Büntetést kap Románia, mert nem védte meg az LMBT-filmvetítést

2021. június 02. 09:12

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint az ország nem szerzett érvényt a diszkrimináció tilalmának.

2021. június 02. 09:12
null

Kártérítés megfizetésére kötelezte Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága június 1-jén, amiért 2013-ban a rendőrség nem védett meg egy LMBT-filmvetítést a szélsőjobboldali tüntetőktől – írja a Humen Online.  Az ítélet szerint Románia nem szerzett érvényt a diszkrimináció tilalmának, illetve nem tartotta tiszteletben a magánélet védelméhez, valamint a gyülekezési szabadsághoz való alapjogot.

Több mint kétszer annyian voltak a tüntetők

A film levetítése 2013-ban egy rendezvény része volt, amely ellen a közelben szélsőséges csoportok tiltakoztak. A rendőri jelenlét ellenére körülbelül 45 tüntető megrohamozta a mozit, majd homofób kijelentéseket kiabálva fenyegették az ott résztvevőket. A rendezvényen egyébként kevesebb, mint 20 fő vett részt.

Az esettel kapcsolatos nyomozást a bukaresti ügyészség 2014-ben zárta le, és

a támadást véleménynyilvánításnak minősítette.

A tüntetés során használt fasiszta jelképek miatti nyomozást 2017 augusztusában szintén megszüntette az ügyészség, és a tüntetők egyike ellen sem emeltek vádat.

A románok állják a cehhet

Az ügyet végül az ACCEPT nevű LMBT jogvédő csoport vitte Strasbourgba az Emberi Jogok Euórpai Bírósága elé. Itt megállapították, hogy a román hatóságok nem nyújtottak megfelelő védelmet a résztvevők méltóságát illetően, továbbá érdemben nem vizsgálták ki az ellenük irányuló inzultusokat.

A strasbourgi székhelyű bíróság kötelezte a román államot, hogy fizessen 7500 eurót az eljáró egyesületnek, illetve még 9750 eurót a perben szereplő minden egyes sértettnek. Ezeken felül a 3264 eurós perköltséget is Romániának kell állnia.

Címlapképen: Romániai tüntető a homofóbia ellen

Kép forrása: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tehetős Totó
2021. június 02. 16:31
A Batthyaneum immár jogállami elrablására nem olyan érzékeny a tisztelt bíróság, de ha egy buzira csúful néznek, világbotrány!
olajfa1
2021. június 02. 15:20
Büntetést kap Románia mer a SPONTÁN LIBERÁLIS VÉLEMÉNY NYILVÁNÍTÁST NEM AKADÁLYOZTA MEG! és a SZÓLÁSSZABADSÁGNAK engedte na spontán megnyilévánulását!!!...
luisbathhelena
2021. június 02. 14:56
Az üzleti modellt érteni vélem: 1. provokálj, provokálj, provokálj 2. majd rendezz egy filmvetítést/bármilyen eseményt, megfelelő hírveréssel 3. természetesen az ellenérdekelt csoportok hangosan véleményt nyilvánítanak (tettlegességről nem olvastam!!!) 4. jelentsd föl/pereld be az ÁLLAMOT mert nem akadályozta meg a véleménynyilvánítást 5. az EU Bíróságára bármelyik buzifajta számíthat (amúgy hol maradt a Q betű????) 6.tedd el a kártérítési pénzt 7. szervezz újabb provpokációt a pénzből ...és így tovább
borsika
2021. június 02. 14:08
Az Úz völgyében történteknél nem volt ennyire fontos az emberi jogok védelme...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!