Köln visszaad csaknem 100 műkincset Nigériának

2022. február 04. 17:32

A német külügyminisztérium tavasszal keretegyezményben akarja rendezni a Németországban található benini bronzok sorsát.

2022. február 04. 17:32
null

Köln visszaad Nigériának csaknem 100 bronz műkincset a Rautenstrauch-Joest Múzeumból.

A városi múzeumban 96 darab található azokból az úgynevezett benini udvari műkincsekből, amelyeket a gyarmatosító brit katonák hurcoltak el 1897-ben a hajdani Benini Királyságnak a mai Nigéria délnyugati részén lévő királyi palotájából, majd árvereztek el Európában. A kölni múzeumban található a benini bronzok néven emlegetett műkincsek negyedik legnagyobb németországi kollekciója. A restitúció a külügyminisztériummal és a kulturális minisztériumokkal egyeztetve történik – közölték pénteken.    

A német külügyminisztérium tavasszal keretegyezményben akarja rendezni a Németországban található benini bronzok sorsát. Az elképzelés az, hogy a régiségek egy része formálisan nigériai tulajdonba kerülne, de továbbra is német múzeumokban maradhatna. Nanette Snoep, a Rautenstrauch-Joest Múzeum igazgatója szerint ezügyben a végső szót Nigériának kell kimondania, „ami azt jelenti, hogy a gyarmatosítással kialakult hatalmi viszonyok a visszájukra fordultak”.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2022. február 05. 14:34
Volt már valami ilyen mostanában story, hogy a Nyugat visszaadott műkincseket talán a Közel-Keletre vagy Afrikába emlékszem és az volt tán, hogy két hónappal később kitört az anarchia ott kirabolták a múzeumot és műkincsek részben megsemmisültek, részben ellopták őket. Ennyire vigyáztak rájuk...
budapesti
2022. február 05. 13:42
És melyik Nigériának? Az északi Szokoto Kalifátusnak vagy a déli, elnyomott keresztény Nigériának?
Csakislovacska
2022. február 05. 12:00
Helyes. A hazug trianoni diktátumnak is vége lesz,ébred a világ! Csak akkor egész országokat kell visszaadni a Magyar Királyságnak! De ez fájjon a tolvajoknak,nekünk eleget fájt 100 év alatt!
lendvaiildiko
2022. február 05. 09:38
Magyarország követelje vissza Ausztriától a máriapócsi kegyképet. A császárné parancsára a magyar görög katolikusok tiltakozása ellenére Bécsbe vitették és ma úgy mutatják be mint a mariapötsch-i kegykép. A Rákóczi-féle szabadságharc követeléslistáján a 97. volt a követelések között az elorzott kegykép visszaszolgáltatása. Hasonló módon követeljük vissza a Bocskai-koronát. Érdemes lenne összeállítani a listát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!