Lelőtték a terroristákat, véget értek a francia túszdrámák

2015. január 09. 17:40

Véget ért a párizsi és a Dammartin-en-Goele-i túszdráma Franciaországban. Az akciókban a túszejtők közül három biztosan meghalt. Párizsban négy túsz vesztette életét. Francois Hollande az akciók után elmondta: nem szabad bizalmatlannak lenni a muzulmánokkal szemben, mert ők nem azonosak az iszlámmal.

2015. január 09. 17:40

Csaknem egy időben ért véget Franciaországban egy párizsi fűszerbolt és egy Dammartin-en-Goele-i nyomda túszdrámája. A három túszejtő, a Kouachi testvérek és Amedy Coulibaly is meghaltak az akciók során.

Az AFP információ szerint a Kouachi testvérek, Said és Chérif kijöttek a Dammartin-en-Goele-i nyomdából és tüzet nyitottak a rendőrségre, akik lelőtték őket. A Charlie Hebdo szerkesztőségében 12 embert meggyilkoló testvérpár túsza életben maradt.

A Párizs keleti részén egy kóser élelmiszerüzletben zajló másik túszdrámában az AFP szerint több túszt is sikerült kimenteni, de azt még nem lehet tudni, hogy megsérült-e valaki a rendőrségi akcióban, amiben a túszejtő Amedy Coulibaly meghalt. Vélhetően a túszejtő szándékosan választotta a kóser élelmiszerüzletet. A túszejtő elől a boltban többen el tudtak bújni, és nekik sikerült kapcsolatba lépni a rendőrséggel. A boltban valószínűleg több mint tíz túsz volt.

A két túszejtés között összefüggés volt. Coulibaly az egyik Kouachi testvérrel folyamatosan tartotta a kapcsolatot, és azt kérte, hogy engedjék szabadon a testvérpárt, különben kivégzi a túszokat. A három túszejtő egy terroristacsoportnak lehetett tagja, amely az Al-Kaidához köthető. Amedy Coulibaly és Chérif Kouachi követője volt egy korábban már elítélt terroristának, Djamel Beghalnak.

Frissítés – 17:55

Két másik akció is lehet valahol Franciaországban a Euronews információ szerint, mert Párizsból, Porte de Vincennes-ből helikopterrel vonták ki a speciális rendőrség tagjait. rendőrségi források szerint legalább négy túsz halt meg a túszszabadító akció közben.

Frissítés – 18:00

A rendőrség a Le Monde értesülései szerint kiürítette és lezárta péntek éjszakára a párizsi nagy zsinagógát (Synagogue de la Victoire). Egyelőre nem tudni, hogy csak megelőző intézkedésről, vagy másról van szó. Egyre több hírügynökség erősíti meg azt, hogy négy halálos áldozata van a párizsi túszejtésnek.

Frissítés – 18:10

A francia különleges egységek tagjai közül többen is megsebesültek a csütörtöki franciaországi túszszabadítási akciók során – írja a Le Figaro című napilap honlapján. A beszámoló szerint a Párizs keleti részén zajló túszejtési akció helyszínén állítólag a RAID (a rendőrségi elitalakulat) több tagja megsebesült. Az AFP francia hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a GIGN (csendőrségi kommandós alakulat) egyik tagja megsebesült Dammartin-en-Goele-ben. 

A rendőröket Dammartin-en-Goele-ből vezényelték át a másik két akcióhoz, a korábbi hírrel ellentétben, azt azonban továbbra sem tudni, hogy miért.

Frissítés – 18:18

A France 24 értesülései szerint Francois Hollande este 8 órakor fog beszédet mondani a két túszejtő akció után. Eközben ellentmondó információk vannak a Dammartin-en-Goele-i tússzal kapcsolatban. A hírek szerint a túsz egy 26 éves férfi volt, aki az egyik szobába volt bezárva a Kouchi testvérek érkezése óta. 

Frissítés – 18:40

Egyelőre szökésben van a párizsi túszejtő barátnője, aki biztosan ott volt a túszdráma kezdetekor, így egyelőre őt üldözik. Közben az is kiderült, hogy a Kouachi testvérek nem tudtak arról, hogy volt egy túszuk. A 27 éves grafikus férfi, Lilian az első emeleten bújt el a Le Figaro információi szerint. A lap szerint SMS-t küldött az apjának, amelyben azt írta az Index szerint: „Elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, ezek mindenkit megöltek. Szóljatok a rendőrségnek, hogy segítsenek.”

A Euronews információi szerint a speciális erők Versailles-ba, illetve Montpellier-be mehettek ki. Montpellier-ben rablók ejthettek két túszt egy ékszerüzletben.

