Moody's: globális recessziót okozhat a háború elhúzódása

2022. április 19. 18:14

A hitelminősítő cég egyik forgatókönyve az Oroszország és Európa energiahordozó-kereskedelmének teljes leállását modellezi. 

2022. április 19. 18:14
null

Recesszióba sodorhatja a világgazdaságot az ukrajnai háború elhúzódása – áll a Moody's Investors Service kedden Londonban ismertetett szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő a nyolcoldalas tanulmányban közölte: alapeseti előrejelzési forgatókönyve azzal számol, hogy a válság legalább néhány hónapig eltart, és az ukrajnai invázió miatt Oroszországra kirótt amerikai, európai és egyéb szankciók legalább két évig érvényben maradnak.    

Egész Európa recesszióba kerülhet

Ez a forgatókönyv önmagában nem valószínűsít széles körű recessziót, de azt megállapítja, hogy minél tovább húzódik a válság, annál nagyobb a világgazdaság egészére kiterjedő recesszió kockázata. A cég kidolgozott egy kedvezőtlenebb forgatókönyvet is,

amely Oroszország és Európa energiahordozó-kereskedelmének teljes leállását modellezi. 

E forgatókönyv-változat alapján egész Európa recesszióban kerülne, és a Moody's által világszerte besorolással ellátott csaknem négyezer nem pénzügyi profilú vállalat 25 százaléka komoly piaci stresszhelyzetben találná magát.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Google
2022. április 20. 09:48
Nem olyan rövid az emlékezetünk, azért azt is tegyük hozzá, kedves Moodys, hogy ezt a XXI. századot végigkísérte a recesszió, pillanatnyi kis gazdasági pislákolásokkal. Próbáltak életet lehelni a gazdaságokba, de azok annyira szétziláltak, összekuszáltak és forráshiányosak, hogy a döntéshozók a háborút láthatták az egyetlen kiútnak a reménytelen helyzetből. A háború pedig, nos, az az emberiség szégyene. Úgyhogy csöbörből vödörbe és onnan vissza a csöbörbe. Ez most egy ilyen pillanat, ezzel kell kezdenünk valamit.
Dr. Greta Grünberg
2022. április 20. 09:04
A renitens EU országok megbüntetésével lehetne plusz forrásokat találni. Az is jó volna, ha lenne egy olyan háttérhatalom, amelyik képes volna ellenállni a fasiszta diktatúrák kiépítésének, ellehetetlenítve a karlengetőmagyar patriarchális elnyomókat...
Kristály
2022. április 19. 21:57
Az Unió vezetése azért nem egyedül kellene eldöntse hogy mi tesz , a demokrácia valahogy népszavazást diktálna az 500 millió polgár leszavazná ezt az életüket veszélybe sodró müveleteket Remélhetőleg mint hábozús felbújtók és népírtás miatt bünhödni fognak egytől egyig Ursulával az élén.
Monstro
2022. április 19. 21:39
Akkor csak küldjük a fegyvereket, hátha eltart még 2-3 évig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!