Kimondta a svájci legfelsőbb bíróság: csak nők és férfiak vannak

2023. június 14. 09:10

A svájci polgárok továbbra is csak nőként vagy férfiként szerepelhetnek a hivatalos iratokban – döntött az alpesi ország legfelsőbb bírósága.

2023. június 14. 09:10
null

Döntést hozott a svájci legfelsőbb bíróság egy a korábbi évszázadokban valószínűleg nehezen értelmezhető ügyben. A verdikt szerint a svájci polgároknak továbbra is vagy nőként, vagy férfiként kell feltüntetniük magukat a hivatalos iratokban, más opció nincsen.

Ahogy a Swissinfo cikkéből kiderül: a legfelsőbb bíróság egy korábbi ítéletet bírált felül, amelyben

egy „interszex” személy gender nélküliként kívánta magát feltüntetni a hivatalos dokumentumokban.

A Julian néven ismert személyt nőként regisztrálták születésekor, de aztán mostanra rájött, hogy nem érzi magát sem nőnek, sem férfinak, ellenben nem-binárisnak nagyon is.

A most már Berlinben élő svájci állampolgár Németországban be tudta jegyeztetni nemsemleges állapotát, de eredeti svájci dokumentumain, például a születési anyakönyvi kivonatán nem tudta ezt átvezetni. Egy aargaui bíróság Juliannak adott igazat, de a svájci legfelsőbb bíróság felülbírálta a döntést.

A bírák azt is kimondták, hogy rendszerszintű döntést a választott képviselőkből álló parlament tud hozni erről. Decemberben ugyanakkor a svájci szövetségi kormány (amelyben hagyományosan minden nagyobb pártnak van minisztere)

úgy döntött, hogy nem változtatja meg a kizárólag férfiakat és nőket elismerő hivatalos rendszert.

A genderpolitikai viták azonban ettől nem szűntek meg Svájcban, és Julian is kitart saját igaza mellett: a legújabb hírek szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságán támadja meg a svájci legfelsőbb bíróság döntését.

 

Nyitófotó: Shutterstock

Összesen 201 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandolini
2023. június 15. 07:13
A svájciak is a fasizmus oldalára álltak.
fatman
2023. június 14. 19:00
az anya nő, az apa férfi... adjunk még tanácsot??? :)))
nemmondom
2023. június 14. 18:52
Okosak a svájciak. Gyűjtik a fél világ - a félvilágiakét is - pénzét, néha adakoznak a pofa kedvéért, néha /háborús környezetbe/ kényszerből, egyébként leszarják az európai többieket lendületből.
Palatin
2023. június 14. 18:52
Miközben a "haladó" bruhahahaa..., mai fiatalság kordonokat döntöget, meg rendörökre ejteget füstbombákat, nemet választ magának, levágatja a fütyijét, vagy éppen odavarrat magának egyet stb., az én csemetém, a világ megoldatlan problémáival foglalkozik és vannak neki érdekes meglátásai. A 15 éves fiam minap új megvilágításba helyezte számomra az LMBTQ-témát. Azt hiszem ö van legközelebb az igazsághoz. Öszerinte ugyanis a homoszexualitás és az egész LMBTQ holdudvar léte annak a bizonyítéka, hogy a természetnek is, - vagy a jóistennek is, ha úgy tetszik -, van humorérzéke. A kölökböl lehet, hogy filozófus lesz... Ekkora bölcsességet még nem hallottam, mennyire igaza van.... A múltkor azzal jött haza az iskolából, hogy "Apu, megcáfoltam Kant morálelméletét!" Büszkén dagadó mellel kérdeztem töle: "Tényleg? És mire jutottál?" Erre ö: "Olvasd el, ott van az ellenörzö füzetemben." Mondanom sem kell, hogy azonnal megbocsátottam neki és együtt szidtuk a kémiatanárt, amiért nem ugrott el idejében a fiam új kémiai kisérlete során keletkezett melléktermékek elöl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!