Ez több, mint eszetlen portyázás: orosz földön, orosz kézben NATO-fegyverek – és oroszokra lőnek vele

2023. június 08. 12:15

Az ukránpárti orosz és lengyel önkéntesek szinte már hazajárnak a határmenti, de már orosz oldalon fekvő belgorodi régióba, amelynek több települését „felszabadították” már. Ráadásul ezúttal nyugati fegyvereket is láttak náluk. Adódik a kérdés: hogyan és miért kerülnek Ukrajna honvédelmére szánt adomány eszközök egy Oroszország elleni támadó csapatba, amelyiket ráadásul hivatalosan nem is ismer el sajátjaként Kijev?

2023. június 08. 12:15
null

Írta: Nagy Gábor és Veczán Zoltán

A háború eszkalálódik, most újabb vörös vonalat léptek át a felek (egyre inkább valószínűsíthető, hogy az oroszok) azzal, hogy immár Nova Kahovkánál a víztározó, illetve vízerőmű gátat sikerült felrobbantani, hatalmas területeket, falvakat, városokat elárasztva.

Ezzel párhuzamosan pedig bekövetkezett, amivel csak a realisták kalkuláltak – azok, akik idejekorán elkezdték azt pedzegetni, hogy a kijevi rezsimnek szánt nyugati fegyver- és lőszerszállítmányok igen könnyen paramilitáris egységeknél (és olykor a fronttól teljesen eltérő területen saját civil lakosságukat megfélemlítő bűnszervezeteknél) köthetnek ki:

nyugati fegyverekkel nyomultak be Oroszország területére.

Honvédő háborúból támadás orosz földön

Minderre bő egy évvel Moszkva ukrajnai inváziójának kirobbanása után, május 22-én került sor; bár – ukrán szempontból – belövésekre, partizánakciókra korábban is volt példa a háború majd' másfél évében. Ez azonban már egészen más történet.

Az első hírek szerint egy, a kijevi kötelékbe tartozó diverzáns- és felderítőcsoport Oroszország belgorodi területére hatolt be, hogy felszabadítsák Vlagyimir Putyin uralma alól a térséget.

Később kiderült, hogy az ukrán média és közösségimédia-oldalakon komoly szurkolótáborral lépésről lépésre követett akciókat – amelyekről, bár természetesen tagadja, tudhatott, s azokat támogathatta a kijevi kormány – önkéntesek csoportjai hajtották, sőt, hajtják most is végre Belgorod környékén. Nevesül az Orosz Önkéntes Hadsereg, a Szabadságot Oroszországnak Légió, illetve a Lengyel Önkéntes Hadtest „halálfejes” fegyveresei.

Utóbbi egyébként még pikánsabbá teszi a helyzetet, mert az ugyan tudvalevő volt, hogy a háborúban önkéntesek, zsoldosok is részt vesznek; arra viszont nem sokan fogadtak volna, hogy lengyelek is harcolnak majd az orosz föderáció hivatalos területén.

Kihasítani egy szeletet Oroszországból

A hírekben immár sűrűn felbukkanó Belgorod megye mérete 27 ezer négyzetkilométer, vagyis mintegy fele a magyar Alföldnek, népessége (1,5 millió fő) már Budapest lakosságszámával vetekszik. A Belgorodi terület adminisztratív központja az orosz-ukrán határtól 40 kilométerre fekvő Belgorod városa. Területi hovatartozása a régiónak sokáig nem volt kérdéses; ám a május végi, majd a június első napjaiban végrehajtott akciók fényében több (ukránpárti) online platformon felmerült, hogy az eredetileg kitűzött célon – demilitarizált övezet létrehozása – túl

érdemes lenne kikiáltani a Belgorodi terület „függetlenségét”, ahogyan az oroszok tették a kelet-ukrajnai bábállamokkal,

a Donyecki Népköztársasággal és a Luganszki Népköztársasággal.

S történelmi alapjai is akadnának a furcsa elképzelésnek: a 18. század elején a belgorodi régió a kijevi, azovi kormányzóságok fennhatósága alá tartozott, majd önállósult. Ukránközelisége breszt-litovszki békét követően, 1919 és 1954 között „tért vissza”, amikor is de jure Ukrajnához (és az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársasághoz) tartozott.

A „függetlenség” kivívásához persze egyelőre nincs elég erőforrása sem az Orosz Önkéntes Hadseregnek, sem a Szabadságot Oroszországnak Légiónak, sem a Lengyel Önkéntes Hadtestnek, hogy a lakosság errefelé ritkán figyelembe vett preferenciáiról ne is beszéljünk. Emlékezetes, hogy az orosz önkéntesek vezetője, „Caesar” az ukrán nacionalista Kanal24-csatornának azt ecsetelte, hogy az oroszok pánikoltak, a határőrök, a biztonsági szolgálat és a rendőrség pedig fejvesztve menekült előlük, de a háborús propagandát mindig érdemes fenntartásokkal kezelni.

