Ukrajna jóval kevesebbe került eddig, mint Afganisztán

2022. december 21. 15:31

Nem várható jelentős változás Ukrajna amerikai támogatásában, gyakorlatilag az USA gazdaságilag fél kézzel vívja az ukrán konfliktust.

2022. december 21. 15:31
null

Írta: Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész

Nem várható jelentős változás Ukrajna amerikai támogatásában,

gyakorlatilag az USA gazdaságilag fél kézzel vívja az ukrán konfliktust

– bár innentől Afganisztánhoz hasonlóan ellenőrzöttebben érkeznek a továbbiakban az amerikai támogatások Ukrajnába.

Röviden így foglalhatnánk össze a november eleji, amerikai félidős választások eredményét, amelynek során a republikánus párt a vártnál rosszabb teljesítményt nyújtott, de így is elhódította az amerikai politikai rendszer talán legfontosabb szereplője, a Kongresszus feletti ellenőrzést a demokratáktól.

Ukrajna helyzete az amerikai félidős választáson

Ukrajna nem számított kiemelten fontos témának a jelenlegi félidős választási kampányban, bár a konfliktus hatásai megosztják a Republikánus Pártot. Az amerikai jobboldal többsége egyértelműen támogatja Ukrajnát. Ennek oka részben a történelmi szovjet/orosz ellenesség, részben a szabadság, mint az amerikai gondolkodásban mindennél fontosabb erkölcsi eszme, kisebb részt pedig a fegyvereladásokból származó bevételek. 

A republikánus szavazók körében idén márciusban a megkérdezettek 9 százaléka vélte eltúlzottnak Washington Kijevnek nyújtott segítségét; ez az arány szeptemberre már 32 százalékra emelkedett,

ahogy a háború hatásai azonban az Egyesült Államokban is egyre inkább érzhetőek.

Az eddig elköltött forrásokat mindenképpen szigorúbban kell ellenőrizni

A hagyományos amerikai hegemóniát támogató, beavatkozáspárti republikánusok egyetértenek a Kongresszus által elfogadott támogatási csomagokkal, illetve kritizálják a Trump vezette irányvonal izolacionista megközelítését. Ezzel együtt támogatják a NATO további bővítését.

Velük szemben állnak a félidős választáson vereséget szenvedett trumpista America First külpolitika támogatói, akik közül sokan ellenzik a további NATO-bővítést, és egyre többen megkérdőjelezik az Ukrajnának nyújtott további kongresszusi segélycsomagok indokoltságát, de leginkább elköltésük átláthatóságát. A törések ellenére

a republikánusok között egyetértés van abban, hogy az eddig elköltött forrásokat mindenképpen szigorúbban kell ellenőrizni, és az afganisztánihoz hasonló, a támogatások koordinálást felügyelő intézményrendszert kell létrehozni. 

Az ukrán háború még így is jelentősen olcsóbb, mint az például az afganisztáni volt

Amerikai szempontból – a kívülről jelentősnek tűnő támogatás ellenére is – az ukrán háború még így is jelentősen olcsóbb, mint az például az afganisztáni volt. A nyílt forrásokból elérhető adatokból látható, hogy az amerikai pénzügyi kötelezettségvállalás Ukrajnában jelentősen elmarad az afganisztáni ráfordításoktól.

Az elmúlt másfél év alatt vállalt, 60 milliárd dollár körüli összegű segítség eltörpül az Afganisztánnak nyújtott támogatás mellett,

amely 2001 és 2022 között elérte a 2313 milliárd dollárt. Igaz, ez az összeg a katonai kiadásokon kívül a veteránok ellátásának költségeit, illetve a háború finanszírozására felvett hitelek kamatait is tartalmazza.

Összehasonlításképpen: az amerikai védelmi minisztérium adatai szerint az afgán háború csúcs időszakában (2011-12-ben) Obama elnök vezetése alatt az afgán háború éves költségei meghaladták a 110 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államok eddig nyilvánosságra hozott kötelezettségvállalása Ukrajna megsegítésére eléri a 40 milliárd dollárt, ez összesen a korábban már kiutalt támogatással együtt 60 milliárd dollárt jelent. Szakértők számításai szerint ezen összeg még minimum egy évig az ideihez hasonló mértékű támogatást jelent Ukrajna irányában. Fentiek miatt kijelenthető, hogy

az Egyesült Államok elszánt Ukrajna honvédelmének további támogatásában. 

