Ezek a veszélyek fenyegetik a világot 2024-ben

2023. november 24. 06:41

Már a mesterséges intelligencia is megjelent a felsorolásban.

2023. november 24. 06:41

A 2023-as év végéhez közeledve az Economist Csoport egyik részlege, az Economist Intelligence Unit (EIU) megvizsgálta, hogy milyen kihívások, veszélyek, fenyegetések leselkednek a világra 2024-ben.

Az EIU úgy véli, 

a világgazdaság növekedése 2024-ben 2,2 százalékra csökken, 

szemben a 2023-ra feltételezett 2,3 százalékkal. 

De utána jön némi emelkedés: 2025–2028 közötti időszakban már éves szinten 2,7 százalékos erősödést produkálhat majd – idézte az Index.

Németország helyrebillen, Kína komoly erőfeszítéseket tesz

Az elemzésben felhívták a figyelmet, hogy az Egyesült Államok növekedése jelentős csökkenést mutat majd a következő évben. Míg német gazdaság helyrebillenése az európai kilátásoknak kedvez. Ugyanakkor Kína csak erőfeszítések révén tudja fenntartani gazdasági bővülését.

Megjegyezték azt is, hogy 

a feltörekvő gazdaságok számára kedvező lesz a jövő év, mivel csökken a világban a pénzügyi bizonytalanság.

Az EIU arra is kitért, hogy négy területen jelentkezhetnek veszélyek. Ezek a következők: politikai, katonai, gazdasági és környezeti.

A politikai veszélyek között említik, hogy megváltozik az Egyesült Államok külpolitikája, továbbá feszültség támad az USA és szövetségesei között, sőt attól is tartanak, hogy 

a mesterséges intelligencia aláássa az általános bizalmat a politikai intézményrendszerekben.

A katonai veszélyeknél nincs igazán meglepő a felsorolásban. Az elemzésben arról írtak, hogy globálissá terebélyesedhet Oroszország háborúja Ukrajnával, regionális konfliktussá szélesedik Izrael és a Hamász háborúja. De Kína és Tajvan konfliktusának kiéleződését is kiemelték.

Gazdasági területen többek között amiatt aggódnak, hogy az Egyesült Államokban, Európában és Kínában is gond lehet, hogy a növekvő állami támogatások, adókedvezmények révén feszültség keletkezik a gazdasági szereplők között. 

De azzal is foglalkoztak, hogy a romló klímahatások ismét veszélybe sorolják a globális ellátási láncokat – derült ki az összeállításból.
 

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: AHIKAM SERI / AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roadkill
2023. november 24. 09:16
gyurcsány, gyurcsány, dobreva, gyurcsány, libsibolsik, gyurcsány, verhofstadt, globálparaziták, ja és a gyurcsány
gebsi1
2023. november 24. 08:59
Ezt nevezik mellébeszélésnek. Kb 2040-ig, nagyságrendekkel nagyobb veszély, veszélyek fenyegetik az emberiséget, csak ezek erről kussolnak, mert nem mernek/akarnak róla beszélni.
files32
2023. november 24. 08:20
Elképesztő, ezt nem láttuk jönni. Hoppá.
Ízisz
2023. november 24. 08:08
Z Milyen varázsgömböt használtak vajon??? 💯🤔💤
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!