Tényleg betilthatják Németországban az AfD-t?

2024. január 15. 12:09

Hiába egyre népszerűbb a párt, továbbra is sokan követelik az AfD egyszerű betiltását Németországban.

2024. január 15. 12:09
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Mint arról lapunk is beszámolt, immár minden negyedik német választó a rendszerkritikus jobboldali AfD pártra szavazna. A választók 24 százalékát megszólító radikális párttal szembeni, betiltást követelő hangok azonban továbbra is jelen vannak, sőt most újra a nyilvánosság előterébe került az erről szóló sokéves vita.

A német baloldal és a balra húzó német nyilvánosság vagy komolyan veendő vitatémának, 

vagy kifejezetten kívánatosnak tartja az AfD betiltását.

Az új apropót ehhez egy potsdami udvarházban tartott titkos találkozó híre szolgáltatta. A Correctiv nevű német oknyomozó oldal szerint AfD politikusok, a CDU konzervatív jobbszárnyának számító Werteunion képviselői és az „identitárius” mozgalom tagjai vettek részt. A portál szerint a találkozón téma volt, hogy Németországból több millió migrációs hátterű embert kellene kitoloncolni, akkor is, ha német útlevéllel is rendelkeznének, a folyamatot pedig „remigrációnak” hívták.

Ezt is ajánljuk a témában

A német nyilvánosságban sok helyen szélsőségesnek nevezték a találkozót és a témáját. Az AfD nem egyértelműen nyilatkozott az ügyben: mint kiderült, Alice Weidel pártelnök egyik tanácsadója is részt vett a találkozón, ugyanakkor a párt leszögezte, hogy ez nem az AfD pártrendezvénye volt, Weidel pedig nem tudta, ki mindenki vesz részt az eseményen.

A CDU is elhatárolódott: a párt szerint ha a CDU részéről valaki részt vett ezen az eseményen, „az a CDU alapelveivel megy szembe”.

A Zöldek a találkozó híre kapcsán 

azt közölték: az AfD és hálózata „alkotmányellenes” és „embergyűlölő”, 

és a kitoloncolások terve „konkrétan fenyegeti a németországi demokráciát”. A zöldpárt ezért parlamenti vizsgálatot követel. Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter is felemelte a szavát: szerinte a német Alkotmányvédelem (titkosszolgálat) „jól teszi, hogy nagyon pontosan figyeli, milyen kapcsolatok vannak a szélsőjobboldalon, hogyan kerülnek kapcsolatba az AfD képviselői az alkotmány ellenségeivel és milyen emberellenes ideológiákat hirdetnek a találkozóikon. Senki nem becsülheti alá ezt a veszélyt” – hangsúlyozta Faeser.

Az AfD betiltása tehát újból a terítéken van. A prímet többek között egy CDU-s politikus, az északnémet Schleswig-Holstein miniszterelnöke, Daniel Günther viszi, aki szerint az AfD veszélyt jelent a demokráciára, ezért be kell tiltani. „Olyan pártról beszélünk, amely három tartományban szélsőjobboldaliként van nyilvántartva. Egy ilyen pillanatban egy védekezni képes demokráciának használnia kell a rendelkezésre álló fegyvereit” – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus.

Berlinben és más városokban is ezrek tüntettek az AfD betiltása mellett, 

többek között „Ki a nácikkal” transzparensekkel és Antifa-zászlókkal.

Mások óvatosabbak a betiltással kapcsolatban: Friedrich Merz, a CDU országos elnöke szerint a betiltás csak a mártírszerepében erősítené meg az AfD-t, és ehelyett inkább vitákban és tartalmi kérdésekben kellene felvenni a harcot a párttal.

Frank-Walter Steinmeier, a szocdem pártból érkezett német szövetségi elnök is óvatosan fogalmaz. Szerinte ugyan a szélsőséges mozgalmak „mindig hazánk szerencsétlenségei voltak”, de inkább az lenne a feladat, „hogy jobb válaszokat adjunk, a demokratikus többséget szervezzük és erősítsük meg” – jelentette ki az államfő.

A német állam az elmúlt években próbálkozott már betiltással: a mai AfD-nél sokkal népszerűtlenebb, marginális NPD-t (Nemzeti Demokrata Pártot) 2017-ben próbálták betiltani, de a szövetségi alkotmánybíróság úgy döntött, 

hogy az NPD bár ellensége az alkotmánynak, de pártként túl jelentéktelen

ahhoz, hogy valódi veszélyt jelentsen a demokráciára. Hogy a most a választók negyedének támogatását bíró AfD esetében hogyan és milyen irányba érvelne az alkotmánybíróság, jelenleg nem tudható. Igény, az volna rá – mármint a betiltásra, ez a fentiekből is látszik a német nyilvánosságban.

 

Nyitókép: Az Alternatíva Németországért támogatói egy korábbi kampányeseményen (forrás: Shutterstock)

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tarpibp
2024. január 29. 21:04
"Habár felül gál,a és alul a víznek árja, azért a víz az úr!"
makapaka2
2024. január 17. 09:37
Felháborító, ha betiltják. Ez a baloldai-liberális demokrácia. Vagyis a szabad vélemény nyilvánítás , a demokrácia megcsúfolása.
Ma is bukik a Zorbán...
2024. január 15. 18:56
Aerion 2024. január 15. 15:24 Player1 "HITLER IS BETILTOTT PÁRTOKAT, ezek is BE AKARNAK TILTANI, TEHÁT EGYFORMÁK!" Látom, bedőltél annak, hogy a "szocialita az szocialista, mindegy, hogy nemzeti vagy nemzetközi". Ennek lehet a következménye, hogy Hitlert egy szintre hozod velük. Pedig ő csak kezdő ipari tanuló volt a másik fajta szocialistákhoz, a bolsevik terroristákhoz képest.
Ma is bukik a Zorbán...
2024. január 15. 18:49
Miért nem háborodik fel a világ a német bolsevik terroristák aljasságán???? Mi az, hogy betiltani? A magukat demokratának hazudó bűnözők semmit sem tilthatnak be. Miért tűrjük, hogy még az aberráció, a pedofília, a migránssimogatók akarják betiltani a normalitást???? Hát azért álljunk már meg valahol...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!