Akár anyaként is regisztrálhatják a transznemű apát Franciaországban

2020. június 30. 17:11

A Semmítőszék főtanácsnoka elvetné a biológiai szülő feltüntetését a gyermek születési anyakönyvi kivonatán. Döntés a közeljövőben várható.

2020. június 30. 17:11
null

A Semmítőszék főtanácsnoka elvetné a biológiai szülő feltüntetését a gyermek születési anyakönyvi kivonatán.

A francia legfelsőbb bíróság zöld utat adhat a transzgender szülő anyakönyveztetésének – állítja a tekintélyes francia napilap, a Le Figaro. Parázs bioetikai vitákat szított Franciaországban az a kérdés, hogy

vajon feltüntethető-e anyaként a gyermek születési anyakönyvi kivonatán az a transznemű személy, aki még a nemváltoztató műtét előtt, de a nemváltoztatás tényének bejegyzését követően férfiként nemzett gyermeket?

A kérdés megválaszolását számos joghézag nehezíti. Egyike ezeknek, hogy jelenleg ugyan lehetővé teszi a törvény az azonos nemű házastársak számára azt, hogy szülők legyenek, de ezt a lehetőséget a jogszabály kizárólag az örökbefogadás esetére ismeri el. Ez a szóban forgó ügyben érintett személy számára elfogadhatatlan volt, mint ahogy az is, hogy biológiai neme szerint, tehát apaként szerepeljen gyermeke születési anyakönyvi kivonatán (jobb híján közjegyző regisztrálta hát a leszármazási köteléket nagyjából „nem kihordó anyaként”).

Montpellier város fellebbviteli bírósága amellett foglalt állást, hogy a transzgender szülőt a hatóságok gendersemleges megoldással élve, úgy nevezett „biológiai szülőként” regisztrálják, ez azonban a Semmítőszék főtanácsnoka számára nem volt elfogadható. A főtanácsnok ugyanis úgy ítélte, hogy ez a nemsemleges kifejezés felborítaná a gyermek származásáról vonatkozó jogrendszert; ehhez kapcsolódóan az ügyben érintett személy számára is a megbélyegzés veszélyével járt volna.

Az ügy jelenlegi állása szerint a főtanácsnok valószínűleg javaslatot tesz a transznemű anya születési anyakönyvi kivonaton anyaként való feltüntetésére, ugyanakkor rögzítésre kerülne a nemváltoztatási műtét megtörténtének ténye is.

Aude Mikrovic, a Juristes pour l’enfance nevű gyermekjogi egyesület szóvivője nem nézi jó szemmel az események alakulását. Mikrovic újfent felhívja a figyelmet a nemváltoztatási törvény következetlenségeire, különösen már ami a transznemű személyek sterilizációs kötelességének hiányát illeti. Mikrovic álláspontja szerint a szülő nemváltoztatásának nem kellene hatással lennie a gyermek születési anyakönyvi kivonatára, az ugyanis a gyermek születési realitásait hivatott tükrözni. Mikrovic felhívja arra is a figyelmet, hogy

a szülő elvileg dönthet úgy, hogy újra nemet változtat; ez valóban az gyermek születési anyakönyvi kivonatának újabb módosítását eredményezné?

– teszi fel a kérdést a gyermekjogi egyesület szóvivője.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2022. március 04. 20:13
A nagy marhák! Liberális elfajzottak.
Nehidd El
2020. július 26. 14:00
Börtönbe az ilyen elmebeteg, emberiségellenesre érzékenyített bírókkal!
Magnólia
2020. július 13. 19:40
Ennek a sok baromarcúnak élnek még a szüleik, vagy már ők is 1-es 2-es szülők voltak? Nos melyik az 1 és a 2? Össze fognak veszni majd ezen. Ford Fairlane mondata jutott eszembe.
KötőDániell
2020. július 07. 21:01
Most mi van?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!