Romlott populista örökség, pofátlan demagógia és cinizmus – jól belerongyolt a Guardian a halott Berlusconiba!

2023. június 13. 15:37

Nem tartják a gyászévet.

2023. június 13. 15:37
null
Kohán Mátyás

Még ki sem hűltek Silvio Berlusconi hamvai, Paulo Gerbaudo a The Guardian hasábjain óriási pofonokat osztott ki neki. „A romlott populista öröksége mindenhol ott van” – figyelmeztet a szerző.

Ez is Trump, az is Trump

Szerinte miután a 86 évesen elhunyt olasz politikus elhagyta miniszterelnöki hivatalát, „a rákövetkező évek igazolták politikai stílusát, amely az extrém személyiségpolitikát,

annak érdekében, hogy „megcsapolja a választók kiábrándulását és cinizmusát a status quóval szemben”.

Nem kell sokáig várni az obligát Trump-párhuzamra: „Berlusconi Trumphoz hasonlóan, de nála sokkal korábban hangsúlyozta azt a tényt, hogy nem karrierpolitikus, hanem sikeres self-made üzletember, aki azért lépett be a politikába, hogy megmentse hazáját a balosoktól”. Emellett trumpi vonás Berlusconi életében az is, hogy „sikerét a tévé rendkívüli hazsnálatnak köszönheti, melyet az ő esetében megkönnyített az is, hogy az övé volt az ország magántulajdonú tévécsatornáinak többsége”. Emellett Berlusconi azért is trumpi figura volt a Guardian szerzője szerint, mert „viharként robbant be a politikai színtérre azáltal, hogy az intézményi előzékenység és udvariasság minden normájára fittyet hányt”, miközben „nevetséges módon a bírák és választási hatóságok áldozatának láttatta magát, és soha nem riadt vissza a legvulgárisabb és leginkább szenzációhajhászabb taktikáktól annak érdekében, hogy megszerezze a köz figyelmét – ideértve a szexuális viccekkel kapcsolatos hajlamát is”.

Azt ugyanakkor hangsúlyozza a Guardian, hogy politikáját tekintve Berlusconi egyszerű neoliberális volt, aki adókat csökkentett, és lazította a munkajogi szabályokat.

A szélsőjobb trójai falova

„Olaszországban Berlusconinak

hánytorgatja fel neki Gerbaudo, aki megemlíti azt is, hogy (a nyilván azóta is virtigli fasiszta politikát folytató) Giorgia Meloni Berlusconi utolsó kormányának ifjúsági minisztereként lépett az olasz politika nagyszínpadára.

„Az olasz politika egyre erősebb nacionalista jobboldali fordulata visszanézve Berlusconit egészen mérsékeltnek láttatja. Ugyanakkor a munkások elleni állandó támadásai, híresztelt maffiakapcsolatai, a jogrendszer manipulációja, katasztrofális, az ország ipari lecsúszását felgyorsító gazdaságpolitikája, és az extrém individualizmus ajnározása mind-mind megteremtették a feltételeket Olaszország jelenlegi reakciós fordulatához” – folytatja a Guardian publicistája a keresztvíz lehúzását.

Nem fogtak rajta a botrányok

Gerbaudo azt is megjegyzi, hogy Berlusconi „sikerének jobboldali populisták által világszerte másolt kulcseleme” abbéli képessége volt, hogy „az ellene felhozott vádakat túlélése tápanyagává tette”: egyrészt „lelkesen ragaszkodott hozzá, hogy ártatlan, kommunista bírák áldozata, a leginkább üldözött ember az emberi történelemben”. Másrészt viszont szintén szürkezónás bizniszekben érintett választóinak néha „kikacsintott, hogy viselkedése nem volt teljesen tiszta, de ugyan kié az?” A szerző szerint mindez egyértelműen párhuzamban áll Trump jelenlegi amerikai bírósági ügyeivel, és

A Guardian publicistája figyelmeztet arra, hogy Berlusconi népszerűségét az 1990-es évek kezdetének nagy olasz korrupciós botránya, a Tangentopoli-botrány alapozta meg, s „más országokban is jobboldali figurák prédájává váltak a hasonló kiábrándulásérzetek azzal a politikával szemben, amely mintha nem szolgálná az eliten kívül senki más érdekét sem”.

„Amíg a politikát – néha jó okkal – trumpi retorikát idézve a korrupció és álszentség nagy »mocsarának« látják, a Berlusconi által megkezdett és jobboldali populisták által tökéletesített cinikus politika további győzelmeket fog aratni” – vonja le a végkövetkeztetést Gerbaudo.

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bástyaelvtárs
2023. június 13. 23:21
Berlusconi urnában, trump letartóztatasban... Kurva vilag jön a szelsőjobbos populistákra...
Hattori
2023. június 13. 21:42
tény, hogy a vén kéjenc nem tett jót a konzervativizmus megitélésének! kár is lenne tagadni! kár, hogy az unga-bunga partikon bukott el a kormányzása.... mi lett olaszországból a balos kormányzás hosszú évei alatt???? bevándorlótábor! ha vigyázott volna a vén fasz a passzióival, akkor talán ma nem lenne így!!!! erre figyeljen oda minden konzervatív, mert az országával játszik!
Intar
2023. június 13. 20:17
Remélhetőleg a kis komcsi firkász pokolra kerül a the guardian teljes stábjával és tulajdonosaival együtt.
simonvitéz
2023. június 13. 19:38
Olasz politika erősen jobboldali fordulata? Ehhez képest már a vérlibsi Fogatlan Verfostadt is legutóbbi bejegyzésében csupán Salvinit támadta, Melonit még véletlenül sem emlitette. A szokásos Orbánozós őrjöngése közepette hogy hogy nem, elfeledkezett a jelenlegi miniszterelnokrol. Berlusconi meghalt, Meloni "elvárt" módon a globalistákkal barátkozik, miután a harsány piaci kofa stílusa hatalomba segítette, Salvini leamortizálva, nagy eséllyel "fogott ember". Az olasz jobboldal még elvergodik valahogy a következő választásokig. Aztán hogy ott mi lesz, a legnagyobb rejtély. Az olasz jobboldali tábor sokáig már nem fogja hagyni,hogy az orránál fogva (meg) vezessék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!