Nincs megállás: Soros-közeli elemző követel USA-szankciókat Magyarország ellen

2023. április 14. 19:00

A Szabad Európa szerint szankciókat készítenek elő Washingtonban Magyarország ellen, a témában Dalibor Rohac, a washingtoni American Enterprise Institute vezető elemzője is megszólalt.

2023. április 14. 19:00
null
Oblat Rudolf

Az elmúlt napokban attól visszhangzott a baloldali sajtó, hogy David Pressman amerikai nagykövet befolyásos magyar közéleti személyek szankcionálását jelentheti be. Ezt azóta maga az amerikai nagykövet sajtótájékoztatója cáfolta meg, az USA ugyanis Magyarországot nem szankcionálta, a szankciós listán a több tucat személyből csupán Laszlóczki Imre, a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank alelnöke az egyetlen magyar. Így Magyarország megbüntetéséről, vagy a hazánk elleni szankciókról beszélni nem lehet.

Itt a baloldali hírverés második hulláma

A Szabad Európa ugyanakkor washingtoni tisztviselőkre hivatkozva arról írt, hogy az USA-ban éppen készülőben van egy, a korrupció letörésére irányuló törvényjavaslat, amely több korábbi magyar kormányzati tisztviselőt és kormányközeli szereplőt is érinthet. A portál forrása szerint amennyiben a törvényjavaslat elfogadásra kerülne, vízumtilalmi listára helyeznének fel befolyásos magyar közéleti személyeket. Arra azonban mindenképpen fel kell hívni a figyelmet: ahhoz, hogy a javaslatból bármi legyen, azt a republikánus többségű képviselőházon is keresztül kellene vinni. Ez a vállalkozás viszont nem biztos, hogy gyerekjáték lesz, miután

A portál szerint a magyar szereplőket is érintő törvényjavaslat tavaly ősz óta készül, úgy értesültek, hogy az amerikai törvényhozás ezzel kívánja jelezni: nem nézik jó szemmel a korrupció mértékét Magyarországon. 

Rohac újra fellépést követel hazánk ellen

„A lépés már régóta esedékes. Bár nem ez az első alkalom, hogy ez történik, az USA-nak sokkal erőteljesebben fel kellett volna lépnie, amikor a korrupcióról van szó, és ez egy jó lépés. Valószínűleg ez az egyetlen nyelv, amelyet az Orbán-kormány megért” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Dalibor Rohac, a washingtoni American Enterprise Institute vezető elemzője.

Dalibor Rohac neve ismerősen csenghet, a Washingtonban élő és dolgozó szlovák kutató

hosszú évek óta támadja Magyarországot és az Orbán-kormányt a nemzetközi fősodratú médiában.

Volt már rá példa, hogy Brüsszelben és az amerikai adminisztráció környékén is Magyarország elleni szankciókért lobbizott. A jelek szerint nem hagyott fel ezzel a szokásával.

A Soros-féle NGO-világtól sem áll távol az elemző

Washgintoni tevékenysége mellet a szlovák elemző a brüsszeli Wilfried Martens Center for European Studies kutatójaként és a prágai Angol–amerikai Egyetem munkatársaként is dolgozik. Korábban azonban Rohac a Cato Institute Center for Global Liberty and Prosperity szervezeténél tevékenykedett, melynek támogatói között 2012-ben Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa is feltűnt. Emellett Rohac az Oxfordi Egyetem Max Beloff központjánál, a Legatum Institute-nál, és a brüsszeli Center for New Europe-nál is megfordult, de alkalmi tanácsokkal a Helsinki Bizottságot is ellátta már.

Rohac neve Magyarországon egyébként akkor vált ismerté, amikor 2017-ben Kész Zoltán kollégájával, és Hajba Mátéval a The Washington Post hasábjain

Az öt pont között szerepelt a magyar-amerikai közös hadgyakorlatok felfüggesztése, a magyar kormány tagjaitól való vízummegtagadás, illetve a Fidesz kizárása a Néppártból és a Magyarországnak járó uniós kifizetések befagyasztása is.

Korábban beismerte: az Európai Bizottság politikai okokból támadja Magyarországot 

Emlékezetes volt az is, amikor Rohac 2022 elején tulajdonképpen beismerte, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti huzavona nem a jogállamisági problémákra vezethető vissza, szakmai kérdésekről szó nincs. A szlovák kutató ugyanis elmondta: ha egy tagállam kormánya azt csinálja, amit Brüsszel akar,

úgy akkor sem indítanak az adott ország ellen vizsgálatot, ha ott nagy a korrupció és lopják az uniós pénzeket.

Ellenben ha egy tagállam szembemegy Brüsszel akaratával, akkor folyamatos támadásokra számíthat. A felvételből egyértelműen kiderült: a brüsszeli elit gazdasági és politikai szempontból egyaránt kettős mércét alkalmaz Magyarországgal szemben.

Orbán Viktor: Az Egyesült Államok a barátunk és fontos szövetségesünk

A miniszterelnök is reagált  az amerikai szankciókra, s ő is világossá tette, hogy Magyarországgal szembeni szankciókról szó nincsen, azok Oroszország ellen születtek meg. Orbán egyértelművé tette, hogy 34 magánszemélyről van szó, akik ellen felléptek az amerikaiak. Egy magyar, egy ciprusi, egy liechtensteini és egy osztrák volt köztük, akik uniós polgárok – részletezte a kormányfő. Nem mellesleg az amerikai nagykövet is leszögezte, hogy

az USA fontos szövetségesének tekinti Magyarországot, és konstruktív kapcsolatot kíván fenntartani vele. 

Mindezek fényébében érdekes, hogy a baloldali sajtó által beharangozott szankciós fenyítés elmaradása után néhány nappal a Szabad Európa ismét kinyitotta ezt a kérdést. Az mindesnetre biztos, ha készülőben is van egy ilyen törvény, akkor Washingtonnak a magyarországgal szimpatizáló republikánus képviselőket is meg kell győznie arról, hogy a Magyarországi helyzet súlyossága miatt intézkedni „kell”.

Nyitókép: MTI/EPA/MICHAEL REYNOLDS

Összesen 510 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. április 15. 08:10
Kell-e annál szimbolikusabb, mint hogy Magyarország ütlegelését egy szlovákra bízzák? Esetleg ha az illető különleges engedéllyel lehetne szlovák-román kettős állampolgár. Amúgy kíváncsi lennék, hogy változna-e a vélemény, ha Dr Miniszterelnök felajánlaná a teljes Honvédséget és fél millió kiképzett embert és a teljes Uniós támogatást, hogy kitöröljük Oroszországot a bolygóról. Tudjuk a végerdményt, a felajánlást elfogadnák és vinnék, de ugyanúgy maradnának a jogállamisági problémák, amíg a NER tagjai nem kezdenének kihullani az ablakon.
formaegy
2023. április 15. 07:58
Mocskos rühes terrorista gyilkos amcsik húzzatok a kurva anyátokba haza Európából!!!!!!!!!!!!!!!
Lajoss
2023. április 15. 07:47
Minden szál a Gyuri bácsihoz vezet..legalábbis a kesmánál..:)
fogas paduc
2023. április 15. 07:37
Hát, ha már a korrupció felmerült, akkor az Ursulát, a Bident stb. ki kellene tiltani Magyarországról, meg az usa-ból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!