Van, aki kedvezményesen vásárolhat olajat az oroszoktól

2022. december 05. 17:23

Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.

2022. december 05. 17:23
null

Muszadik Malik olajügyi államtitkár iszlámábádi sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy cseppfolyósított földgázt (LNG) is terveznek beszerezni Oroszországtól. Mint mondta, a döntést a két ország küldöttségei közti megbeszélések előzték meg a múlt héten Moszkvában.

– tette hozzá.

Az energiaforrások pontos árairól az államtitkár nem tett említést, mint ahogy arról sem, hogy az import összhangban lesz-e az orosz kőolajra meghatározott nyugati árplafonnal. Hétfőn ugyanis életbe lépett a tengeren szállított orosz olajra vonatkozó, az Európai Unió hatodik szankciós csomagjában rögzített embargó, és az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról szóló rendelet.

Moszkva mindazonáltal elutasította az árkorlátozást. Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy új forrásokat keres országa energiaszükségleteinek fedezésére. Iszlámábád eddig főleg az Egyesült Arab Emírségekből, Szaúd-Arábiából és Kuvaitból fedezte olajszükségleteit, földgázt pedig Katarból vásárolt. A gázhiány és a magas olajárak azonban az utóbbi időben tovább súlyosbították az inflációt az országban.

(MTI)

Nyitókép: MIKHAIL MORDASOV / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2022. december 06. 10:56
Nekünk miért nem jár a kedvezmény, a külügyminiszter tárgyalt többször az oroszokkal, erről nem esett szó?
recipeferum
2022. december 05. 19:17
"Pakisztán és általában az EU-n kívüli országok nem tudnak annyi olajat fölvenni mint amennyit korábban az EU." De ,kurvára fel tudnak annyi olajat használni,sőt. Ez a legnagyobb probléma az európai haladár fejekkel:azt hiszik még mindig a 80-100évvel ezelőtti gyarmati világban vagyunk,ahol a világgazdaság 90% nyugati.
nempolitizálok
2022. december 05. 18:17
Le kell szarni a szankciókat!!! Libsik húzzanak a faszba.
Pandaka pygmaea
2022. december 05. 18:15
Az hagyján, de már az eu-ban is lázadoznak. "Olaszország közölte, hogy nem tud lemondani az orosz gázról és tovább vásárolja azt Gilberto Pichetto Fratin környezetvédelmi és energiabiztonsági miniszter szerint Olaszország továbbra is függ az orosz földgáztól, amelyet az EU-ban megfogalmazott embargós felhívások ellenére továbbra is importál. A La Stampa napilapnak adott interjújában elmondta, hogy előző nap 250 millió köbméter gáz érkezett Olaszországba, ebből 90 millió Algériából, amely az ország "fő szállítójává" vált. A miniszter hozzátette, hogy Oroszországból még mindig 30 millió köbméter érkezik, a szankciókkal sújtott országból származó napi átlagos mennyiség pedig 20 millió körül van. "Szerencsére további 25 millió köbméter érkezik a transzadriai gázvezetéken keresztül, mintegy 10 millió köbméter Norvégiából, és 45 millió köbméter cseppfolyósított gáz rakománya a visszagázosító termináljainkba" - magyarázta az energiaügyi miniszter. Olaszország energetikai átállási tervét "a homokóra megfordításához hasonlította, amely oda vezet, hogy délen kell keresnünk azt a gázt, amely korábban északról érkezett, és amely a jövőben Olaszországot is előnyös helyzetbe hozhatja más európai országokkal szemben". "MÉG NEM FORDÍTOTTUK MEG A HOMOKÓRÁT, OROSZORSZÁGNAK TOVÁBBRA IS ÉRDEKE A GÁZEXPORT, ÉS NEM VAGYUNK ÖNELLÁTÓ ÁLLAPOTBAN. MÉG NEM JÖTTÜNK KI AZ ALAGÚTBÓL" - HANGSÚLYOZTA. Pichetto Fratin szerint Olaszország átvészeli ezt a telet, "de az aggodalom továbbra is erős, mert májustól fel kell töltenünk a készleteket a következő téli szezonra, és ez nehéz vállalkozás"..... "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!