Plagizálhatott a Bundestag elnöke

2013. július 30. 12:30

Plágiumgyanú árnyéka vetül Norbert Lammertnek, a Bundestag – a német parlament alsóháza – elnökének doktori dolgozatára – írta kedden a Die Welt című német lap.

2013. július 30. 12:30

A lammertplag.wordpress.com oldalon álnéven publikáló szerző 42 oldalon talált gyanús szövegrészeket a 224 oldalas doktori dolgozatban. Lammert azt a látszatot kelti, hogy ismeri a tárgyalt műveket, pedig csak másodlagos forrásokból merít forrásmegjelölés nélkül. Ezt bizonyítja, hogy szövegében kimutathatók a másodlagos irodalomban előforduló tárgyi tévedések – ismertette a Die Welt az elemzés készítőjének véleményét.

Norbert Lammert, a konzervatív CDU politikusa a lapnak hangsúlyozta: legjobb tudása szerint dolgozott és tiszta a lelkiismerete. Hozzátette: meggyőződése szerint dolgozata megfelel a tudományos elvárásoknak, de amint értesült a munkájáról készült elemzésről, azonnal felkérte a bochumi Ruhr Egyetemet – ahol 1975-ben megszerezte doktori címét –, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Lammert „A párton belüli akaratképzés helyi szervezeti struktúrái – Esettanulmány egy Ruhr-vidéki CDU-alapszervezet példáján keresztül” című dolgozatával a társadalomtudományok doktora címet szerezte meg a bochumi egyetem társadalomtudományi karán. A művet 1976-ban kiadta a CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány.

Az utóbbi években több német politikust fosztottak meg doktori címétől, köztük az Angela Merkel vezette konzervatív-liberális kormány két tagját. Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter 2011-ben mondott le a doktori dolgozatával kapcsolatban felmerült és időközben beigazolódott plágiumgyanú miatt. Anette Schavan oktatási és kutatási miniszter pedig idén februárban távozott, miután plagizálás miatt visszavonták az 1980-ban szerzett doktori címét.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. július 30. 14:22
Miért éppen a németeknél kerülnek elő a plágiumügyek? Mert ott néznek utána. Minden országban hasonló a helyzet, csak máshol nem használják fel politikai lejáratásra. Máshol nem rondítanak a liberálisok a saját fészkükbe.
Ouroboros
2013. július 30. 13:27
Keresztényüldözés.
ciseaux
2013. július 30. 12:50
Na, ilyen baja, (gyanú árnyéka) sem lesz az EU Parlament elnökének! A szocik Martin Schiltz-a még az érettségijét is elitta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!