EU-csúcs előtt hozott Orbán-portrét a BBC – Csintalan, Lakner és Paul Lendvai is hozzátette a magáét

2024. január 31. 10:23

Függetlenobjektív.

2024. január 31. 10:23

Egy nappal az EU-tagországok állam- és kormányfőinek találkozója közölt portrét a BBC Orbán Viktor magyar miniszterelnökről. A közszolgálati csatorna kiemelte, az Európai Unióban jelenleg Orbán a leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője. A cikkben természetesen szó esik a sokat hangoztatott baloldali állításokról, minthogy az unióban Magyarország Oroszország legközelebbi „szövetségese”.

A cikk szerzője, Nick Thorpe megemlítette, Magyarországot Orbán 2010 óta „olyan országgá alakította át, amit az Európai Parlament korábban a választási autokrácia hibrid rezsimjének titulált.” A portál hozzátette, hogy

a kormányzás sikerének megkérdőjelezhetetlen összetevője a miniszterelnök személyes karizmája.”

George Birnbaum kampányguru például azt mondta a miniszterelnökről, hogy egy „jól képzett, mély intelektussal rendelkező ember”, ami manapság nagyon ritka. Azonban a BBC olyan baloldali figurákat is megszólaltatott, mint Paul Lendvai. Szerinte Orbán „a magyar demokrácia egyik legígéretesebb védelmezőjéből a magyar demokrácia bukásának fő okozója lett”.  Bozóki András azt állította, Magyarország 2010 óta egy olyan „hibrid rezsimmé vált, amely nem demokrácia”. Lakner Zoltán politológus szerint Orbán a kilencvenes évek második felében ideológiát váltott. „Hátat fordított a liberalizmusnak” – fogalmazott, s szerinte Orbán a Fideszt egy nacionalista, antiliberális politikai erővé formálta.

Lakner úgy vélekedett, ebben a konzervatív filozófusnak, Roger Scrutonnak is szerepe lehetett, akivel Oxfordban ismerkedett meg a miniszterelnök. Viszont az is előfordulhat, hogy csupán politikai opportunizmusa miatt váltott szerepet. Róna Péter közgazdász szintén megszólalt. Szerinte Orbán a kilencvenes években „gyorsan elhagyta a liberalizmus, amikor a helyzet úgy kívánta”.

Csintalan Sándor pedig arról beszélt a portálnak, hogy a magyar kormányfő „radikalizálódási kényszerben” van, ez különbözeti meg őt más európai konzervatív vezetőktől. A cikken az olvasható, bár sokszor „magányos figuraként” szerepel Orbán Viktor az EU-csúcsokon, ennek ellenére vannak szövetségesei, és a júniusi EP-választásokon arra számít hogy változások jönnek az unióban.

Nyitókép forrása: Johanna Geron / POOL / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Johanna Geron / POOL / AFP

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alice
2024. január 31. 18:48
BBC - anyátok!
KBA98
2024. január 31. 17:22
Csintalan örüljön , hogy még él és vén luvnya dettó!
catalina11
2024. január 31. 14:36
A legszebb az volt, hogy az "eltalált" tornyokon kívül egy olyan épület is "összedőlt" amit WTC 9/11 egyik melléképülete ...a BBC már akkor bejelentette, hogy összedőlt, amikor még vígan állt, de aztán mit tesz isten illetve Silverstein, hát parancsszóra az is összedőlt. ilyet Alföldi Róbert szokott rendezni...
istvanpeter
2024. január 31. 14:24
Orbán Viktor miniszterelnök úr egy külön minőségi kategóriát képvisel a politikusok között, amit a primitív együgyű foxi-maxi önbölcsek nem képesek felfogni és megérteni, s csak a butaságaik gyöngyszemeit potyogtatják a sötét éjszakába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!