Családügyi államtitkár: minél hamarabb születik az első gyermek, annál több az esély a testvérekre

2023. június 22. 20:00

Hornung Ágnes részletesen beszélt a Mandinernek a családtámogatási rendszer módosításairól, illetve annak indoklásáról. Gyorsinterjúnk!

2023. június 22. 20:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón ismertette az új családtámogatási modelleket. Milyen koncepció húzódik meg mögöttük?

Két koncepcionális döntést hozott a kormány, a cél két családtámogatás összegének emelése, megújítása valamint finomhangolása. Emelkedik a Babaváró támogatás és a falusi CSOK összege. Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy a háború, a szankciók, a magas kamatok miatt megváltozott a gazdasági és az otthonteremtési környezetfolyamatosan monitorozzuk a helyzetet. Folyamatosan figyeljük, hogyan lehet finomhangolni az immár 12 éves családtámogatási rendszerünket. Most e két alapvető ponton újítjuk meg, a Babaváró és a CSOK esetében a változás jövő év elején lép hatályba.

Mi indokolta a változtatást?

A Babaváró nagyon sikeres családtámogatási eszköz, ezért egymillió forinttal emeljük a felvehető összeget,

mostantól a maximális támogatás 11 millió forint lesz. A változás a jövő év elejétől érvényes. A célunk az, hogy minden gyerek megszülethessen, és az édesanyák minél fiatalabb korban hozzák világra első, illetve többi gyermeküket. Ehhez hangoltuk most a támogatásokat. Előre szeretnénk hozni az első szülés időpontját, erre ösztönöz a babaváró megváltoztatás. Az eddigi feltételekkel 2024. január 1-jétől azok a házaspárok tudják igénybe venni a Babavárót, ahol a feleség 30 év alatti.  Nyitva hagyjuk a 30-40 év közötti nőknek is, ők is felvehetik: , ha várandósságukat igazolják, 2024. végéig ők is továbbra is igényelhetik az emelt összegű Babavárót. Azt szeretnénk még inkább támogatni, hogy az első gyermek lehetőleg az édesanya 30 éves kora előtt megszülethessen, ugyanis azoknál a pároknál, ahol az első gyermek, sokkal nagyobb az esély testvér vagy testvérek érkezésére.

A CSOK-nál is történtek változások, ötezer fő feletti településen nem lehet jövőre igényelni. Miért?

Átnéztük a nyolc éve futó CSOK-rendszert, azt láttuk, hogy a háború, szankció, a magas kamatok miatt a nagyobb városokban a támogatási összeg önmagában már nem volt értékálló, illetve túl nagy önrészt és/vagy piaci alapú banki hitelt kellett mellé tenni. A városi CSOK a magas kamatok miatt nem működik. A jelenlegi kamatkörnyezetben ez súlyos terhet jelent a családoknak, észrevehető volt, hogy a CSOK-igénylés a nagyvárosokban jelentősen visszaesett. Csak a nagy önrésszel rendelkező vagy nagy hitelt felvevők tudnak vele most élni,

márpedig mi minden családot szeretnénk támogatni.

Nem eltöröljük a városi CSOK-ot, hanem újat dolgozunk ki. Ugyanakkor a falusi CSOK működik, ezért azt 50%-kal megemeljük. A kisebb településeken ez a támogatás továbbra is kiemelt mértékű, az önrésszel kiegészülve jelentős támogatást tudott nyújtani a családoknak.

Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner
Fotó: Mátrai Dávid/Mandiner

A kormány emiatt döntött úgy, hogy a falusi CSOK néven ismert támogatási formát megújítja, az összegét mintegy 50 százalékkal megemeli annak érdekében, hogy ténylegesen azokat tudjuk támogatni, akiknek ez érdemi segítséget jelent. Használt lakás vásárlása és egyidejű korszerűsítése vagy bővítése esetén egy gyermeknél egymillió, két gyermek esetén négymillió, három vagy több gyermeknél pedig 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást tudnak majd igényelni a családok. Már meglévő lakás bővítésére és korszerűsítésére ezen megemelt összegek felét tudják felhasználni.

Mi lesz azokkal, akik nem ötezer fő alatti településen képzelik el jövőjüket?

Ahogy Gulyás Gergely miniszter úr is említette a Kormányinfón, ezen a téren

a jelenlegi gazdasági környezetben jobban működő támogatási rendszeren dolgozunk, amelyre év végig kaptunk határidőt.

