Elon Musk és a technológiai ipar vezető szereplői kérik, hogy álljanak le minden nagyobb mesterséges intelligencia kísérlettel

2023. március 30. 06:19

Úgy vélik, hogy jelenleg senki nem tudja megérteni azokat a nagy teljesítményű eszközöket, amelyek a mesterséges intelligencia laboratóriumokban vannak fejlesztés alatt.

2023. március 30. 06:19
null

A technológiai ipar vezető szereplői nyílt levélben sürgették szerdán a mesterséges intelligencia fejlesztések azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt.

Az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) által kiadott dokumentumot mintegy ezren írták alá, köztük Elon Musk, a Twitter tulajdonosa, a Tesla alapítója, valamint Steve Wozniak, az Apple társalapítója. A dokumentum szerint a fejlesztőknek átmeneti, 6 hónapos időre le kellene állítaniuk a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence – AI)  fejlesztéseket, az olyan eszközök tanulási folyamatát, amelyek teljesítménye meghaladja az úgynevezett GPT-4-es rendszerét. A GPT-4 az OpenAI fejlesztővállalat legújabb, tanulásra képes modellje,

amelyik emberi szintű teljesítményt mutat számos szakmai és tudományos teljesítményértékelés alapján. 

A levél szerint a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia rendszereket csak akkor lehet kialakítani, miután „biztosak lehetünk abban, hogy hatásaik pozitívak és az általuk jelentett kockázat kezelhető”.    

Arra is felhívják a figyelmet, hogy jelenleg senki nem tudja megérteni, megjósolni és megbízhatóan ellenőrzés alatt tartani azokat a nagy teljesítményű eszközöket, amelyek a mesterséges intelligencia laboratóriumokban vannak fejlesztés alatt. A mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó nagy informatikai vállalatok között tavaly novemberben szinte

fegyverkezési verseny alakult ki, miután az OpenAI megjelentette új chatbotját a ChatGPT-t,

amely képes a bevitt információkat interaktívan kezelni és alkalmazni, miközben a felhasználókkal való folyamatos kommunikáció automatizálásával értelmezőmodelleket használ.    

A cégek közötti verseny főszereplői az OpenAI mellett a Google és a Microsoft, de az IBM, az Amazon, a Baidu és a Tencent is dolgozik hasonló technológián. A levél utal arra, hogy az egyre nagyobb verseny oda vezet, hogy annak ellenőrzése kicsúszik a kezükből, és olyan erővel bíró digitális elmét hoz létre, amelynek viselkedését maguk a létrehozók sem tudják már megérteni, megjósolni és kontrollálni. A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértők aggályaikat hangoztatták amiatt, hogy az új mesterséges intelligencia eszközök a tanulási folyamataik révén képessé válhatnak elfogult válaszokra, álinformációk terjesztésére, valamint sérthetik a fogyasztók személyiségi jogait.

(MTI)

***

&

Nyitókép: AFP! Anadolu Agency

 

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. március 31. 10:18
Ez egy nagyon veszélyes dolog. Főleg az emberi lustaság miatt. El fog jönni az idő, hogy a legalapvetőbb döntéseinket is az MI-re fogjuk bízni, azaz feladjuk a szabad akaratunkat valami olyan kedvéért, amiről nem tudjuk, hogy mi, de "mindig jó tippeket ad és soha nem téved". Mi lesz akkor, ha majd egy gép dönt előléptetésekről és kirúgásokról, ír kritikát könyvekről, színdarabokról, filmekről, zenéről? És mi van ha majd a gép ad életvezetési, párválasztási és gyereknevelési tanácsokat? És mi lesz, ha majd a gépeknek köszönhetjük a tudományos áttöréseket, az adó és szociális rendszert? És mi van ha teljesen megborítja a világ kereslet-kínálati modelljét? És mi van, ha azt mondja, hogy nincs szükség ennyi emberre a földön? És mi van, ha azt mondja, hogy nincs szükség emberre a földön?
VL60
2023. március 30. 13:54
Egy (MI)-t nem a hú de okossága, meg az Én tudat határozza meg. Vannak-e (Ősi) ösztönei. Addig csak egyoldalú fegyverként lehet alkalmazni.
EX - Terminátor
2023. március 30. 12:00
Ezek után ti nyomorult férgek SEMMI nem fog maradni belőletek meg az elképzeléseitekből. mert ha ezt meg merészelitek tenni SEMMI DE AZ ÉG ADTA ÉG VILÁGON SEMMI NEM MARADHAT.
Vakfolt
2023. március 30. 11:59
Ez ilyen műaggódás, kurvára szó nincs arról, hogy a skynet mindjárt elszabadul. Ez muskátli bácsi ügyeskedése annak érdekében, hogy még több pénzt kapjon ezekre a fejlesztésekre és elhitesse a mecénásokkal, hogy már mindjárt készen is van. A csetbot egy blöff, arról szól, hogy amit kommunikációnak hiszünk, valójában milyen sekélyes és tartalom nélküli, még egy idomított majom is képes rá, amikor pedig szorul a hurok, mint egy modern művész, odaszarik az asztalra, a többiek meg lássák bele, amit akarnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!