Newsweek: Az amerikai woke baloldal háborúpárti, akárcsak a neokonzervatívok

2022. október 05. 10:28

„A baloldal egy új külpolitikát fedezett fel, melynek alapvetése a beavatkozás” – írja az amerikai lap.

2022. október 05. 10:28
null

„Az amerikai neokonzervatívok és a baloldal kézenfogva vezetnek minket a harmadik (woke) háborúba” – hirdeti címében a Newsweek szerzője, David Sacks.

A cikk először is felidézi az Elon Musk körül kialakult fiaskót. Mint ismert: a Tesla-vezér közösségi médiában tett bejegyzése az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeiről felháborította a neokonzervatív és a liberális baloldali köröket. E két tábor most a háború kapcsán közelebb került egymáshoz az Egyesült Államokban.

Az online csőcselék úgy döntött, hogy egy tárgyalásos megoldás – amit a háború elején még Zelenszkij is támogatott – egyenlő azzal, hogy Oroszország pártját fogod.

Párbeszéd nincs, az egyedüli elfogadható forgatókönyv: véget vetni Putyin rezsimjének – még akkor is, ha ez a harmadik világháborút kockáztatja”.

Orbán, Trump, Meloni

Mint a publicisztika írja: az amerikai baloldal egy új külpolitikát fedezett fel, melynek alapvetése a beavatkozás, ha az a „demokráciát” szolgálja és az autokrácia ellen van. A szerző szerint e két fogalom egyre flexibilisebbé válik szótárukban, és

már nem csak Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban használják, de olyan demokratikusan megválasztott vezetők elleni felszólalásokban is, mint Orbán Viktor, Giorgia Meloni és Donald Trump.

– olvasható a Newsweekben.

Világháború?

Végezetül a cikk kritikával illeti a jelenlegi amerikai vezetést. „nukleáris húzd meg, ereszd meg játékot játsszunk egy orosz vezetővel, akinek, ha a legutóbbi beszédét vesszük alapul, teljes ámokfutásba kezdett”.

A szerző szerint az első világháború is úgy robbant ki, hogy minden érintett fél túl sokat követelt, és azt gondolta, a másik blöfföl. Ugyanez könnyedén megtörténhet most is, ha a „

közösségi média és a külpolitikai fejesek woke cancel culture taktikát alkalmaznak, amikor alternatív megoldásokról lehetne tárgyalni”.

Amennyiben az érintettek kitartanak emellett a taktika mellett, úgy a harmadik világháború felé folytatjuk a menetelést a szerző szerint.

Nyitóképen: Joe Biden. Fotó: Saul Loeb / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2022. október 05. 15:22
Jó reggelt kívánunk.
amca
2022. október 05. 13:33
Bidé elmondta: allüöüwöosisossöüsiw8swkipőőösw9öö
simonvitéz
2022. október 05. 12:53
Ugyanezek a figurák, akik több éve már napi szinten rettegtetik az embereket a bekovetkezo klíma katasztrofával, ugyanezek játsszák ezt a nukleáris "húzd meg, ereszd meg!"-et. Tényleg az ember nem tudja, sírjon e vagy nevessen.
kispolgarigrofo
2022. október 05. 11:43
a fő hogy a magyar (((jobboldal))) békepárti, mint az ÁVÓ-sok 56-ban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!