Felrobbantott Északi Áramlat: lezárta a svéd ügyészség a vizsgálatát, meglepő lett az eredmény

2024. február 07. 13:10

A svéd ügyészség szerint átfogó és alapos vizsgálatot folytattak le, de nincs hatáskörük az ügyben.

2024. február 07. 13:10
null

Lezárta a svéd ügyészség az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetékeknél 2022 szeptemberében történt robbanások miatt indított vizsgálatát, arra hivatkozva, hogy nincs illetékessége az ügyben – jelentették be a svéd hatóságok szerdán. Mats Ljungqvist, a nyomozást vezető ügyész elmondta: átfogó és alapos vizsgálatot folytattak le, és arra a következtetésre jutottak, hogy a svéd ügyészségnek nem hatásköre eljárni az ügyben.

Kiemelte, hogy nem közölnek további részleteket a vizsgálat következtetéseiről vagy az esetlegesen gyanúba került személyekről. 

Korábban Svédország mellett Dániában és Németországban is vizsgálatot indítottak a robbanások hátterének felderítésére. Ljungqvist közleményében kitért arra is, hogy szoros együttműködést folytattak a német nyomozókkal, és ennek keretében átadtak a németeknek olyan anyagokat, amelyeket azok majd bizonyítékként tudnak felhasználni. Az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken 2022. szeptember 26-án történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében.

Ezt is ajánljuk a témában

Azt már megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg. Az ügyben az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címén indított eljárást. Oroszország az  angolszász országokat tette felelőssé a történtekért. A két vezetékpár évi 110 milliárd köbméter földgáz szállítására volt alkalmas. Az Északi Áramlat-1 2012-től működött, az Északi Áramlat-2 építését 2021-ben fejezte be a Gazprom orosz energiavállalat, de az Ukrajna ellen indított háború miatt a használata soha nem kezdődött meg.

(MTI)

Nyitókép: Danish Defence / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2024. február 08. 12:35
"rafiki február 07. 13:24 Hú, de bátrak! És ezek akarnak NATO tagok lenni?" Az összefüggés éppen fordított: Azért nem nyilatkoznak a vizsgálat eredményéről, mert NATO-tagok akarnak lenni. :D
iimre
2024. február 08. 11:55
"Mats Ljungqvist, a nyomozást vezető ügyész kiemelte, hogy nem közölnek további részleteket a vizsgálat következtetéseiről vagy az esetlegesen gyanúba került személyekről." Ez azért elég egyértelmű beismerése annak, hogy a zamerikaiak és a Nato nem csak felbújtó volt — mondjuk ez egyértelmű volt eddig is: t.ly/HkAaI /seymour-hersh-igy-robbantotta-fel-amerika-az-eszaki-aramlat-gazvezeteket Meg amúgy
jovanazugy
2024. február 07. 20:55 Szerkesztve
He Szutyok! Most mi van? Hogy jön ez ide? Tán Novák Katalin felmentette az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezeték belső nyomáskülönbség fizikai törvény szabályait és ezért azok felrobbanatak? Vagy tán ő mentette fel a terroristákat a svédek meg mindent eltusolnak? Magyarázd már el a két dolog közötti összefüggést mert teljesen meg vagyok zavarodva. Most akkor milyen nap van máma?
zakar zoltán béla
2024. február 07. 20:53
néto svédó vétó
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!