél-Dunántúlon és Dél-Magyarországon, amikről az lletékesek szemérmesen hallgatnak, pedig a Skylab-program óta ismertek. De Hernádi MOL-ja a Rákóczi-híd mellé épített óriási és szükségtelen toronyházat, ahelyett, hogy fúrótornyokra és kitermelési technikára költötte volna horribilis pénzeszközeit. Itt az ideje a szénbányák újra nyitásának - csak a Keleti-Mecsek Mázaszászvár, Nagymányok Mecseknádasd háromszögben 8,5 millió tonnára becsült, felszini műveléssek kitermelhető 5,8 ezer kalóriás szén lapul. A lakosság biztonsága érdekében újra kell indítani cserépkályha-, vegyes tüzelésű kazánprogramokat, a panelházak tetejére napelem rendszereket kell telepíteni, hogy ne a termőföldet foglalják el. (Szép példa az ország legnagyobb lakóházán - az Árpád-híd budai hídfőjénél lévő napelem-park. FEl kell tenni a kérdés t a politikusoknak: mi a célszerűbb, betartani a hülyeséggel határos széndioxid kvótát (amely finggal való tojásfestés egyes cégek üzleti könyveiben szerepel, és ezzel a szellentéssel még kereskednek is!), és nézni, hogyan megy tönkre gazdaságunk, minden elért eredményünk hogyan semmisül meg egy emberellenes diktátum miatt, és fagyjunk meg a Greta Thunberg és Schmuck Ezsébet -félék miatt, vagy a saját lábunkra állva, használjuk ki a számunkra adatott , saját energia forrásokat? Szélerőművekről szó sem lehet. A levegőjárásból kivont energia súlyos következményekkel járhat az éghajlatunkra nézve, mivel megváltoztatja a légköri viszonyokat mind mikro-, mind makro környezetünkben. Középtávon nem szabad erőforrásainkat drága import energia hordozókra pazarolni.
puszt
2022. szeptember 26. 16:19
"Mindent megteszünk azért, hogy befejezzük a nukleáris erőművet a lehető leggyorsabban" Aha. Nyilván azért húzódik már vagy öt évet. Talán olyanokat kellett volna választani, akik tudnak írni olvasni az EU nyelvén, hisz az EU kompatibilis tervek kellettek volna. Az a cég már a finneknél is necces volt. Szerintem már ott bukott éveket a projekt, h nem tudták eldönteni, ki mennyit lophat a két fél közül...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!