Az EJEB szerint nem éri diszkrimináció az érettségiző erdélyi magyar fiatalokat

2021. március 11. 08:38

Kedden végleg elutasították a magyarok panaszát.

2021. március 11. 08:38
null

„Március 9-én lezárult az Emberi Jogok Európai Bíróságán az az ügy, amelyet romániai magyar érettségizők indítottak amiatt, hogy a romániai érettségi metodológiája diszkriminálja a magyar nyelvű diákokat, akiknek eggyel több tantárgyból kell vizsgázniuk. A romániai fórumokon elveszített per végül az Emberi Jogok Európai Bíróságára került, ahol októberben negatív határozatot hoztak” – számol be a Transindex.

Kedden ugyanis az a döntés született, hogy az ügyet nem tárgyalják újra, hanem végleg lezárják – jelentette be Árus Zsolt, a perbe beszálló gyergyószentmiklósi civil jogvédő, a kisebbségi jogsértések elleni bírósági fellépéseket folytató Székely Figyelő Alapítvány képviselője.

Szerinte „az ítélet többek közt egy súlyos tárgyi tévedésen alapul, ugyanis ellentétben a román kormány által szolgáltatott statisztikai adatokkal a Bíróság azzal is érvelt az elutasítás mellett, hogy 2013 és 2018 között a román és magyar fiatalok egyenlõ arányban tettek sikeres érettségi vizsgát.

s az eltérés oka pedig egyértelműen a román vizsga”, írja a jogvédő. Mivel a romániai magyar érettségizők ügye „egy évtizedek óta fennálló jogsértés, aminek minden évben számos áldozata van”, és a kedvezőtlen határozat ellenére a probléma továbbra is fennáll, ezért azt tervezik, hogy folytatják valamilyen formában a harcot.

Ugyanakkor fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ugyan előzetes várakozásunkkal ellentétben ebben az ügyben a Bíróság nem hozott korrekt ítéletet, ebből az egy esetből (legyen az bármilyen fájó) nem szeretnénk messzemenő következtetéseket levonni, hanem továbbra is azt mondjuk, hogy élni kell ezzel a lehetőséggel és el kell vinni erre a bíróságra minden jogsértés ügyét. Mert a mi dolgunk az, hogy megtegyük azt, amit megtehetünk, éljünk minden lehetséges eszközzel, azért, hogy bár azt elmondhassuk, hogy rajtunk nem múlott” – írja Árus.

Nyitókép: MTI Fotó, Bíró István

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. március 14. 13:29
Nem mindegy, hogy mi a per tárgya. Ha az lett volna a baj, hogy érettségi előtt nem engedik a diákokat Mekka felé fordulva szőnyegen imádkozni, akkor lehetett volna számítani Strassburgra.
mokány
2021. március 11. 18:16
Az ANTANT összezár.
kispufi
2021. március 11. 16:16
Jogerősen mintademokrácia, na. És még keleti vakcinájuk sincs, tehát még mintább.
Kopa
2021. március 11. 16:04
Ha a románok az lmbt-közösségek seggét jó fényesre nyalják, más ügyekben szabad kezet kapnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!