Oroszország kilép az Emberi Jogok Európai Bíróságából

2022. június 07. 19:24

A törvénytervezetet egyhangúlag szavazták meg, már csak Putyinnak kell aláírnia.

2022. június 07. 19:24
null

Oroszország kilép az Emberi Jogok Európai Bíróságából (EJEB), miután az orosz parlament alsóháza, az állami duma megszavazta az erre vonatkozó törvényt – számolt be a Népszava.

A lap szerint az állami duma két törvényt szavazott meg, az egyik értelmében az országot kivonják a bíróság joghatósága alól, míg a másik értelmében a március 15. után – miután Oroszországot kizárták az Európa Tanácsból – született bírósági határozatok nem végrehajtandóak.

Egyhangúlag szavazták meg

A törvénytervezeteket csaknem egyhangúlag szavazták meg, mindössze az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) ellenzéki párt egyik tagja szavazott ellene.

A jogszabályokat Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kell aláírnia ahhoz, hogy hatályba lépjenek.

Vjacseszlav Vologyin, az állami duma elnöke a szavazást követően úgy fogalmazott, az Emberi Jogok Európai Bírósága egy olyan eszközzé vált nyugati politikusok kezében, amellyel politikai csatározást folytatnak országunk ellen. A bíróság egyes döntései „közvetlenül ellentmondtak az orosz alkotmánynak, értékeinknek és hagyományainknak” – tette hozzá.

Megszűnt a jogorvoslat bizonyos kérdésekben

A mostani döntés megszünteti azt a jogi utat, amelyen keresztül orosz állampolgárok, köztük a bebörtönzött ellenzéki Alekszej Navalnij fordulhattak jogorvoslatért nagy horderejű ügyekben jogsértések során. 

Az EJEB például 2021 februárjában úgy határozott: szabadon kell engedni Navalnijt, akit olyan vádak alapján ítéltek el, amelyek az ellenzéki vezető szerint politikailag motiváltak. Oroszország „jogellenesnek” minősítette az EJEB döntését.

Az emberi jogok és a demokrácia európai előmozdítására a második világháború után létrehozott Európa Tanácsba 1996-ban, Borisz Jelcin elnöksége idején vették fel Oroszországot. A Krím 2014-es annektálását követően Oroszországot megfosztotta szavazati jogától az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, amelyet Oroszország 2016-tól elkezdett bojkottálni.

Fotó: Mikhail Tereshchenko / POOL / Sputnik via AFP

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. június 08. 15:27
Sajnos igaza van. A bíróság döntéseiben a szélsőbalra tolódott. Politikát visz bele, amit nem kellene. Ez a strassburgi bíróság is olyan dolog, hogy az ötlet jó, de a megvalósítás, a gyakorlat már nem az.
Zolcsika
2022. június 08. 10:06
Persze, hogy kilépnek, hiszen az egész háború emberiség elleni büntett.
airmax
2022. június 08. 08:18
Fogalmam sincs, hogy az EJEB mióta harcol a politikailag motivált jogi eljárások ellen...? Mondana valaki erre egy példát...?
Kristály
2022. június 08. 07:28
Soros vajon mit szól hozzá ?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!