Világbank: távoli az esély Kelet-Európa felzárkózására

2012. szeptember 10. 16:37

Egy, a Világbank kutatói által közzétett (ám a banktól független) elemzésből kiderül, hogy miért nem tudnak felzárkózni a Nyugathoz a közép-európai, rendszerváltó államok (tizenegyek).

2012. szeptember 10. 16:37

Az FN24 által ismertetett tanulmány szerint a kétezres évek elején nagy tempóban fejlődtek a keleti országok, ám a válság szertefoszlatta azokat az álmokat, hogy a franciákhoz, vagy németekhez hasonló jövedelmeket tudjanak keresni az emberek, többek között Magyarországon is. Az elmúlt 15 évben a bérek a felével emelkedtek hazánkban, Lengyelországban kétszeresére is nőttek. Az FN24 által ismertetett tanulmány szerint most leginkább Lettország, Észtország és Magyarország kezd egyre erőteljesebben leszakadni a Nyugattól. Ezzel szemben a többi rendszerváltást átélt ország jövedelmi különbségét csökkentette a régebbi uniós tagállamokkal szemben. Néhány szomszédunk előrébb jár, ha az egy főre jutó GDP számait nézzük, Magyarország a nyugati országok szintjének 59 százalékán áll. Kevéssel járnak előttünk az észtek (62%), de a szlovákok (68%), a csehek (73%) és a szlovének(76%) is elhúztak hazánk mellett. A válság alatt viszont csak Szlovákia, Csehország és Lengyelország tudta igazán felgyorsítani gazdaságát.

A tizenegyek közül mindenkinek voltak erősebb és gyengébb korszakai a rendszerváltás után. Általában azt lehet elmondani: sikeres úton haladtak, hogy felzárkózzanak a keleti országok a Nyugathoz, de a válság rátaposott a fékre. A kutatók szerint azonban van remény a változásra. Elemzésükben kifejtik, hogy – igaz, sokára (2040-2050-re) – megszűnik a szakadék a rendszerváltást megélt és a régebbi uniós tagállamok között. De milyen módon van lehetőség a kiegyenlítődésre? A szakemberek szerint a megoldást a humán tőkébe való beruházok jelenthetik. A beruházások innovációra ösztönözhetik a gazdaságot, a fejlődés hatással lehet a termelékenységre, amely pozitívan befolyásolhatja a jövedelmeket. Viszont a beruházások elmaradásával nehezebb lehet a felzárkózás – írja az elemzés.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2012. szeptember 11. 09:06
Talán mi is előrébb tartanánk, ha rendszerváltás lett volna hatalomátmentés helyett.
Mystes
2012. szeptember 10. 22:28
Nekem ebből a Világbank/FN cikkből nem derül ki, hogy miért nem tud Közép-Európa "felzárkózni". Miért nem? Mit mondanak ők erről? Úgy látom semmit, csak jövendölgetnek. De akkor miért az a cikk címe, ami?
én vagyok a.
2012. szeptember 10. 21:54
Hagyni kell ezt a hírt! A vezér megmondta, hogy minden jó és jó lesz, tehát lezárva! Hm!
antioxi
2012. szeptember 10. 21:51
Ha nincs esélyünk a gazd. felzárkózáshoz, akkor én ezt nem is erőltetem nagyon. Ha igy áll a dolog, akkor a magam részéről inkább a szöszi lányokhoz zárkózom fel - már ma éjjel-:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!