A Newsweek szerint a demokrácia a többség uralma, és ez nincs így jól

2023. szeptember 11. 10:36

A szabadság és a demokrácia szerintük nem ugyanaz a dolog.

2023. szeptember 11. 10:36

A Newsweeken egy véleménycikk jelent meg Orbán Viktorról, Donald Trumpról és Benjámín Netanjáhúról.

Már a címben leszögezik, hogy a szabadság és a demokrácia nem ugyanaz a dolog, amit aztán ki is fejtenek: „a feltételezéseink annyira berögzültek, hogy alig vesszük észre, hogy feltételezésekről van szó. Nyilvánvalónak tűnhetnek. Így van ez azzal a széles körben elterjedt meggyőződéssel is, hogy a szabadság és a demokrácia ugyanazon egész természetes részei, vagy hogy az elnyomás és a demokrácia ellentétben állnak egymással”.

„Az események világszerte megkérdőjelezik ezeket a felfogásokat, és a kérdés a 2024-es elnökválasztáson az Egyesült Államokban is felmerül. Aligha elképzelhetetlen, hogy a választók olyan vezetést fognak visszahozni, amely aláássa a szabadságjogokat. És ez nem paradoxon, ha megállunk, hogy végiggondoljuk, miről is beszélünk, amikor »demokráciáról« beszélünk.”

A Newsweek szerzője szerint – és itt most szigorúan idézünk – „Netanjáhú demokráciája többségi kormányzás és semmi más”, valamint 

mondhatnánk, hogy Trump demokráciája, akárcsak Netanjáhúé, nem több, mint a többség – vagy a becstelen kisebbség – uralma. Emiatt Trump ugyanaz, mint a magyarországi Orbán Vikor és a törökországi Recep Tayyip Erdogan”.

A szerző egy New York-i székhelyű kommunikációs cég ügyvezető partnere, valamint az Associated Press korábbi kairói Közel-Kelet-szerkesztője és londoni Európa/Afrika-szerkesztője.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. október 04. 15:38
Zokni Igen, a MINDENKORI kormány és támogatói a maguk érdekét képviselik. Tetszett volna elolvasni Madách alapművét, abból is az athéni színt, majd utána a londonit..
Zokni
2023. szeptember 12. 07:31
“Demokrácia sehol sincsen a nyugati világba…” Ön tájékozatlan. Ahogy nyilván a Mandi szerk.is*, és itt vsz. a legtöbb balfék is. A demokrácia liberális formája a legműködőképesebb. Amiben a választók kisebbségben maradó különböző csoportjai is egyenrangú képviseletet kapnak, vagyis az annak megfelelő számú képviselőiken keresztül az ő érdekeik is érvényesülhetnek. Ennek legfontosabb feltétele, hogy alkotmányosan alakítsanak ki egy olyan jogi- és intézményes- és a sajtó rendszert, mely garantálja, h a mindenkori kormányon lévő párt ne alakítsa át úgy, hogy saját választási előnyét alapozza meg vele a következő választásokra, és ráadásul ne dézsmálja meg a köztulajdont a maga, és a klientúrája részére. De hopp, Orbán Viktor és bandája nem ezt tette!? Ráadásul az ő esetében ott volt az EU-s pénz is, mely pozitív hatásait az életszínvonalra, az előzőek teljes maga pártjára állításával elhitette a közvéleménnyel, mintha az ő személyes érdeme lenne. *Tudja, csak ő is a rd. része.
tapir32
2023. szeptember 11. 23:28
A magukat liberálisként feltüntetők egy része a hagyományokat akarja felszámolni és erőszakos egyenlősítés útján a szabadságot korlátozni. A hagyományok felszámolása a kultúra és a tudomány felszámolását jelenti.
tapir32
2023. szeptember 11. 23:14
Az NGO az aktuális hatalomtól független vagy látszólag az, de nem független a hatalomért folytatott harctól. Az NGO-k kiszolgáltatottak a nagytőke érdekeinek. Olyannyira, hogy a globalista nagytőke számos NGO-t alapított a politikai élet befolyásolására. Magyarországon politikai kérdésekben a legitim politikusoknak kell döntenie és nem gazdasági társulásoknak, pláne nem külföldi cégeknek és nem az általuk fizetett NGO-knak. NGO-knak semmilyen társadalmi legitimációja nincs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!