Ezúttal amerikai lapban riogat huxittal Krekó Péter – szerinte Orbán a kilépéssel fenyegetné az Európai Uniót

2023. november 24. 10:58

A Political Capital politológusa szerint a nemzeti konzultáció a valaha volt leginkább EU-ellenes dokumentum, hangneme keményebb a Brexit-kampánynál is. Egyesek azt vizionálják, hogy Magyarország kilép az Európai Unióból, ám Orbán Viktor már számtalanszor leszögezte, hogy erről szó sem lehet.

2023. november 24. 10:58

„Ez a nemzeti konzultáció messze a leginkább EU-ellenes dokumentum, amelyet a magyar kormány valaha közzétett. Az államilag támogatott dezinformációs kampány hangneme keményebb, mint a brit Brexit-kampány idején volt” – állítja a The Washington Postban Krekó Péter, a Political Capital politológusa. Ez az a cég, amely korábban együttműködött Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányaival, valamint Soros György hálózatával.

Ezt is ajánljuk a témában

Krekó Péter úgy véli, Orbán Viktor örülne egy euroszkeptikus közvéleménynek, hogy huxittal fenyegethesse az Európai Uniót – ez egyébként azért is szürreális érv, mert a magyar miniszterelnök már számtalanszor elmondta, hogy nem kilépni kell az EU-ból, hanem megváltoztatni.

Ennek ellenére a politológus azt állítja, hogy a kormány irracionális irányba mozdult el, ami a Brüsszellel szembeni retorikáját illeti, és ez sok szempontból kezd öncélúvá válni.

Ezt is ajánljuk a témában

Az amerikai lapnak nyilatkozott Takácsy Dóra, a CEID kutatója is, aki úgy látja, Orbán Viktor számos reform végrehajtásával igyekezett hozzájutni az uniós forrásokhoz, ám mára feladta ezeket a törekvéseket a nyíltan EU-ellenes viselkedésével. A cikk szerint

egyesek Magyarország EU-ból való kilépésének előkészítésére következtetnek.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Ficsor Márton

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. november 25. 10:22
Ez a fehér poros ember?
ekeke1
2023. november 24. 16:42
Magyarország a következő pénzektől el van/lesz zárva: A Covid(!) helyreállítási alap hitel része, a most jóváhagyni javasolt 3,9 milliárd + a 700 millió euró vissza nem térítendő forrás, A Covid(!) helyreállítási alap már jóváhagyott, vissza nem térítendő támogatási része, ami 5,8 milliárd euró, A hétéves költségvetés teljes összege (leszámítva a mezőgazdasági támogatásokat), ami 22 milliárd euró. Az Európai Bizottság dönt az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása érdekében megtett lépésekről, pozitív értékelés esetén 13 milliárd eurót tesz hozzáférhetővé a hétéves költségvetésből, A Covid!)helyreállítási alap HITEL részének jóváhagyásáról várhatóan december 8-án hoz döntést a pénzügyminiszterek tanácsa, Az Európai Bizottság december 15-ig készít egy átfogó értékelést arról, hogy a Magyarország által egy évvel ezelőtt vállalt 27 szupermérföldkő teljesítése hol tart. HUXIT, mi más. Ukránok 50 milliárd euró, nekünk nulla?
ekeke1
2023. november 24. 16:33
"Az amerikai lapnak nyilatkozott Takácsy Dóra, a CEID kutatója is, aki úgy látja, Orbán Viktor számos reform végrehajtásával igyekezett hozzájutni az uniós forrásokhoz, ám mára feladta ezeket a törekvéseket a nyíltan EU-ellenes viselkedésével. " Ja. Miért is? Érthetetlen, elég csak hahn, reynders, jourova biztosokat visszaolvasgatni.. Tényleg: melyik EU ország juthat egyedülálló módon, tetszés szerint módosított "27 szuperfeltétel" után a szerződéses , beleértve a közös hitelfelvételből származó pénzeihez? A francba, csak nem Magyarország... És utána, mint a Brexit esetében, nagyon meg lesznek lepődve a Huxiton... Nahát?!
Syr Wullam
2023. november 24. 16:26
Krekó kutatási területe a dezinformáció. Mi abban a meglepő, ha ő maga is műveli? :-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!