Vége a szavazásnak: az amerikaiak nyilvánosságra hozzák, hogy mit tudnak a koronavírus eredetéről

2023. március 10. 20:42

„Az átláthatóság a demokrácia sarokköve” – szögezték le, amikor szavazásra bocsátották az indítványt.

2023. március 10. 20:42
null

Az amerikai Képviselőház ellenszavazat nélkül megszavazta a koronavírus eredetéről szóló hírszerzési információk nyilvánosságáról szóló törvényt pénteken. A Kongresszus republikánus többségű alsóházában 419 szavazattal fogadták el a jogszabályt, amelyet a felsőház, a Szenátus már korábban jóváhagyott, és amely a vizsgálatok titkosságának megszüntetését írja elő.

Michael Turner, a Képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke úgy fogalmazott, az amerikai közvélemény megérdemli, hogy választ kapjon a koronavírus-világjárvány minden szempontját illetően, ide értve azt is, hogy

Jim Himes, a hírszerzési bizottság demokrata tagja a szavazás előtt azzal érvelt az elfogadás mellett, hogy az „átláthatóság a demokrácia sarokköve”.

A nyilvánosságról szóló törvényt Josh Hawley republikánus szenátor terjesztette elő. A törvény széleskörű kétpárti támogatása különös jelentőséggel bír az élesen megosztott amerikai politikában.

A jogszabály az elfogadás után Joe Biden elé kerül aláírásra. A Fehér Ház egyelőre nem közölte, hogy az elnök aláírja-e a törvényt.

Van aki szerint laborszökevény a koronavírus, van aki szerint nem

A koronavírus eredetéről szóló vita azután erősödött fel ismét, hogy február második felében nyilvánosságra került a szövetségi energiaügyi minisztérium jelentése, amely azt állapította meg, hogy „alacsony megbízhatósággal” ugyan, de a világjárványt okozó vírus nagy valószínűséggel egy, a kínai Vuhanban működő laboratóriumban történt baleset nyomán került ki.

Múlt héten a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója egy interjúban szintén úgy nyilatkozott, a hírszerzési adatok abba az irányba mutatnak, hogy a vírus a legnagyobb valószínűséggel egy laboratóriumból származik. Christopher Wray a Fox News-nak adott interjúban azzal vádolta Kínát, hogy próbálja akadályozni és összezavarni az Egyesült államok és szövetségeseinek vizsgálatát.

A Fehér Ház többször is úgy nyilatkozott, hogy az amerikai hírszerzőszervezetek között nincs egyetértés a koronavírus eredetét illetően,

sőt sokan azon az állásponton vannak, hogy nincs elegendő információ a bizonyossághoz.

Az Egyesült Államok hírszerzőközösségéhez 18 kormányzati szervezetet sorolnak, ide tartozik az energiaügyi minisztérium és az FBI is.

Március 11-én lesz három éve annak, hogy az Egészségügyi Világszervezet pandémiává nyilvánította a SARS-CoV-2 vírus okozta járványt, amelynek első eseteit a kínai Vuhanban regisztrálták 2019 decemberében.

(MTI)

Nyitókép: SAUL LOEB / AFP

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gsss
2023. március 12. 00:48
Kérdezzük meg a kormányt, hogy is van ez B-52-es? csak úgy itt körözhet Magyarország fölött? Próbálnánk meg egy grippent elküldeni a nagy kibaszott USA fölé és, hogy kötözzön már ott, szerintem úgy lelőnék mint a szart. Mi miért engedjük ezt? Légi úton meg a vegyi fegyver az ukránoknak rajtunk keresztül? Leszállítani, átkutatni és ha van rajta fegyver elkobozni, vagy egyszerűen felgyújtani és azt mondani elektromos tűz volt, oszt jó napot. Ezt Presmann nevű jó madarat meg kiutasítani azonnal és kérni másik nagykövetet, mert beleavatkozik a belpolitikába ami ugye tilos minden követnek !!!!! Lehet itt rendet csinálni csak akarni kell. Miért nem csináljuk? Meg akik külföldi ügynökök onnan kapják a pénzt hogy itt zavargást keltsenek, letartóztatni vagy elvenni az állampolgárságukat és ki az országból, hontalan lesz mert hazaáruló, így járt. De ha ezek barmok világháborút csinálnak lesz itt nemulass, jobb ha ezek az elvtársak már csomagolnak.
Bradanek
2023. március 11. 13:42
Van aki szerint, tömegpusztító biológiai fegyver.
Stefi58
2023. március 11. 12:31
Az USA_ nak nincs köze Vuanghoz, laborhoz, Covid 19-hez. Himező Imre szerint, sarokköhőz van ! Akkor most jön a Biden laptop! ?
benedek77
2023. március 11. 10:40
Lehet szidni az amcsikat, de alapvetően ők komolyan gondolják a fékeket. Nálunk egy nertársi térkövezés is 30 év titkosítást kap, az meg elképzelhetetlen, hogy mondjuk a vajdánál házkutatást tartsanak. Ott magánemberként is kb bármilyen infóhoz hozzájutsz, itt meg egy jogszerű adatigénylést is figyelmen kívül hagynak ha úgy szottyan a kis kedve a hivatalnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!