Ezek a „légiók”, pontosabban az orosz emigránsok egysége azonban szedett-vedett bandából egyre komolyabb harcértékkel bíró csoporttá kezdenek válni, pont az ukrán médiában megjelenő felvételek tanúsítják ezt. Mert a Putyin-rezsimellenes paramilitáris milíciák nyugati fegyverekkel, Ukrajna NATO-tagországoktól kapott fegyvereivel harcolnak a Belgorodi területen. Belgiumban gyártott gépfegyverek, svéd gyártmányú tankelhárító rakéták, lengyel vagy cseh adományokból származó harckocsik tűnnek fel a felvételeken, amiről a The Washington Post is beszámolt.

Ezeknek is köszönhető, hogy Kozinka városát, Gora-Podol, Glotovo falvakat „felszabadították”, s elérték Grajvoront. A Meduza tudósítása szerint pedig a milicisták végeztek egy orosz ezredessel, Andrej Stesevvel is, aki harcolt a csecsen, délszláv és a donbaszi háborúkban is.

Csecsenföld vezetője, Razman Kadirov a veszteségek híreire reagálva azt mondta, hogy a „a belgorodi térséget megszálló terroristákkal a csecsen egységek erői megküzdhetnek”. Közölte azt is, „ahhoz, hogy a polgári lakosságot és az infrastruktúrát érintő következmények nélkül felszámoljanak egy bandita csoportot Oroszország területén, speciális ismeretekre és képzésre van szükség. Itt nemcsak katonai tapasztalatokra van szükségünk, hanem terrorellenes tapasztalatokra is”. Nekik pedig van ilyen, hozzátehetjük: a rabló és a pandúr oldaláról is.

Orosz fogság? Nincsenek túl jó előjelek

Csecsenek ide vagy oda, ami a Belgorodba átkalandozó orosz és lengyel önkénteseket illeti, Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója semmi jót nem jósol közülük azoknak, akik esetleg orosz fogságba esnek. „A zsoldosokat, illetve a felkelőket jogállás szerint csak akkor védi a hágai jog, tehát a harcolókra vonatkozó jogi előírások, hogyha azoknak ők maguk is megfelelnek”. Vagyis, mint lapunknak kifejti: egy orosznál nyugodtan alkalmazhatják, főleg az orosz területen a terrorizmus, illetve a kémkedés vádját, ami elvileg kivégzéssel is büntethető. „Noha Oroszországban felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását, ilyenkor

– teszi hozzá. Mivel Lengyelország hivatalosan nem áll hadban Oroszországgal, ha lengyel állampolgárt ejtenek foglyul, ha túlélné a procedúrát, valószínűleg őt is terrorizmus miatt ítélnék el. Ami érdekes Somkuti szerint, hogy fordítva sem feltétlenül érvényesülnének az Európai Unió elméletileg jóval enyhébb törvényei: ha például – mert az eszkaláció lehetősgei között ez is ott van – egy Belorussziából átszivárgó alakulatot kapnának el a lengyelek, jó eséllyel pontosan ugyanúgy bánnának el velük, ahogy a terroristákkal szokás.

Nyugati ravasz, keleti ujj 

Belgiumon kívül más ország eddig nem jelezte aggályát annak kapcsán, hogy nyugati fegyverekkel harcolnak orosz anyaföldön. Brüsszel viszont kérdőre fogja vonni Kijevet. „Európa fegyvereket szállít Ukrajnának, azzal a feltétellel, hogy kizárólag ukrán területen használhatják fel őket, hogy védekezzenek az orosz erők ellen. Szigorú kontrollt vezettünk be azért, hogy ez így is történjen” – hangsúlyozta a belga miniszterelnök. Ám Alexander De Croo nem tért ki arra, hogy milyen következményekkel jár, ha a jelentések, amerikai és ukrán médiaközlések megerősítést nyernek.

– mondja lapunknak Somkuti, aki szerint, mivel „Ukrajna a szabadságért és függetlenségéért harcol, szerelemben, háborúban minden megengedett”. A belga dörgedelem pedig  nyilván egy ilyen figyelmeztetés volt, hogy ne lehessen a szállítókat túlságosan felelősségre vonni, de mivel érvényesíteni se tudnák ezeket az elvárásokat, „annyit tudnak csinálni, hogy vállat vonnak, és azt mondják, az ukránok nem fogadtak szót”. Az ukránok meg eleve tagadják a közvetlen kapcsolatot ezekkel a szabadcsapatokkal, innentől tehát el van kenve a felelősség.

