Demkó: Nagyon nehéz lesz felszámolni a Hamászt, messze a háború vége

2023. november 21. 06:23

A szakértő szerint talán a közepén sem vagyunk a háborúnak.

2023. november 21. 06:23

A Wall Street Journal arról ír, hogy izraeli elemzők szerint csak részben semmisítették meg a Hamász katonai infrastruktúráját és most irányt kell váltaniuk: délre kell tolódniuk, ott pedig szinte biztosan nehéz dolga lesz az Izraeli Védelmi Erőknek (IDF), hiszen jobban felkészült a terrorszervezet a fogadásukra – tájékoztat a Magyar Nemzet.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő a lapnak elmondta: úgy tűnik, messze a háború vége. 

„Az biztos, hogy ez még messze nem a vége a háborúnak, de talán még nem is a közepe”

− jelentette ki.

Hozzátette: „A Hamász katonai infrastruktúráját és hátterét azonban fel lehet számolni, de ehhez az egész Gázai övezet megszállására van szükség. Az összes alagútrendszert, az összes rejtett gyárat, manufaktrúrákat meg kell semmisíteni, ami pedig egy  hosszabb folyamat lesz.”

Demkó Attila úgy véli, három szintje van a háborúnak, hiszen Izraelnek több oldalra is figyelnie kell: Gázában folyik a háború a Hamásszal, az északi fronton is folyamatosak a harcok. Szerinte Gázában izraeli győzelem várható, a másik két szinten egyelőre nem tudni, hogy kiterjed-e a háború.

Kiderült: sok Hamász-terrorista szökhetett el délre, így a szakértő szerint Izrael fokozni fogja a bombázást a déli régió sűrűn lakott, városi területein, amelyekről úgy tartják, hogy Hamász-alagutak lehetnek ott. A Hamász taktikája ugyanakkor a civilek életét veszélyezteti: bebújnak a civil társadalom mögé, mondván, hogy Izrael nem lövi az embereket, mondja Demkó.

Izrael így hiába akarja, nem tudja védeni a polgári lakosságot

− mondta el a biztonságpolitikai szakértő, aki hozzátette: Egyiptom nem engedi át az országba a civileket biztonsági kérdések miatt, így viszont leszűkül a tér.

„Afrikában is, Dél-Amerikában is, de a világ nagy részében a kolinizáció-dekolonizáció narratívájába sikerült elültetni a palesztinoknak és a nemzetközi baloldalnak is ezt a konfliktust. Látszik, hogy 

a Nyugat kezd magára maradni. A nyugati vezetőknek már a saját utcáikon is rendet kell tartaniuk” 

– mondta Demkó Attila.

Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. november 21. 10:02
NEM IGAZ, hogy minden arab terrorista lenne. Hiszen vannak köztük, kik annyira fiatalok, hogy nem birnak el egy géppisztolyt. Még nem.
Tommaso
2023. november 21. 09:54
A HamaSS-t és általában a terrorimus teljesen LE HE TET LEN felszámolni. Nem igaz, az sem, HA megszüntetnék az okokat, akkor... Mert okot, vagy inkább ürügyet az iszlám gonosz mindig talál magának. HA pl. Gáza tejjel-mézzel folyó Kánaánná változna, zsidók és keresztények, azaz (szerintük) hitetlenek még mindig élnének a Földön és Ez adna indokot további merényletekre.
orion8
2023. november 21. 08:05
Egy ellenállási mozgalmat egyféleképpen lehet felszámolni, megszüntetni az okot amiért vagy akikért harcolnak.
Ízisz
2023. november 21. 07:42
Z. Maximum Gázából tudja materiálisan likvidálni a terroristákat... Nagy sokára... A glóbuszról nem... az egyéni lelkekből nem tudja... 💯💤
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!