Frissítés – 18:45

David Cameron, brit miniszterelnök Twitteren tette közzé, hogy részt vesz a vasárnapi nagy párizsi demonstráción, ahol a szélsőségesek megfélemlítő akciói miatt, és a szólásszabadság védelmének érdekében tüntetnek majd. A spanyol miniszterelnök, Mariano Roy, a német kancellár, Angela Merkel, és az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk is elmegy a megemlékező demonstrációra.

Frissítés – 19:00

A BBC honlapján látható a videó, ami szerint az Anonymus hackercsoportja cyber háborút indít a dzsihádista honlapok ellen a terroista akciók megtorlásáért.

Eközben a SkyNews információi szerint megtalálták a párizsi boltnál Amedy Coulibaly barátnőjének, Hayat Boumeddiene-nek a holttestét, így mind a négy elkövető meghalhatott az akciókban. Ez azonban egyelőre megerősítetlen információ.

Frissítés – 19:15

A kormány tagjai közül a francia belügyminiszter állt először kamerák elé. Háláját fejezte ki a rendőröknek, akik részt vettek a túszejtő akcióban, és kockáztatták az életüket. Minden rendőrnek, belügyminisztériumi dolgozónak, és mentőalakulatnak megköszönte, hogy lehetővé tette a legtöbb túsz szabadulását. Bernard Cazeneuve elmondta: az ország több pontjáról történt átcsoportosítás az akciók végrehajtásához. Hiába készültek ilyen akcióra, élesben még nem találkoztak ilyennel. Szombaton az európai belügyminiszterekkel egyeztetni fog Cazeneuve.

Frissítés – 19:30

Cazeneuve még korábban fejezte ki sajnálatát az áldozatokért. A belügyminiszter azt is elmondta, hogy továbbra is a legmagasabb szintű készültség marad Franciaországban.

Az AFP hírügynökség szerint az egyik tévétársaságnak sikerült a Kouachi testvérekkel telefonos interjút készíteni. Ebből csak most hoztak nyilvánossága egy rövid részletet, amiben Chérif Kouachi elmondta, hogy a terrorakciót a jemeni Al-Kaida fizette.

Frissítés – 19:42

A Euronews megkérdezte a párizsi túszejtés egyik szem és fültanúját, aki azt mondta el, hogy először csak fegyverropogást hallott, és hirtelen nem tudta mi történik. Kicsivel később rendőrök jelentek meg a boltnál, majd 15-20 perccel később újabb kiáltások hallatszottak ki a boltból.

Frissítés – 19:50

A France 24 információ szerint Amedy Coulibaly is adott telefonos interjút a BFM-TV-nek. Ebben azt mondja, hogy ő irányította a Kouachi testvérek akcióját. A Figaro szerint az utasításokat Coulibaly az Iszlám Államtól kapta, és bár ez azt feltételezi, hogy nem egy csoportnak voltak a tagjai, de az akciókat összehangolták. A francia lap szerint az információkat fenntartásokkal kell kezelni.

Frissítés – 19:50

Francois Hollande az Elysée-palotában mondott beszédet 19:50-kor. A francia elnök elmondta, hogy Franciaországnak szembe kell nézni az ilyen támadásokkal, amelyek tragédiát jelentenek az egész nemzet számára. Hollande részvétet nyilvánított a hozzátartozóknak és megköszönte a bátor és professzionális fellépést a biztonsági erőknek, külön felsorolva az egyes alakulatokat. A francia elnök elmondta: azért indították meg az akciókat, hogy emberi életeket mentsenek, és ártalmatlanná tegyék a terroristákat. Hozzátette: a harcnak még nincs vége, és az ország még további akcióknak is célpontja lehet. Az elnök kijelentette: a miniszterelnökkel közösen minden lépést megteszünk, hogy védjük a békés polgárok biztonságát.

Hollande azt is elmondta rövid beszédében, hogy a francia nemzetnek ébernek kell lennie, és egységben kell állnia. Továbbá az elnök szerint meg kell mutatnia a nemzetnek, hogy fellép a terrorizmus ellen, és ne fogja eltűrni a rasszizmus semmilyen formáját. Hollande külön kihangsúlyozta, hogy óvatosnak is kell lennie mindenkinek, és nem szabad bizalmatlannak lenni a muzulmánokkal és a Franciaországban élő muzulmánokkal szemben, mert ők nem azonosak az iszlámmal.

Frissítés – 20:25

Francois Hollande megerősítette, hogy négyen haltak meg a kóser boltban. Hollande a bolt elleni támadást „borzalmas antiszemita akciónak” nevezte. A beszédében a francia elnök azt is bejelentette, hogy ő is részt vesz a vasárnapi megemlékezésen. 

A France24 információi szerint az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu arra kérte a francia elnököt, hogy biztosítson magas biztonsági szintet a zsidó területeken. Netanjahu és Hollande azután beszélt röviden telefonon egymással, hogy Párizsban, Amedy Coulibaly több mint tíz túszt ejtett egy kóser boltban.

