Mi történt az ukrán hadsereg főparancsnokával? Hová tűnt?

2023. május 21. 12:41

Az oroszok szerint nyoma veszett, az ukránok szerint megvan, mások szerint súlyosan megsérült.

2023. május 21. 12:41
null

Valerij Zaluzsnij az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. Jelenleg nagyjából ennyit tudni róla biztosan, ugyanis egymásnak élesen ellentmondó információk jelentek meg róla: az oroszok szerint eltűnt, egyesek szerint súlyosan megsebesült, az ukránok pedig állítják: a tábornok a helyén van, teszi a dolgát. 

Az oroszok tehát azt állítják, hogy Zaluzsnij eltűnt. Olyan hírek jelentek meg róla, hogy május 8-a óta sehol se bukkant fel az ukrán médiában, pedig elméletileg annyira sok médiaszereplése volt előtte, mint Zelenszkijnek. Orosz információk szerint a katonai tárcavezetők rendszeres ramsteini találkozóján, ahol a közelgő ellentámadáshoz szükséges fegyver- és lőszerellátás kritikus kérdéseit vitatták meg Ukrajna számára,

Zaluzsnyij még online formában se vett részt.

Erre reagálva azt közölte az ukrán védelmi minisztérium, hogy az oroszok valótlanul híresztelik Zaluzsnyij eltűnését, ő a helyén van és teszi a dolgát. Hozzátették: az oroszoknak a fake news-zal az a célja, hogy demoralizálják az ukrán hadsereget. 

Erre „válaszul” olyan hírek jelentek meg, miszerint Zaluzsnyij tábornok életben van ugyan, de kritikus állapotban van a fő ukrán katonai klinikai kórházban, ahol a külföldi szakemberek részvételével folytatódik az életéért folytatott küzdelem. A friss hírek szerint május 8-án súlyosan megsérült a Dnyipropetrovszki területen, amikor az egységek ellentámadásra való felkészültségét ellenőrizte.

Nyitókép: Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. május 22. 13:47
Orwelli végtelen háborúba viszik a világot. Európa lakói is a darálóba masíroznak rövidesen .
Ödenburger
2023. május 22. 10:55
Zaluzsnij vitathatatlanul remek katonai vezető. Az eddigi sok szerepléséhez képest tényleg furcsa az eltűnése. Ha tényleg történt vele valami (akármi is legyen az), azt megérzi az ukrán hadsereg. Ha bejelentik, ha nem.
Robert69
2023. május 22. 10:26
Minek cifrázni, lehet csak elkövette a legalapvetőbb hibát, azt mondta Zelenszkíjnek, 'NEM'!
beobachter1
2023. május 22. 06:27
Zsaluzsnyijjal csak egy a probléma. Nehezen veszi a levegőt egy betonszarkofágba becsomagolva 1000 méter mélyen a víz alatt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!