Van azonban némi bizonytalanság az összegek körül, ugyanis a témában rendszeresen idézett kieli Institute for World Economy szerint az Egyesült Államok idei (január 24. és október 3. közötti) kötelezettségvállalásai/hivatalos felajánlásai némileg kisebbek, de még így is elérik a közel 50 milliárd dollárt. Számításaik alapján

a közvetlen katonai segítségnyújtás a 22,9 milliárd dolláros,

azaz nagyjából megegyező euró összegű fegyverrendszerek és katonai felszerelés formájában megjelenő segítség mellett ismeretlen értékű, katonai célú pénzügyi támogatást is biztosít az USA (pl.: fegyvervásárlást biztosító hitel formájában).

Nem jelentős tétel az Egyesült Államoknak

Mivel a teljes amerikai éves védelmi büdzsé 1000 milliárd dollár körül mozog, könnyen belátható, hogy

a 20 milliárd dollár körüli katonai támogatás nem jelent jelentős tételt az Egyesült Államoknak,

különösen ha a korábbi afganisztáni, vagy iraki katonai műveletek 100 milliárd dollárokra rúgó költségeivel vetjük össze.    

Van azonban egy érdekessége a támogatásoknak

A célzott és a saját gazdaságot legalább részben támogató amerikai segítséggel szemben az Európai Unió nagyrészt pénzügyileg járul hozzá Ukrajna működéséhez.

Mivel már a CIA is megkongatta a vészharangot afelett, hogy az átadott fegyverek akár egyharmada nem éri el a hadszínteret, kérdés, hogy mi lesz a sorsa a sokkal kevésbé ellenőrizhető pénzügyi adományoknak.

Némileg árnyalja a fenti optimista képet a NATO-szabvány tüzérségi lőszerek területén – a konfliktus elhúzódása miatt – kialakult hiány.

Az EU, de még az USA sincs felkészülve egy elhúzódó anyagháborúra

Az elhúzódó háború feltárt egy olyan szűk keresztmetszetet, amely az elmúlt évtizedek korlátozott háborúiban nem került napvilágra. Az I. világháborúban született mondás szerint a „tüzérség győz, a gyalogság csak megszáll”. Az orosz-ukrán háború igazolta a fenti tételt, és

az USA hiába szállított egymaga több mint egy millió (!) 155 milliméteres lőszert a szabadságáért küzdő országnak, úgy tűnik ez sem lesz elég.

Ez a jelentős méretű tüzérségi lőszerfelhasználás rámutatott: az Európai Unió, de még az Egyesült Államok sincs felkészülve egy elhúzódó anyagháborúra. A problémát lehetséges, hogy Dél-Korea fogja megoldani, és az onnan érkező százezres nagyságrendű szállítmány áthidalja azt az időszakot, amíg a megnövelt termelési kapacitások rendszerbe állása feltölti a készleteket.

Nem várható tehát jelentős változás Ukrajna támogatásában, az USA számára anyagilag nem komoly tétel Irakhoz vagy Afganisztánhoz képest Kijev megsegítése. A meglepetésként jött lőszerhiány ugyanakkor okozhat problémát, és lehet ez az utóbbi hetek óvatosabb amerikai megközelítésének fő oka. 
 

Nyitókép: MTI/EPA/CRAIG LASSIG

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bradanek
2022. december 22. 07:46
Akkor jó, mert lehet tovább önteni a pénzt és a fegyvereket az ukrajnai gyarmatra, a pénzhatalom és a fegyvergyárosok nagyobb örömére. Így aztán a proxy háború tovább folytatódik, az ukránok meg feláldozhatók, sőt még hasznos is, mert Ukrajna szenvedéséről remek propagandafilm készíthető. A globalista sajtónak csak az a dolga, hogy minden videoban, fotóban, hírben, azt sugallja, hogy minden szenvedésért Putyin és Orbán a felelős.
cinkegolyó
2022. december 21. 18:04
Ukrajna jóval kevesebbe került eddig, mint Afganisztán. Nektek amcsik, de Európának tragédia, főleg ha továbbra is pumpálják a fegyverekkel a háborút.
stug
2022. december 21. 18:03
Russzia egyszer már beledöglött Afganisztánba és a fegyverkezési versenybe.
bagira
2022. december 21. 17:40
Ukrajna kevesebbe kerül érthető , ukrán 2/3 földek Amerikának nagy hasznot terem. Afgánoknál értékes fémeket (számítógéphez - űrkutatáshoz ) Amerika kibányászott , nem semmiért tartózkodtak ott .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!