A lehető legjobb program kidolgozása érdekében – ahogy korábban - most is egyeztetünk a piaci szereplőkkel, családszervezetekkel, bankokkal, továbbá felmérjük és elemezzük az igényeket. Hangsúlyozom, a családtámogatás egy komplex rendszer, amelyet továbbra is megőrzünk. Célunk, hogy a vágyott gyermekek megszületését továbbra is támogathassuk, ezért jövőre a családok támogatására a háború ellenére is 3300 milliárd forint jut, ami háromszorosa a 2010-ben erre fordított összegnek. Háborús időkben is megvédjük a családtámogatásokat és emeljük a babaváró és a falusi CSOK összegét.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nozi03
2023. június 23. 11:40
Én azt is hangsúlyoznám, hogy akinek - minden élettani fájdalom és nehézség ellenére - pozitív lesz a szülésélménye, az nagyobb eséllyel vállal még többedik gyereket. Nem, nem elég, hogy "mindketten egészségesek". Nem egészséges a szülészeti ellátásban (amiben az utolsó biztonságot nyújtó pontokat a hálapénz kivezetésével valódi megoldások nélkül szétverték, és fényévekre van az evidence based medicinától) olyan életre szóló traumákat szerezni, amik után terápiára kell járni. Önmagában is fájó ill. bicskanyitogató olyan történeteket olvasni, ahol fizikai erőszak, embertelen, megalázó, lekezelő, orvosilag nem indokolható bánásmód érte a frissen megszülető családot az ellátásban, de olyat látni, amikor valaki azt mondja, hogy ő szeretett volna még gyereket, de ezek után már nem, az végtelenül szomorú. Az újszülött és az édesanyja nem csak egy szám a statisztikában. Van lelke is az embernek. Még akkor is, ha egyesek szerint ez csak picsogás. Miért fájna az annyira az ítélkezőknek, ha az ember lelkét is számításba vennék az orvosi ellátásban, pláne egy olyan meghatározó, és kiszolgáltatott élethelyzetben, mint a szülés-születés? Arról nem is beszélve, hogy a hivatalosan indokoltnál jóval nagyobb a császárarány Magyarországon, és az is egyértelmű, tudott összefüggés, hogy egy császár után nagyobb az esély a következő(k)re, esetleges komplikációkra, és behatárolhatja, hogy végül hány gyereket tud egy nő biztonsággal vállalni. Első körben, valóban család- illetve emberbaráttá kéne tenni a szülészeti ellárást, tudományos bizonyítékokon alapuló protokollokat kidolgozni és azt számon is kérni a személyzeten, a szükséges minimumra csökkenteni a császármetszések számát, és ami nem kerül igazán pénzbe: változtatni a személyzet múlt évezredben ragadt mentalitásán, ami a szülő nőkhöz való hozzáállást illeti. (Tisztelet a kivételnek.)
Nozi03
2023. június 23. 11:21
Miközben értem én a címben sugallt logikát, azért kíváncsi lennék az arányokra, hogy a mai huszonéves nők közül hányan azért nem szülnek még mert 1) karrieristák 2) bulizni, élni akarnak még, és hányan azért, mert nincs elég normális férfi, aki hajlandó lenne felelősséget vállani, házasodni, családot alapítani, kimondani, hogy holtomiglan-holtodiglan veled akarok lenni, és nem foglak otthagyni két-három kicsi gyerekkel a sz@rban egy fiatalabb / jobb testű nőért? Hány férfi van, aki még egy kicsit bulizni, élni akar, kiptóbálni még n+1 nőt is, mielőtt megállapodik? Annyira a nőkre koncentrál a családpolitika, mert nyilvánvaló biológiai tény, hogy a nő szüli a gyereket, de az is nyilvánvaló, hogy azért kell hozzá egy apa is. Ezt miért nem firtatja senki?
Odone Ricci
2023. június 23. 06:43
Akkor lehet nagycsaládot tervezni keleten és nyugaton egyaránt, ha a férj nagyon jól keres és az asszony háztartásbeli. Sőt, ha még beárónője is van és nagymamák segíteni, ez lenne az ideális. Ehhez hozzájön még egy szülőktől kapott házrész vagy nagyobb lakás. EBBEN az esetben lesz akár 3 gyerek is vagy több. ----Azonban az általános helyzet más. A lányok szorgalmasabbak, a diplomások 7O%-át is ők teszik ki. Diploma után biztos, bejelentett és rendesen fizetett állást találni NEM könnyű, ehhez idő kell. AMikor ez összejön (itt nyugati viszonyokról szólok), akkor már 3O év körül jár és legjobb esetben sikerül két gyereket összehozni. Ha nincsenek nagymamák, akkor a babysitter óradíja 12-15 euró, az állami bölcsőde 6OO euró havonta, a privát 89O euró. Ha nem örökölnek lakást, házrészt, akkor 35 évre vesznek fel kölcsönt és az is "nyögik". Ja, elfelejtettem, a dicsőséges nyugaton van örökösödési adó is, ami az ingatlan értékéne 1O%-a. -----Ugye most már világos, miért csak a muz. bevándorlóknak van legalább 3 gyereke ? Az asszony nem tanulhat, nem vezethet, csak otthon szolgálja a családot és férjurát. ------- PÁR JAVASLAT néhány EU-tagországban: Egyetemeken bölcsődét is berendezni, hogy a diáklányok-asszonyok tanulmányaik vége felé vállaljanak gyereket. Kedvező lakbérű szerényebb lakásépítés kezdő fiatal házaspároknak. Ingyenes bölcsőde. Adómentesség 35 éves korig.
paperfellow
2023. június 23. 04:42
Ezt a szülők kurták el. Mindenhol azt hallani, hogy még ráérnek a fiatalok, meg hogy egyáltalán minek. Aztán 35 körül már elkezd viszketni a punci, de akkor meg csak úgy nem jön a jó pasi hipp-hopp . . . mert hát a májbádimájcsojsz világát éljük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!