Frissítés – 20:32

A BBC információi szerint Barack Obama, amerikai elnök Tennessee-i állami utazása során kijelentette: Az Egyesült Államok Franciaország mellett áll. Obama elmondta, hogy kapcsolatban volt a francia hatóságokkal a lövöldözések idején, és bízik benne, hogy a közvetlen veszély most elhárult.

Frissítés – 21:05

A hatóságok lehallgatták a párizsi túszejtőt – jelentette az AFP. Amedy Coulibaly a túszejtés során felhívta egyik rokonát, és ekkor a kagylót nem jól tette le, így a rendőrök lehallgathatták a boltot. A rendőrök akkor indították az akciót, amikor a túszejtő éppen imádkozott, így kevésbé figyelt.

Az Index információi szerint a TF1-nek Manuel Valls, francia miniszterelnök elmondta: „Ez a támadás megsebesített minket, de Franciaország nem félhet”.

Frissítés – 21:15

A BBC az AP hírügynökség információira hivatkozva azt írja: egy meg nem nevezett izraeli hivatalnok szerint 15 túszt sikerült kimenteni a párizsi kóser élelmiszerüzletből. Így összesen 19 túsza lehetett Amedy Coulibaly-nak. Arról továbbra sincs információ, hogy a túszejtő barátnője, Hayat Boumeddiene, aki szintén a boltban tartózkodott, hol lehet. Vélhetően szökésben van, de érkeztek információk már a haláláról is.

A BBC arról is beszámol, hogy elkezdték Porte de Vincennes kiürített részére újra visszaengedni a lakókat. James Longman arról is beszámolt, hogy a boltból és a helyszínről kiérkező túszokat megállítják az emberek és megkérdezik, hogy jól vannak-e.

Frissítés – 21:55

Orbán Viktor miniszterelnök köszönettel és tisztelettel elfogadta a francia kormány meghívását arra a megemlékezésre, melyet vasárnap délután rendeznek Párizsban az elmúlt napok merényleteiben elhunyt áldozatok emlékére – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője péntek este.

A meghívó szerint vasárnap 15 órai kezdettel Párizsban nagy köztársasági menet fog tisztelegni az áldozatok előtt. A francia kormány a levélben kifejezte köszönetét azért, hogy az elmúlt napokban Magyarország vezetői és a magyar nép is kinyilvánította szimpátiáját és szolidaritását a párizsi merényletek kapcsán – közölte Havasi Bertalan.

A vasárnapi megemlékezésre jelezte részvételét Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, David Cameron brit kormányfő, Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő is.

Összesen 348 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
császár
2015. január 10. 12:23
Két profi kommandós leölte az újságírókat. Néhány embert kivégeztek. Ennyit tudunk. A többi néma csend.
Szabadon ébredők
2015. január 10. 09:03
Wukkard "Dallasban tehát minimum két merénylő lőtt és szorosan összehangoltan." Kb helyesen írtad le de 3 lövész volt és 4 vagy 5 lövés, ez már bizonyított tény
Szabadon ébredők
2015. január 10. 08:57
- vagy teljesíti szerződéses kötelezettségeit, ezekből bevételre tesz szert, és ismét a teljes szuverenitás felé indul, katonai-politikai-gazdasági értelemben. Hollande francia elnök Vlagyimir Putyinnal történt terven kívüli találkozója, az oroszbarát politikát folytató, és a transzatlantista szabadkereskedelmi övezet tervezetét elutasító FN (Nemzeti Front) töretlen erősödése az utóbbi állapot felé lendítette Franciaországot, amelyben a franciák csak mérsékelt atlantista magatartást lennének hajlandóak tanúsítani. Az USA-nak azonban ez már nem elég. Ezért kell feszültséget és káoszt generálni a francia társadalomban, amely a francia vezetést megzsarolva, félelemben tartva, a transzatlanti érdekkörök engedelmes szolgájává teszi azt. http://www.hidfo.net.ru/2015/01/08/parizsi-tamadas-iszlam-allam-al-kaida-vagy-valami-mas
Szabadon ébredők
2015. január 10. 08:56
Azonban Franciaország nem tudta az általa elképzelt gazdasági haszonra váltani a 2011-es líbiai beavatkozást, ahogy a 2014-es ukrajnai állampuccs támogatását sem. A francia gazdaság mélyponton van, és az orosz ellenszankciók, a Misztral hadihajók és Raffael vadászrepülőgépek körül láncreakcióban kialakult helyzet, ami az USA nyomásának köszönhető, annyira beszűkítette a franciák gazdasági mozgásterét, hogy két lehetőség maradt egy francia válság elkerülésére. - Franciaország továbbra is enged az USA nyomásának, és katonai-politikai- gazdasági szuverenitását feladva a transzatlanti szabadkereskedelmi övezetet támogatja,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!