Hírhedt bandavezérek szöktek meg a börtönből, az ecuadori elnök szükségállapotot hirdetett, fegyveresek foglalták el élő adásban a tévét

2024. január 09. 22:31

Felpörögtek Ecuadorban az események, miután „eltűnt cellájából” a Fito néven ismert bandavezér.

2024. január 09. 22:31
null

Szükségállapotot hirdetett Ecuadorban Daniel Noboa elnök, miután megszökött a börtönből Adolfo Macías Villamar bandavezér, ismertebb nevén „Fito”. A hosszú bűnlajstrommal rendelkező férfi a Los Choneros vezetője, ami a hatóságok szerint a hónapok óta tartó börtönlázadások mögött áll. 

Villamar egy guayaquili börtön olyan cellájában volt, amelyet állítólag szigorúan őriztek, ám ennek ellenére vasárnapra mégis sikerült megszöknie. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a hír hallatán hatvan napra rendkívüli állapotot hirdetett a dél-amerikai ország elnöke, többek között elrendelték, hogy éjszaka nem lehet az utcákon tartózkodni. 

Ecuadorban pár hónapja tartottak elnökválasztást, amely előtt nem sokkal megölték az egyik elnökjelöltet. A hatóságok szerint a merénylethez is köze volt a most megszökött Fitónak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kedd estére kiderült, hogy a fegyveres bandák legalább négy rendőrt elraboltak, az ország több nagyvárosában pedig robbanásokról számoltak be. A bűnszervezetek bejelentették: a rendőröket, katonákat és civileket hadizsákmánynak tekintik, Noboa azonban határozottan leszögezte: nem hajlandó tárgyalni a bandákkal. 

A BBC híradása szerint kedden egy ecuadori tévécsatornát is elfoglaltak a bűnszervezet tagjai, akik élő adás közben rohamozták meg a TC csatornát Guayaquil városában. A shotgunt kezükben tartó, csuklyás bandatagok a televízió munkatársait a földre parancsolták. Egyelőre nem érkeznek biztos információk a helyszínről, az ecuadori rendőrség azonban az X-en azt írta, hogy a személyzetet evakuálták a stúdióból. Riobamba városában kedd hajnalban a jelentések szerint negyven fegyenc tudott elmenekülni a börtönből, köztük egy másik ismert bandavezér. 

Nyitókép: X

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. január 10. 17:23
Ezt a sok moslékot nem etetném itatnám levegöztetném!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hajnóczi Kristóf
2024. január 10. 16:23
Tuskó polákjainak van még mit tanulni.
Dixi
2024. január 10. 08:41
A "shotgunt" vsjon miért nem fordította le a gugli??
Tuners
2024. január 10. 06:32
“Hadizsákmány” 🤔🤪 Nevezzük csak nevén, túsz. Azóta amúgy már letartóztatták ezeket, gépfegyveres rendőrök kíséretében kevésbé tűntek virgoncnak, mondjuk Latin-Amerikában ez kicsit olyan perpetum mobile, most visszateszik őket a börtönbe..? Nem igazán megoldás, falhozállítani, agyonlőni ami segítene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!