The Guardian: Így lopta el a karácsonyt az infláció Európa-szerte

2023. december 23. 18:12

A brit lap szerint számos EU-s országban még a karácsonyi vacsorán is érezhető lesz az infláció hatása, az is kiderült, hogyan.

2023. december 23. 18:12
null

Tartalmas cikkben foglalta össze a The Guardian, hogy kontinensünk szinte minden országát megviselte a 2023-as infláció így vagy úgy, aminek hatásai számos országban még az ünnepi vacsorán is érezhetőek lesznek.

Nem a vacsi sótlan, az infláció miatt más ízű a hús

Az ünnepi menü Európa-szerte más hangulatú – írja tartalmas cikkében a brit lap, rámutatva, hogy míg az Egyesült Királyságban, Írországban, Franciaországban és Németországban a baromfi (például pulyka, liba vagy kacsa), Kelet-Európában a hal (illetve a töltött káposzta – a szerk.) nem maradhat el, addig számos északi országban a sertéshúsé a legelőkelőbb hely az ünnepi asztalon.

Azonban mint aláhúzzák: legyen szó bármelyik fentebb említett fehérjeforrásról, mindegyikre hatással volt a 2023-as év inflációja, hiszen a takarmányukhoz szükséges gabona, a feldolgozásukhoz szükséges energia, valamint a szállításukhoz szükséges üzemanyag árát is jelentősen megemelte az orosz-ukrán háború, nem beszélve a kapcsolódó munkaerő költségeiről.

A brit lap aláhúzza: a baromfi ára az Egyesült Királyságban például 30 százalékkal emelkedett meg 2020-hoz viszonyítva, ami igencsak hozzájárul ahhoz, hogy

idén sok angol családnak lesz drágább az ünnepi vacsora.

Hasonló a helyzet Írországban és Franciaországban is a Guardian szerint. Mint írják: bár az infláció az említett országokban alacsonyabb, mint az Egyesült Királyságban, továbbra is jelentős. A lap arról tájékoztat:

a baromfi ára Németországban 43 százalékkal drágább, mint a 2020-as ünnepi szezon előtt volt.

Magyarországon és Lengyelországban a brit lap szerint a hal árán lehet majd érezni az inflációs hatást, hiszen mint írják: több mint 60 százalékkal emelkedett a hal ára 2020 azonos időszakához képest az orosz-ukrán háború okozta takarmányárak megemelkedése miatt.

Míg Norvégiában, ahol a lap szerint a sertésborda (de a birka-, és a bárányhús is nagy kedvenc), a családok idén 34 százalékkal fizetnek többet kedvenc ételeikért, noha érdekes módon a norvégok szomszédai, a Dánok nem tapasztaltak ekkora árugrást, hiszen náluk a brit lap szerinte „mindössze” 12 százalékkal emelkedett a sertéshús ára a 2020-ashoz képest.

A vegetáriánusok sem örülhetnek

Mint a lap tájékoztat: a szélsőséges időjárás Európa-szerte átázott mezőkhöz vezetett az Egyesült Királyságban és szárazsághoz a déli országokban, például Spanyolországban, amelyek jelentős hatással voltak a termelésre. A Guardian szerint ennek eredményeként

az EU-ban és az Egyesült Királyságban átlagosan 30 százalékkal drágultak a zöldségek 2020-hoz képest,

Spanyolországban pedig 13 százalékkal nőttek meg ugyanezen árak tavaly óta Dél-Európa szélsőséges időjárása miatt.

A The Guardian teljes, angol nyelvű cikkét a témában ide kattintva olvashatja.

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: MTI/Lakatos Péter

 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 23. 20:08
1 angol Guinea (gini) = 1,05 angol font a maga korában = 400,477 mai angol font. Nem a Guinea értéke változott meg az évszázadok alatt, hanem az angol fonté. Az angol font inflációja 1814-től máig tehát = 38 040 %!
Akitlosz
2023. december 23. 20:01
Találós kérdés: Mekkora infláció lenne, ha aranyból vernék a forgalmi pénzt vagy csak aranyhoz kötnék az értékét? Megoldás: Semekkora. https://www.youtube.com/watch?v=n73Etnp0ZQw
Akitlosz
2023. december 23. 19:57
"The Guardian: Így lopta el a karácsonyt az infláció Európa-szerte" Azaz a politikusok. Az infláció azaz a pénzrontás magyarul nem istencsapása. A kormányzatok folyamatosan és szándékosan túlköltekeznek. Ennek ára van. Az infláció. Az infláció vagyondézsma, extra adó a rendes adókon felül. Az infláció adóztatással kiváltható. Azaz egy tisztességes államban nincsen infláció.
altercat1
2023. december 23. 19:53
Amivel nyugaton nem számolnak, az az önellátás. Akinek kertje és állatai vannak, azok nincsenek jelen a statisztikában. (Aki mégsem kertészkedik, nem tart állatot, bizonyára jól keres.) A családi házban élők aránya az uniós tagállamok közül Horvátországban (73,3%), Szlovéniában (65,1%) és Magyarországon (62,1%) volt a legmagasabb. https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20210522/a-magyarok-jelentos-resze-ilyen-ingatlanokban-lakik-a-szamok-azt-igazoljak-amit-sejtettunk-1114823
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!