Tüntetők megrohamozták és felgyújtották Bagdadban a svéd nagykövetséget

2023. július 20. 07:58

A svéd Korán-égetésről szőtt tervek kicsapták a biztosítékot Irakban.

2023. július 20. 07:58

A Reuters arról ír, hogy tüntetők százai rohanták le csütörtök kora reggel a Bagdad központjában lévő svéd nagykövetséget: 

megmászták annak falait és felgyújtották, 

tiltakozásul a Svédországban tervezett Korán-égetés ellen.

A bagdadi nagykövetség valamennyi munkatársa biztonságban van – közölte a svéd külügyminisztérium sajtóosztálya közleményben, amelyben elítélte a támadást, és hangsúlyozta, hogy az iraki hatóságoknak meg kell védeniük a diplomáciai képviseleteket. A minisztérium nem válaszolt azonnal a további részletekre vonatkozó megkeresésre.

A csütörtöki tüntetést Muktada Szadr síita politikus és hitszónok támogatói hívták össze, írják, hogy tiltakozzanak a heteken belül már a második, előre megtervezett svédországi Korán-égetés ellen. Hangsúlyozzák: Szadr Irak egyik legbefolyásosabb személyisége, több százezer híve van, akiket időnként az utcára hív, többek között tavaly nyáron, írják, amikor elfoglalták Bagdad erősen megerősített Zöld Zónáját, és halálos összecsapásokba keveredtek.

Stockholmi előzmények

A portál emlékeztet: a svéd rendőrség szerdán engedélyezte, hogy csütörtökön nyilvános gyűlést tartsanak Irak stockholmi nagykövetsége előtt. Egy svéd hírügynökség jelentése szerint 

a nyilvános gyűlésen a Korán és az iraki zászló elégetését tervezték, 

és köztük volt az a férfi is, aki júniusban egy stockholmi mecset előtt felgyújtotta a Koránt.

Nyitókép: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2023. július 21. 10:43
Pax Americana = endless war
Temeráf
2023. július 20. 13:17
Ég már svédország? Minnél előbb annál jobb!
Zokni
2023. július 20. 11:47
A vallási fanatikusok a politika eszközei. Arra találták ki őket. Mi ebben a rendkívüli?
ittésmost
2023. július 20. 11:21
Hunyadi üzeni: nem azért védtem meg Európát a iszlám invázió ellen, hogy most beengedjétek. Igen, július 22-én történt... közeleg az évforduló napja. ..............enter............ "1456. július 22-én a Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira."..............enter..................... https://cultura.hu/aktualis/a-nandorfehervari-diadal-emleknapja/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!