The Washington Post: Putyinnak óriási hasznot hoz az orosz nukleáris fűtőanyag

2023. augusztus 10. 08:22

Az amerikai lap szerint a több száz millió dollárnyi bevétel elősegíti Oroszország nukleáris arzenáljának fejlesztését, és megnehezíti azokat az erőfeszítéseket, hogy korlátozzák a háborús kapacitását.

2023. augusztus 10. 08:22

Az USA és európai szövetségesei továbbra is jelentős mennyiségben vásárolnak nukleáris fűtőanyagot Oroszországtól – írja a The Washington Post. Ez a lap szerint több száz millió dollárnyi bevételhez juttatja Moszkvát, ami elősegíti Oroszország nukleáris arzenáljának fejlesztését, és megnehezíti azokat az erőfeszítéseket, hogy korlátozzák a háborús kapacitását. 

Az orosz nukleáris anyagoktól való függés 

problémát okozhat az Egyesült Államokban és a szövetségeseinél, ha Vlagyimir Putyin leállítja az exportot. 

Szakértők szerint a fűtőanyagok beszállítási láncainak diverzifikálása már elkezdődött, emiatt a Roszatom hamarosan elveszíti európai piaci részesedésének nagy részét, azonban továbbra is kérdés, Magyarország és Franciaország hogyan fogja kezelni a helyzetet. Utóbbi állam eddig nem nyilatkozott az orosz fűtőanyag leváltásáról, az Oroszországgal szoros kapcsolatot ápoló Magyarország teljes mértékben Moszkvától függ, tőle kapja a négyreaktoros atomerőművéhez az üzemanyagot. 

A tervek szerint az erőművet a Roszatom két reaktorral bővíti, 

a projektet egy orosz bank 10 milliárd eurós hitelkeretéből finanszírozzák, ezek a reaktorok évtizedekig teljes mértékben orosz nukleáris üzemanyagra fognak támaszkodni. 

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. augusztus 14. 16:33
Látszik a rubel árfolyamán…Bruhaha
Pusikas
2023. augusztus 14. 10:40
No igen ,szankciókat de nem nekünk mondja bidé! A zselé is fenyegeti a kőolajvezetéket, így elzárom, úgy felrobbantom! Oszt rogyott akkor nem kap tőlünk gázolajat a tankjaiba....hihhhiiihhiii
Martell 2
2023. augusztus 10. 21:59
Mekkora hülye ez a firkász, ez pénz aprópénz az orosz állami bevételekhez képest, már rég le kellett volna állítani az exportot az USA-ba.
KBA98
2023. augusztus 10. 17:03
Nem kell mondanom, hogy ti ba..átok el! A mocskos, szikkadt Ursula szétcseszte egész Európát Ukrajna miatt! Bünti, bünti hátán, aztán ki szívta meg? Európa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!