Beindult az átigazolási szezon: botrányoktól hangos az ellenzéki sajtó

2023. június 12. 21:00

Egy ki nem bontott zaklatási botrány, puccs és nyílt harc, pattanásig feszült az idegek a 444-nél és a Telexnél. Több újságíró is felmondott és igazolt másik laphoz, de mi lehet a háttérben?

2023. június 12. 21:00
null
Bokor Gábor

Mástól sem hangos a hazai médiaélet, mint a baloldali médiában dúló háborúról. Abban még semmi újdonság nincs, ha egy-két újságíró felmond egy laptól, azonban a tömeges távozások mögött döntő többségében nagy botrányok állnak. Ezeket a lapvezetés általában igyekszik távol tartani a nyilvánosság elől, ám most nem sikerült. 

A jelen ügy különlegessége, hogy egyszerre két helyen: a 444-nél és a Telexnél is nagy botrány robbant ki. 

Április közepén számoltunk be mi is róla, hogy súlyos a helyzet a tíz éve, volt indexesekből alapított 444.hu szerkesztőségén belül. A Media1 számolt be róla, hogy át kellett szervezni a lap működését, ugyanis többen is kikeltek egy középvezető ellen, aki szerintük „toxikusan, zaklató magatartást folytatott”.

Kardos Gábor, a lap kiadóvezetője akkor azt mondta, szakértőt hívtak, hogy kivizsgálják az ügyet, azonban az eljárás nem igazolt zaklatást.

„Valóban volt nálunk egy független, szakértői vizsgálat középvezetői magatartással kapcsolatos dolgozói panaszok miatt. A vizsgálat maga lezárult, munkahelyi zaklatást nem állapított meg, azonosított ellenben konfliktusokat és hibákat, amik a panaszok kialakulásához vezethettek. A szerkesztőségünk nyugodt munkája érdekében szükséges átszervezésen túlvagyunk. A mélyebb megértés, tanulás, és a konfliktusaink feloldását célzó további átalakítások érzékenyre tervezett folyamatát megkezdtük” – áll a levélben. 

Több helyen is cikkeztek arról, hogy a 444-en belüli feszültségek elsődleges oka az új igazolások világnézete, melyek nem egyeznek a lap alapító újságíróinak és szerkesztőinek nézeteivel. Ez állhat a két alapító, Magyari Péter és Mészáros Zsófia távozása mögött, előbbi a Válasz Online-hoz igazolt. Magyari távozásával kapcsolatban azt mondta volt és vannak is feszültségek a 444-en belül. 

Alig telt el pár nap és nyilvánosságra kerültek a további távozók a laptól, otthagyta a Margit körúti szerkesztőséget Kiss Imola újságíró, Boros Júlia szerkesztő-újságíró, majd nemrég Szurovecz Illés is

Rövid ideig tartó nyugalom

Ugyancsak mozgalmas heteken van túl a Telex is. Az Indextől tömegesen korábban távozó újságírók által alapított lap életében bár zaklatás nem történt, mint a 444-nél, de a feszültségek masszívan jelen vannak az életükben. Az elején csak szép sorban elszivárgó újságírókról lehetett hallani, a bomba a végére maradt, minek hatására teljesen át kellett szervezni a lapvezetést, még főszerkesztőt is váltottak.

Már akkor sejteni lehetett, hogy drasztikus változások lesznek a lap életében, mikor bejelentették, hogy távozik Nádori Péter, a Telexet kiadó Van Másik Kft. lapmenedzsmentjének tagja. Személye azért is érdekes, ugyanis ő Munk Veronika alapító-főszerkesztő férje. Nem is kellett sokat várni arra, hogy Munk is beadja felmondását, közlése alapján Szlovákiába igazol a Denník N-hez, ahol innovációért és új piacokért felelős igazgató lesz.

Nem kellett sokat várni és egy újabb alapember hagyta ott a Telexet, Lovas Gergő főszerkesztő-helyettes bár nem indokolta döntését, ám az kiderült, hogy a 444-hez megy szerkesztőnek. 

Durva puccs a Telexen belül 

Alig pár hét telt viszonylagos nyugalomban a lapnál, máris jött a következő felmondás, Rovó Attila főszerkesztő-helyettes, Telex-alapító is felállt a laptól és a HVG-hez igazolt. Vele egy időben egy másik szerkesztő is távozott Haász János személyében, aki pedig a 444-hez ment.

Utóbbi volt a csúnyább szakítás, a Telex úgy kommentálta Haász távozását, hogy a lap eljutott arra a pontra, hogy a további fejlődése, stratégiai céljai elérése érdekében belső, működési változásokra van szüksége, és ezek a változások nem mindenkinek komfortosak. 

– reagált Haász, aki szerint „hamarosan sajnos véget kell érnie a húszéves Index-Telex történetnek az életemben”.

A nagy dobás

A Media1 szellőztette meg múlt pénteken, hogy puccs készül a Telexen belül, melynek elsődleges célpontja Tóth-Bíró Marianna. Tóth-Bíró annak a Tóth Richárdnak a felesége, aki korábban a 24.hu, a HVG újságírója volt, majd Cseh Katalin kommunikációs tanácsadója lett. 

A lap úgy fogalmazott, hogy a Telex munkatársai puccsra készültek, annyira tarthatatlan lett a helyzet, felvetették az is, hogy a stáb tömeges távozása is megtörténhet. Aznap állománygyűlést tartottak, ahol arra próbálták rávenni a lapvezetést, hogy rúgják ki Tóth-Bíró Mariannát, amennyiben erre Dull Szabolcs akkori főszerkesztő nem hajlandó, akkor mondjon le pozíciójáról, mert nem tudnak vele sem együtt dolgozni. 

A Media1 azt írta, Tóth-Bíró vezetői stílusával van gondja a szerkesztőségnek, valamint elégedetlenek a bérekkel is. A volt főszerkesztő-helyettes a médiaportálnak elmondta, nem volt tudomása arról, hogy kifogásolták volna a stílusát a lapnál és az állománygyűlés előtt két héttel már elhagyta a szerkesztőséget, ez nem lehetett tárgya a puccsnak. Az ominózus napig neve szerepelt az impresszumban mindenesetre. 

Délután

a Telex megerősítette, hogy Tóth-Bíró valóban távozott tőlük, továbbá a főszerkesztő, Dull Szabolcs lemond pozíciójáról, azonban nem hagyja ott a Telexet,

a kiadói oldalon folytatja karrierjét. A közlemény szerint főszerkesztői posztot Német Tamás vette át.

Bár itt már sokan gondolhatták, hogy véget ér a felmondáscunami, ez nem történt meg, a Telex újságírója, Janecskó Kata június elején még gyorsan beadta felmondását

Nyitókép: Facebook

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2023. június 13. 08:56
Igazi jó bolsevista módon belső (párt)vizsgálat indult, bizottság alakult és vannak még hibák a szocializmus(jelenleg modernizálva a globalizmus) építésében amelyeket ki kell javítani elvtársak ! Ennek érdekében önkritikát kell gyakorolni elvtársak ! Taram taram tarararamm... Tisztára mint a hetvenes évek ......
chief Bromden
2023. június 13. 08:22
Elégedetlen a gazdi. Csak lóbálják a lábukat.
hátakkor
2023. június 13. 07:47
Merániaiak, zsoldosok. Gyuri bá is bedobta a törcsit.
fado
2023. június 13. 04:44
Soroszsoldos belharc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!