Végül is micsoda Európa?

2024. január 17. 22:11

2024. január 17. 22:11
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Belépve 2024-be, a nyári európai parlamenti választás előtt, az uniós viták közepette talán érdemes egy pillanatra megállnunk és tisztáznunk, hogy mi is Európa valójában – azon túl, hogy nem azonos az Európai Unióval. Az EU Európa része, de nemcsak földrajzilag kisebb nála, hanem úgymond szellemileg-politikailag is: Európa egy részét összefogó politikai szövetség. Azaz nemhogy nem foglalja el az egész házat, de nem is ér le a pincébe meg a tetőig, csupán a földszinten rendezkedett be. Az EU nem érinti a pincét, az alapokat, bár rájuk épült, és nem érinti a tetőt, a szellemi magasságokat, bár azok tartják szárazon, már amikor nem veri félre a cserepeket saját maga.

Világos, hogy Európa földrajzi fogalom, de nem tudjuk kizárólag és elsősorban földrajzi egységként definiálni. Persze azért a földrajzi is fontos, pláne, hogy újra divatos a geopolitika. Európa mint kontinens Eurázsiának egy tájait tekintve különösen sűrűn tagolt, mozaikos, éghajlatában mérsékelt részén helyezkedik el. Ez a mozaikos tájjelleg – hívja fel a figyelmet Zsinka László történész – vezetett oda, hogy a középkor politikailag tagolt, decentralizált civilizációt eredményezett itt, császárok ide vagy oda.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tölgy
2024. január 18. 01:54
Azé' nem kellene átvenni a bolsi narratívát! Az EU - eredeti rendeltetéseként - egy gazdasági szervezet, amit először lusta, lomha, ráérős, türelmes stílusban - amit manapság erőszakosan erőltetve felgyorsítottak - akartak politikai szervezetté - birodalommá - változtatni. Tehát csak csínján a jelzőkkel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!