Orosz oligarcha érdekeltségébe tartozó ingatlanokat kutatott át az FBI

2022. szeptember 02. 19:02

Viktor Vekszelberg az egyik első orosz milliárdos volt Putyin szövetségesei közül, akit – már 2018 áprilisában – szankciókkal sújtott az Egyesült Államok.

2022. szeptember 02. 19:02
null

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei New York Manhattan városrészében és Miamiban található ingatlanokban jelentek meg még csütörtökön. Egy neve elhallgatását kérő illetékes azt közölte, hogy az intézkedés Viktor Vekszelberg orosz oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségesének érdekeltségeiben történt. Az FBI floridai szóvivője Miamiban megerősítette a házkutatások tényét; annyit mondott, hogy bíróság által elrendelt hatósági intézkedésről volt szó. Részleteket nem közölt, ahogy Vekszelberg jogi képviselői sem reagáltak sajtómegkeresésekre.

Pénzügyi csatornákat próbálnak feltárni

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a nyomozók több dobozzal távoztak a Park Avenue-n található manhattani ingatlanból, a Miamihoz közeli Fisher-szigeten pedig nyomozók tucatjai jelentek meg a Vekszelberghez tartozónak mondott luxusingatlanban. A két csütörtökön átkutatott ingatlan hivatalos tulajdonosa Vekszelberg gyerekkori barátja, Vlagyimir Voroncsenko, illetve cégei. A cikk szerint az FBI munkacsoportja azokat a pénzügyi csatornákat próbálja feltárni, amelyek segítik Vlagyimir Putyint az Ukrajna elleni háború finanszírozásában.

Viktor Vekszelberg az egyik első orosz milliárdos volt Putyin szövetségesei közül, akit – már 2018 áprilisában – szankciókkal sújtott az Egyesült Államok a Krím 2014-es orosz elcsatolásával összefüggésben. Vekszelberg minden egyesült államokbeli vagyonát zárolták, és az amerikai cégeknek megtiltották, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn vele, illetve vállalkozásaival.

Lefoglalták a luxusjachtot

Idén áprilisban amerikai hatósági kérésre Spanyolországban foglaltak le egy Vekszelberghez tartozó 120 millió dollár értékűre becsült óriási, 75 méter hosszú luxusjachtot. A spanyol katonai csendőrség és az amerikai szövetségi hatóságok munkatársai a Földközi-tengeren fekvő Baleár-szigetek székhelyén, Palma de Mallorca nagy méretű kikötőjének Marina Real elnevezésű részén foglalták le az ott horgonyzó járművet tavasszal. Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) akkori közlése szerint a jachtot az Egyesült Államokban elkövetett banki csalás, pénzmosás és szankciók megsértése miatt kobozhatják el.

Az ukrajnai születésű Viktor Vekszelberg vagyonát alumínium- és olajipari befektetésekből szerezte a Szovjetunió összeomlása utáni időkben. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának adatai szerint Vekszelberg a vezetője a moszkvai székhelyű Renova-cégcsoportnak, amelynek fémipari, bányászati és technológiai érdekeltségei vannak.

(MTI)

Nyitókép, illusztráció: Jachtok horgonyoznak az egyik monacói kikötőben 2022. március 9-én. Monaco is csatlakozott az Európai Unió orosz oligarchákat sújtó szankcióihoz. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.MTI/EPA/Sebastien Nogier

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. szeptember 02. 22:37
Aki nem adta csöpp földjét be a kolhozba , az volt a kulák .
Hunmagyar
2022. szeptember 02. 22:04
A gonosz mindig nyugat felöl közelít, a sötetségből nyeri erejét.
budapesti
2022. szeptember 02. 21:16
Nem lehet a lábukat lógatniuk az elvtársaknak. Most, hogy a Trumphoz való betörés megvolt, megint kell csinálnia valamit az FBI-nak a pénzéért.
MrStokes
2022. szeptember 02. 21:13
FBI=ÁVO Ezt is megértük, a komcsi demokraták vezette Usa addig provokál amíg jól pofán nem verik. Kabul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!