Kép forrása: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Kép forrása: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Pedig nem csak kézifegyverekről van szó: a felvételen valószínűleg lengyel vagy cseh adományokból származó harckocsik láthatók. Ezek az adományok más, nyugati fegyverekhez hasonlóan nem „orosz partizánoknak”, hanem Kijevnek és az ukrán reguláris erőknek mentek, honvédelmi célokra, és ha Kijev a kisebbik rosszat választja, vagyis letagadja, hogy köze lenne a szabadcsapatokhoz, azzal azt a képet erősíti, hogy korántsem tartja kézben a dolgokat, mint ahogy arra a Washinton Post is rámutat.

Egy kis kitérő: megtévesztő lehet az a tény is, hogy amúgy az oroszok is használnak nyugati alkatrészeket, fegyvereket; Somkuti erre úgy reagált, haditechnikai szakértők szerint „még a NATO-n belül is van katonai kémkedés és lopás”, az oroszoknak pedig vagy korábban beszerzett, vagy harmadik országokkal a szankciók kijátszásával vásárolt nyugati eszközeik természetesen vannak még emellett. És hát az üzlet az üzlet: „azok az amerikai cégek, akik nagyon hirtelen kivonultak Oroszországból, hiába hoztak etikailag jó döntést, most szívják a fogukat, mert elvesztettek egy 150 milliós piacot. A második világháborúban ugyanez volt a németekkel”. Oroszország tehát képes hozzájutni a harci eszközeit működtető nyugati technológiákhoz, amint azt immár a The New York Times is megpedzegette. Nem mellesleg szakértők vizsgálták orosz harci eszközök maradványait, amiből

Fegyverek, drónok Oroszországon belüli célpontokhoz

S ha már technológia: tény, hogy léteznek olyan drónok, amelyekkel Kijev-közeli erők mélyen Oroszország belsejéig elérhettek, a drónok zöme azonban nem ilyen.

Az, egyébként, hogy nyugati titkosszolgálatok, különösen a CIA alvóügynökök sokaságát alkalmazza Oroszországban, nyílt titoknak tekinthető; ennek fényében sokan rájuk gyanakodtak, amikor megindultak a dróntámadások Moszkva irányába, köztük olyan drónokkal, amik nem tudták volna leküzdeni a több száz kilométert az ukrán területek és az orosz főváros között.

Az volt többek között a találgatások tárgya, hogy vajon hogyan jutottak olyan közel a drónokkal Moszkvához, hogy ezt az orosz biztonságiak nem szúrták ki? Somkuti szerint egyrészt a magyarázat az ellenőrizhetetlenül hosszú orosz-ukrán határban, a motivált csempészekben és a trükkökben rejlik: utóbbira példa, hogy a kercsi híd elleni támadásnál a robbanóanyagot egyébként nem is Ukrajna, hanem Grúzia felől adták fel ártatlan csomagként, amit a környéken összeszedtek és a kellő pillanatban bevetettek.

Summa summárum: a háború egyre kegyetlenebbé válik, a nagyvállalatok üzleteket kötnek, az országok pedig szemet hunynak.

Nyitókép: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

***

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LancelotDuLac
2023. június 20. 08:41
"Ez több, mint eszetlen portyázás: orosz földön, orosz kézben NATO-fegyverek – és oroszokra lőnek vele" Nem orosz föld seggfej!!!, hanem ukrán és mit keres ott az orosz hadsereg ?!!!! Kurva anyádat!! NATO fegyver nélkül, már kiirtottak volna az ukikat - még szép, hogy nem hagyják magukat. Nem kellett volna megtámadni őket te gané! bazd meg az anyádat!!!! job tvoe maty!!!
KBA98
2023. június 08. 16:44
Kibaszott Ukrajnát telenyomták fegyverekkel, melyekkel majd bennünket lőnek le!
budihazi gabriellák
2023. június 08. 16:26
A ruszki már csak egy elázott papirtigris, lesz még Moszkva ukrán falu!:DDD
bagira
2023. június 08. 16:12
Kiderült: az ukránok rakéta-sorozatvetővel támadták a Nova Kahovka-gátat. Az ukránok – mint arról Kovalcsuk beszámolt – a gát megrongálásával korábban szándékosan akarták elárasztani a Dnyeper vizével a környező régiót annak érdekében, hogy az oroszokat lelassítsák az előrenyomulásban. https://www.origo.hu/nagyvilag/20230607-nova-kahovka-gat-himars-tamadas.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!