Több mint százezer amerikai biztonsági kamerát hackeltek meg

2021. március 10. 08:47

Az elkövetők amerikai cégeket, köztük a Teslát vették célba.

2021. március 10. 08:47
null

Egy kaliforniai biztonsági ügynökség indított vizsgálatot azzal a tömeges hacktámadással kapcsolatban, amely során körülbelül 150 000 biztonsági kamerához fértek hozzá illetéktelen személyek – írta meg a BBC. A támadók állítólag feltölték annak a cégnek a biztonsági rendszerét, amely többek között a Teslának is térfigyelő kamerákat szolgáltat.

Szenzitív felvételekhez juthattak hozzá

A szóban forgó biztonsági cég, a Verkada azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az ügy súlyosságának megfelelő mértékben vizsgálják a helyzetet. Hozzátették azt is, hogy már értesítették a hatóságokat, de nem erősítették meg a hackertámadás mértékét.

Az ellopott felvételek között találhatók kórházak és iskolák belsejéről készült anyagok is. Emellett állítólag a támadók hozzáfértek még nőgyógyászati klinikák, pszichiátriák és börtönök kameráihoz is.

A támadás indoka: kíváncsiság, szabadság, buli

A hackertámadást egy Tille Kottman nevű férfi vállalta magára. Kottman azt mondta a Bloombergnek, hogy a hackelés oka a kíváncsiság és az információszabadságért folytatott harc voltak az okai. Hozzátette még, hogy ezek mellett nem utolsó szempont volt az is, hogy

túl nagy buli volt, hogy kihagyja.

A támadás egyébként állítólag rendkívül egyszerű volt. Kottman állítólag egy „szuper adminfiókot” felhasználva fért hozzá a Verkada rendszeréhez. Ezzel kapcsolatban a biztonsági cég azt nyilatkozta, hogy minden belső adminfiókot felfüggesztettek a támadást követően.

A címlapkép illusztráció.

Kép forrása: PhotoMIX-Company/Pixabay

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lististerc
2021. március 10. 17:47
Mondjuk ott ezért 10 évet fognak kapni. Emellett a gatyájukat leperelik róluk. Itt Szegeden felmentenék őket, a 444 meg hőst csinálna belőlük.
zakar zoltán béla
2021. március 10. 14:33
bályden elfeleLYtete a kódott
Timur Link
2021. március 10. 10:40
Putyin! Ő volt! Felvették a biztonsági kamerák!
Aspektus
2021. március 10. 10:15
Az új biztonsági kamera rendszerek a kínai felhőbe küldik fel a videókat, de vannak olyan riasztók is, amik a felhőbe küldik az adatokat, és onnan vezérelhetők. (MQTT protocol) Ja, a gyengébb cuccok mindezt minden titkosítás nélkül teszik. És ennek a felhasználók/cégek örülnek, hogy a routerekbe nem kell semmit beállítani a távoli eléréshez. De van olyan biztonságtechnikai cég is aki nem is tud erről. Mármint arról ,hogy hova is kerülnek a videók. Csak tapsikol, hogy plug and play és kész. Nem kell állítani semmit és működik. Szép új világ. Az emeberek nem foglalkoznak azzal, hogy a személyes dolgaikhoz ki is fér hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!