Felvillantották a harmadik világháború kirobbanásának lehetséges forgatókönyvét

2023. november 16. 18:05

A Princeton Egyetem tudományos kutatócsapata szerint a rakétaközpontok elleni támadás következtében milliók halnának meg akut sugármérgezés miatt, ráadásul néhány napon belül a radioaktív csapadék az egész országban visszafordíthatatlan károkat okozna.

2023. november 16. 18:05

Egészen drámai víziót tett közzé a Princeton Egyetem tudományos kutatócsapata az amerikai városok stratégiai bázisai elleni nukleáris csapásokkal összefüggésben. Mint írják, a rakétaközpontok elleni támadás következtében milliók halnának meg akut sugármérgezés miatt, ráadásul néhány napon belül a radioaktív csapadék az egész országban visszafordíthatatlan károkat okozna.

Becsléseket is készítettek

A tanulmány szerint, ha találat éri a stratégiai indítóbázisokat, az Egyesült Államok és Kanada nagy része lakhatatlanná válik, a legrosszabb forgatókönyv szerint a földrész nagyobbik fele halálos dózisú sugárzásban fürödne. Becslések szerint az áldozatok száma négy napon belül 340 ezer és 4,6 millió között lenne, miközben további 300 millió embert fenyegetne a végzetes csapadék.

A tanulmány azután készült, hogy az Egyesült Államok légiereje tavaly bejelentette az 1970-es évek óta működő Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakéták modernebbre cserélését.

Az egyetemi kutatók elmondták, hogy az Egyesült Államok légiereje felmérte a Sentinel bevetésének lehetséges hatásait az emberekre és a környezetre, de nem említették, mi történne, ha a rakéták felrobbannának a bázisaikon. A kutatók azt találták, hogy ebben az esetben az Észak-Amerikában élő emberek egy százaléka elegendő mennyiségű szabadtéri dózist kapna az akut sugármérgezéshez.

„Ezek az előrejelzések világos üzenetet küldenek, amellyel a nukleáris biztonsági és környezetvédelmi szakértők is egyetértenek: ezek nem olyan kockázatok, amelyeket vállalnunk kellene”

– mondta Laura Helmuth, a tanulmányt publikáló Scientific American főszerkesztője.

Az Egyesült Államok nukleáris rakétabázisai öt államban – Colorado, Wyoming, Nebraska, Montana és Észak-Dakota – találhatók, és részét képezik annak a nukleáris erőnek, amely lehetővé teszi a tengeralattjárókról és repülőgépekről történő nukleáris csapások indítását.

A Pentagon hangsúlyozza, hogy Amerikának azért van szüksége működő atomarzenálra, hogy elrettentő erő legyen a kezében más nukleáris hatalmakkal szemben. Egyesek már korábban megkérdőjelezték az új rakétaprogram költségeit és szükségességét, tekintettel a rendszer időnkénti téves riasztásaira, valamint az amerikai tengeralattjárók és légi járművek fejlesztésére.

Fotó: MTI/EPA/Pawel Supernak

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. november 16. 20:30
nempolitizalok-0 Sok sikert, első légy a sorban ez ügyben.
nempolitizalok-0
2023. november 16. 19:19
Egyetlen megoldás létezik, azonnal megszabadulni az amerikaiaktól európában és a libsi kiszolgálóiktól is.
DBZ22
2023. november 16. 19:04
A légkör már így is eléggé telített az eddigi robbantgatásoktól , kísérleti és valós bevetések miatt .( itt kering a fejünk felett ) és erre jönne még több esetleges robbanás .( a felezési idő is 1000 ( ezer ) években mérhető ) . Szinte a teljes emberiség ( élővilág ) rövid és hosszútávon halálra lenne ítélve . Pajzsmirigy , rákos megbetegedések , genetikai elváltozások garantáltak . Már nem vesszük be hogy az eső leveri a sugárhatást ( 1986 ) . Szerintem a legjobb ha az epicentrumban állunk ha jön valami fentről . A taktikai az más kérdés , kisebb hatásfokkal , több az esély .
istvanpeter
2023. november 16. 18:56
A totális hatalmi téboly óriási veszélyt jelent az emberiségre nézve, mert még atomháború kirobbantásától sem riad vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!