Az Egyesült Államok reagált a katonái halálával járó iráni dróncsapásra

2024. január 29. 22:58

John Kirby hangsúlyozta: „A hétvégi támadás a helyzetet elmérgesítő hatással járt, ami választ kíván”.

2024. január 29. 22:58

Az Egyesült Államok nem készül háborúra Irán ellen – közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője hétfőn, reagálva az amerikai katonák halálával járó dróntámadásra, amelyet a feltételezések szerint egy Irán támogatását élvező iraki radikális fegyveres csoport követett el. John Kirby az elnöki hivatal napi sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy terveznek-e Irán területén katonai válaszcsapást, úgy fogalmazott, hogy „nem keressük a háborút Iránnal és nem keresünk katonai jellegű konfliktust a rezsimmel”. Azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem akar eszkalációt, de tisztában van azzal, hogy 

a hétvégi támadás a helyzetet elmérgesítő hatással járt, ami választ kíván.

Az illetékes ugyanakkor kijelentette, nem kívánja megelőzni az elnök erről szóló döntését. Az Egyesült Államok megvizsgálja a szóba jöhető lehetőségeket, és megfelelő válaszokat fog adni - jelentette ki a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője. A Fehér Ház hétfőn azt közölte, hogy a jordániai-szíriai határvidéken amerikai katonai bázist ért dróntámadás következményeiről Joe Biden elnök hétfőn hivatalában tárgyalt Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval, Lloyd Austin védelmi miniszterrel, Liz Sherwood Randall belbiztonsági tanácsadóval, valamint Avril Haines-szel, az amerikai hírszerző szervezeteket tömörítő Nemzeti Hírszerzés igazgatójával.

A három amerikai katona halálával és több mint 40 sebesülttel járó hétvégi támadás nyomán hétfőn éles hangon sürgetett határozott válaszokat Michael Waltz, a képviselőház külügyi és védelmi bizottságának republikánus tagja, aki úgy fogalmazott, hogy az „amerikai katonák vére az adminisztráció kezén szárad”. A politikus azt állította, hogy a Fehér Ház által megfogalmazott mondatok azt az üzenetet küldik Iránnak, hogy ilyen eseteket „megúszhat”, és úgy vélte, hogy az adminisztráció az eszkalációtól való félelmében gyakorlatilag maga idézi elő a közel-keleti helyzet eszkalálódását.

Amerikai illetékesek hétfőn több amerikai médiumot arról tájékoztattak, hogy a három amerikai katona halálát okozó ellenséges drón azért tudott becsapódni a Jordánia északkeleti részén működő katonai bázison, mert azzal egy időben egy amerikai drón visszatérését várták. A közlés szerint a Tower 22 nevű helyőrség légvédelme azért nem lépett működésbe, mert 

az ellenséges eszköz szinte egyszerre jelent meg egy saját drónnal, ami „zavart” okozott a személyzet körében. 

Szintén a sajtóban közölt, katonai illetékesektől származó tájékoztatás szerint a támadó eszközt Irakból indították útnak Irán által támogatott síita fegyveresek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az iráni külügyminisztérium szóvivője hétfőn tagadta, hogy az országnak köze lenne a támadáshoz, és hogy Teheránból adnának utasításokat az amerikai erőket támadó iraki és szíriai radikális fegyveres csoportok számára. A Tower 22 helyőrség ellen végrehajtott támadásban a három amerikai halálos áldozat mellett több mint 40 katona szenvedett sebesüléseket, akik közül 9-et légi úton a németországi Landstuhl katonai kórházába szállítottak át, mindegyiküket stabil állapotban.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: PLANET LABS / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hoked_ly
2024. február 01. 07:25
És még mindig nincs megtorlás, pedig eltelt egy pár nap! Nem megy USAg csürhe?
elfújta az ellenszél
2024. január 30. 08:50
Ez ugyanolyan felháborító, mintha a Floridában létesített arab támaszpontot érné amerikai támadás. Merthogy ez bizony szíriai terület.
muanyag-tojas-23
2024. január 30. 07:49
A 7. torony is magától dőlt össze.
lajajakab11
2024. január 30. 07:24
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!