Megállapodás született: a Facebook fizet a hírekért Ausztráliában

2021. március 17. 16:31

Az amerikai techóriás megegyezett a Rupert Murdoch nevével fémjelzett News Corppal, Ausztrália legnagyobb médiavállalatával.

2021. március 17. 16:31
null

Amint arról korábban írtunk kitört a nagy tech háború a Facebook és Ausztrália között.

A Facebook ezentúl fizetni fog azokért a hírekért, amelyeket a News Corp alá tartozó médiatermékek jelentetnek meg a közösségi oldalon – írja a BBC.

Robert Thompson, a News Corp vezérigazgatója szerint a megállapodás mérföldkőnek számít az újságírással kapcsolatos kereskedelemben.

A megállapodás hetekkel azután született meg, hogy az ausztrál parlament megszavazta az új médiatörvényt, amely előírja a közösségi médiának és az internetes keresőmotoroknak, hogy csak a hírportálokkal való megegyezés alapján közölhetik híreiket, vagyis egyes esetekben az előbbieknek fizetniük kell a hírtartalom megjelentetéséért. 

A News Corp nem hozta nyilvánosságra a három éves kontraktus részleteit. 

A BBC szerint elemzők úgy vélekednek az ausztrál sajtótörvényről, hogy a jogszabály elsősorban a nagy cégek (lásd News Corp) támogatására született, amelynek a kisebb orgánumok isszák meg a levét.

Fotó: MTI

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2021. március 17. 20:33
Még szép, hogy nem inygen használhatja a saját hasznára, mások munkáját, szellemi termékeit. Nem is értem, miért nem így járnak el világszerte mások is és mi is.
luzitanxaver
2021. március 17. 20:03
Alien vs Predator. Némi alamizsna pedig egyáltalán nem oldja meg a problémát. A helyzet az, hogy ezt az invesztitúraharcot nagyon is a fész nyerte az oszik pedig sajnos le lettek léptetve.
duzur
2021. március 17. 18:40
Nagyon helyes ! Ahol sokat keresnek, fizessenek is, lehetöleg arányosan !
Nehidd El
2021. március 17. 17:14
Ez másodlagos. Az első, hogy az önkényes és átláthatatlan cenzúrázási gyakorlatukat megszüntessük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!